7/9/15

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πριν την έναρξη του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ



Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πριν την έναρξη του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ
07/09/2015


Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ, κατά την είσοδό του στο κτήριο του Συμβουλίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το Συμβούλιο των Υπουργών θα εξετάσει σήμερα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον γεωργικό τομέα της Ευρώπης και κυρίως θα εξετάσει τους λόγους που οδηγούν σε πτώση των τιμών των αγροδιατροφικών προϊόντων. Στόχος και πρόθεση των Υπουργών είναι να στηρίξουν τους γεωργούς με μέτρα, τα οποία φυσικά θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, αλλά ταυτόχρονα θα οδηγήσουν και τον γεωργικό τομέα της Ευρώπης στην ορθή κατεύθυνση. Όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία δύο χρόνια αναδεικνύουν την ανάγκη της δημιουργίας ενός μηχανισμού στήριξης για τα εισοδήματα των γεωργών μας σε καιρούς κρίσης, κάτι που η Κύπρος έχει τα τελευταία δύο χρόνια ζητήσει πολλές φορές. Είναι καιρός, όταν τα μικρά κράτη της ΕΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα μεγάλα να έχουν ανοικτά αυτιά, διότι κάποια στιγμή και τα ίδια τα μεγάλα κράτη αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, τα οποία δεν ξεπερνιούνται εύκολα.

Πέραν τούτων, θα ήθελα να χαιρετίσω την απόφαση της Επιτροπής να στηρίξει τον γεωργικό τομέα της Κύπρου με μέτρα στήριξης προς τους εσπεριδοκαλλιεργητές. Μετά από έντονα δικά μας διαβήματα μπορεί η Κύπρος σήμερα να διαχειριστεί 15.000 τόνους εσπεριδοειδών που στο παρελθόν είχαν προορισμό τη ρωσική αγορά. Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει πολύ τους γεωργούς μας, ούτως ώστε να μη χάσουν τα εισοδήματά τους».