7/9/15

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της Έκθεσης «Προσωπική συλλογή του Γλαύκου Κληρίδη»

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της Έκθεσης «Προσωπική συλλογή του Γλαύκου Κληρίδη»
07/09/2015


Εξοχότατοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί Κώστα και Ρίτα,
Αγαπητέ Μουσταφά, Αγαπητή μου Καίτη,

Θέλω πρώτα να απευθυνθώ προς εσένα, Καίτη, και να σε συγχαρώ για την εξαιρετική σου πρωτοβουλία να δωρίσεις στο ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη την προσωπική συλλογή των προσωπικών αντικειμένων του πατέρα σου, του σεβαστού μου μέντορα, Γλαύκου Κληρίδη.

Είμαι βέβαιος πως για σένα κάθε φωτογραφία, κάθε αντικείμενο της συλλογής αυτής έχει, πέρα από την πολιτική του σημασία, και τεράστια συναισθηματική αξία. Αυτό καθιστά την προσφορά σου ακόμη πιο σημαντική.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως την πολιτική σημασία αυτής της πρωτοβουλίας σου και τη συμμερίζομαι. Ο πολυαγαπημένος σου πατέρας μάς δίδαξε τι σημαίνει να αγαπάς και να υπηρετείς την πατρίδα σου ανιδιοτελώς.

Ως πολιτική φυσιογνωμία, ο Γλαύκος Κληρίδης με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου. Δυστυχώς, το όραμά του δεν μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ο Γλαύκος Κληρίδης, ένθερμος υπερασπιστής της ειρήνης, διαμόρφωσε την πρώτη του πολιτική άποψη για τον κόσμο μέσα από τις φλόγες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τον πλέον καταστροφικό πόλεμο που έζησε ποτέ η ανθρωπότητα. Ως αιχμάλωτος πολέμου στα γερμανικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως, ο Γλαύκος Κληρίδης βίωσε από πρώτο χέρι τη βιαιότητα αυτού του πολέμου.

Το μεγαλείο του πνεύματος του Γλαύκου Κληρίδη, του επέτρεψε να μετατρέψει τις τραγικές εμπειρίες του πολέμου, το μίσος και την καταστροφή, σε μια ζωή γεμάτη σκοπό και νόημα, που καθοδηγείτο από το προσωπικό του όραμα για ειρήνη. Σκοπός της ζωής του έγινε η επανένωση της Κύπρου και η ειρηνική συμβίωση του λαού της.

Η παρακαταθήκη του σηματοδοτείται ακριβώς από αυτό το όραμα: Να δει τη διαρκή ειρήνη και την ευημερία να ριζώνουν στην πολυαγαπημένη του πατρίδα, την Κύπρο. Ο Γλαύκος Κληρίδης υπερασπίστηκε με πάθος το όραμά του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ένας οξυδερκής οραματιστής, ο Γλαύκος Κληρίδης κατανοούσε την παγκόσμια πολιτική και τη θέση της Κύπρου στη παγκόσμια σκακιέρα. Μειλίχιος, διαλεκτικός, μετριοπαθής και συνάμα τολμηρός, υπήρξε ο άνθρωπος που διαμόρφωσε την κυρίαρχη σχολή σκέψης στην κυπριακή πολιτική σκηνή. Με πραγματισμό και με ευρωπαϊκή προσέγγιση οραματίστηκε μια ειρηνική Κύπρο, μέλος μιας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας και ένα κράτος, όπου όλοι οι πολίτες του θα απολάμβαναν ίσα δικαιώματα στη ζωή, την εκπαίδευση, την ευημερία και την ασφάλεια. Θεωρούσε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ιστορικό επίτευγμα για τη χώρα και τον λαό της. Ένα επίτευγμα που δεν ήταν ποτέ δεδομένο ή εύκολο, στο οποίο όμως είχε αφιερώσει την πολιτική του ζωή και για το οποίο εφάρμοσε τις πολιτικές του δεξιότητες με υπέρτερη επιτυχία.

Δυστυχώς, για όσο καιρό έζησε δεν είχε την τύχη να έχει μαζί του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένας Τουρκοκύπριος ηγέτης, με τον οποίο να μοιράζεται το ίδιο όραμα.

Σήμερα, έχω το προνόμιο να βρίσκομαι εδώ με τον Μουσταφά Ακιντζί, έναν ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με τον οποίον μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Ένα όραμα να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα πρότυπο εθνικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας και συνύπαρξης.

Συμφωνούμε και οι δύο με το γεγονός ότι η μετουσίωση του οράματός μας σε πραγματικότητα δεν θα γίνει σε μια νύχτα. Θα χρειαστεί πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα, ώστε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις, για να φτάσουμε σε μια λύση που θα σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών. Μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους.

Σας διαβεβαιώνω ότι είμαι απόλυτα δεσμευμένος και αποφασισμένος στο να θέσω τέλος σε αυτό το απαράδεκτο στάτους κβο και την επανένωση της χώρας και του λαού μας σε ένα ευήμερο ευρωπαϊκό κράτος μέλος, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την υπόσχεση στον πολιτικό μου μέντορα, Γλαύκο Κληρίδη.

Είναι τεράστιας σημασίας το γεγονός ότι τα αντικείμενα αυτά, που είναι συνδεδεμένα με τη ζωή και το έργο του Γλαύκου Κληρίδη, θα εκτίθενται μόνιμα από σήμερα σε αυτόν τον πολύ ξεχωριστό χώρο, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας του Ιδρύματος Σεβέρη.

Οι αγαπητοί Ρίτα και Κώστας Σεβέρης συνέλαβαν την ιδέα αυτού του Ιδρύματος ως δικοινοτικό έργο πολιτισμού που θα φέρει μαζί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, υπογραμμίζοντας το κοινό παρελθόν και την κληρονομιά τους και προετοιμάζοντάς τους για το κοινό τους μέλλον.

Όπως σωστά επισημαίνει το ζεύγος Σεβέρη, μόνο μελετώντας το παρελθόν μας μπορούμε να οικοδομήσουμε την ελπίδα και να κτίσουμε σταθερές γέφυρες για ένα καλύτερο μέλλον.

Είμαι πεπεισμένος πως τα εκθέματα από την προσωπική ζωή του Γλαύκου Κληρίδη θα αποτελέσουν πολύτιμο μέρος του Ιδρύματος ως ιστορική κατάθεση από τη ζωή ενός ανθρώπου που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του για τον σκοπό της επανένωσης και της ευημερίας της πατρίδας του και του λαού της.

Σας ευχαριστώ.