25/9/15

Ο Υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Της αντιπροσωπείας ηγείτο η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Martina Werner και σε αυτή συμμετείχε και ο Κύπριος Ευρωβουλευτής κ. Νεοκλής Συλικιώτης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αναφορικά με τη συνάντηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι με τα μέλη της Επιτροπής αντάλλαξαν απόψεις για τα ενεργειακά δρώμενα της Κύπρου, «τόσο σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά ενέργειας όσο βεβαίως και αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων και των γηγενών κοιτασμάτων της Κύπρου, αλλά και, γενικότερα, της Ανατολικής Μεσογείου.
Ανταλλάξαμε, συγκεκριμένα, απόψεις για τους στόχους της Κύπρου στην εσωτερική αγορά σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το νέο μοντέλο ανταγωνιστικής αγοράς και την προσπάθειά μας, γενικότερα, για μείωση του κόστους ηλεκτρισμού, τόσο προς όφελος των καταναλωτών, αλλά και για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας.
Επίσης, συζητήσαμε τις προσπάθειες της Κύπρου για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, τις προοπτικές που διανοίγονται στην Ανατολική Μεσόγειο ως εναλλακτική πηγή της Ευρώπης –αλλά και διαδρομή- για την απεξάρτηση της ΕΕ από άλλες πηγές ή διαδρομές φυσικού αερίου.
Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος, ενδεχομένως και στις Βρυξέλλες πολύ σύντομα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Επιτροπής για την εδώ παρουσία τους, καθώς και τον κ. Συλικιώτη που με δική του πρωτοβουλία είχαμε αυτή την πολύ σημαντική επίσκεψη και μας δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουμε τους στόχους, την κατεύθυνση και τη στρατηγική μας».
Μιλώντας εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Επιτροπής, η κα Martina Werner επισήμανε πως όλα τα μέλη της έχουν εντυπωσιαστεί με την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου, η οποία, τόνισε, ως χώρα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Εξήγησε, επίσης, ότι στόχος είναι «περισσότερη Ευρώπη» στην περιοχή και σημείωσε ότι απηύθηναν πρόσκληση προς τον κ. Λακκοτρύπη να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Καταλήγοντας, η κα Werner είπε ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην Κύπρο ήταν απλά η αρχή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με σκοπό τον προσδιορισμό μιας καλύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής για την Κύπρο.
Σε δηλώσεις προέβη, τέλος, και ο κ. Συλικιώτης, ο οποίος είπε: «Είχαμε μια παρά πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όπως βεβαίως πολύ σημαντικές ήταν και χθες οι συναντήσεις στη Βουλή, αλλά και με τις εταιρείες. Έχουμε μια αντιπροσωπεία που αποτελείται από εκπροσώπους από όλες τις Πολιτικές Ομάδες και εγώ θέλω να σημειώσω ιδιαίτερα τη χρονική στιγμή που γίνεται αυτή η επίσκεψη –είναι μια περίοδος που βρίσκεται σε εξέλιξη το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και υπάρχουν εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι σημαντικό να αναδειχθεί ότι η Κύπρος μπορεί να παίξει τον ρόλο ως γέφυρα –και στον τομέα της ενέργειας- μεταξύ της ΕΕ και της τόσο σημαντικής ενεργειακά σήμερα περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, και με τις χώρες της περιοχής.
Είναι η στιγμή, επίσης, που στην Επιτροπή μας συζητούμε την Έκθεση για την Ενεργειακή Ένωση. Μια σημαντική Έκθεση που θέλει να αναδείξει περισσότερο τον ρόλο της ενέργειας στην ΕΕ και, ακριβώς, μέσα από αυτήν την επίσκεψη τα μέλη της Επιτροπής αποκτούν μια καλύτερη εικόνα. Γιατί για να μπορέσει να λειτουργήσει η Ενεργειακή Ένωση στην Ευρώπη πρέπει να αρθεί η απομόνωση κρατών μελών όπως είναι η Κύπρος, πρέπει να διασφαλιστούν οδοί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και, μέσα από αυτό ακριβώς το πρίσμα, να αναδείξουμε τη σημασία της Κύπρου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου».