24/9/15

Ανακοίνωση του ΚΟΤ με αφορμή δημοσιεύματα ειδησεογραφικών ιστοσελίδων

Ανακοίνωση του ΚΟΤ με αφορμή δημοσιεύματα ειδησεογραφικών ιστοσελίδων

Με αφορμή δημοσιεύματα ειδησεογραφικών ιστοσελίδων που αναφέρονται σε δηλώσεις των Δημάρχων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου περί ανάκλησης στοιχείων που ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ή σε διαφορετική περίπτωση, σε υποβολή της παραίτησης του, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:
Στην παρουσίαση του Προέδρου, αναφέρθηκαν στοιχεία που αφορούν το μερίδιο στις συνολικές αφίξεις περιηγητών στην Κύπρο, που διαμένει σε κάθε περιοχή, ανεξαρτήτως τύπου καταλύματος διαμονής. Το μερίδιο αυτό εξάγεται από την δειγματοληπτική έρευνα που διεξάγει η Στατιστική Υπηρεσία, στην οποία οι περιηγητές ερωτούνται για την περιοχή διαμονής τους και με βάση αυτό η περιοχή Πάφου / Π. Χρυσοχούς παρουσιάζεται πρώτη στις προτιμήσεις των τουριστών.
Τα στοιχεία, στα οποία αναφέρονται οι Δήμαρχοι, αφορούν σε διαφορετικό δείκτη και πιο συγκεκριμένα στις διανυκτερεύσεις περιηγητών σε αδειούχα τουριστικά καταλύματα όπως αυτά υποβάλλονται στον Οργανισμό από τους ξενοδόχους σε μηνιαία βάση. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η περιοχή Αμμοχώστου όντως καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό διανυκτερεύσεων από όλες τις περιοχές.
Ο ΚΟΤ δεν αμφισβητεί ότι πέραν των πολλών στοιχείων που αναλύθηκαν στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου υπάρχουν και άλλα στατιστικά στοιχεία του τουρισμού που κάποιος μπορεί να αντλήσει και να αναλύσει. Θα μπορούσε να μιλά για ώρες ο Πρόεδρος του ΚΟΤ αν στόχος του ήταν να εξαντλήσει κάθε είδους ανάλυση στατιστικών στοιχείων που υπάρχουν σε σχέση με τον τουρισμό. Αντί αυτού, επιλέγηκε η μεστή μεν, λεπτομερής και αναλυτική δε παρουσίαση των αριθμών για τον τουρισμό, η οποία ήταν κατατοπιστική και στηριζόμενη στα επίσημα στοιχεία του κράτους.
Η ανάλυση των συνολικών αφίξεων στην Κύπρο και όχι των διανυκτερεύσεων σε αδειούχα καταλύματα ουδόλως σχετίζεται με προσπάθεια ανάδειξης μίας επαρχίας έναντι άλλης και οι υπόνοιες αυτές είναι προσβλητικές και απορρίπτονται κατηγορηματικά. Οι τουριστικές αφίξεις αποτελούν τον πιο διαδεδομένο δείκτη των επιδόσεων του τουρισμού και αυτό γιατί, μαζί με τα έσοδα, δίδουν μια αντιπροσωπευτική και συνολική εικόνα του τουρισμού σε έναν προορισμό.
Παρόλο που ο αριθμός διανυκτερεύσεων σε αδειούχα τουριστικά καταλύματα αποτελεί επίσης ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, σε αυτόν δεν περιλαμβάνεται ένα πολύ σημαντικό ποσοστό τουριστών που έρχονται στην Κύπρο και διαμένουν πέραν των αδειούχων τουριστικών καταλυμάτων όπως για παράδειγμα σε ιδιόκτητες κατοικίες, σε συγγενείς και φίλους κλπ. Μήπως οι περιηγητές αυτοί δεν πρέπει να υπολογίζονται; Μήπως αυτοί δεν αφήνουν εισοδήματα στην οικονομία μας; Θα ήταν ορθότερο να αναλυθούν τα στοιχεία χωρίς να υπολογίζεται το μεγάλο ποσοστό αυτών των τουριστών;
Ο ΚΟΤ εκφράζει απογοήτευση τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για τον τρόπο έκφρασης των τοποθετήσεων των Δημάρχων στα ΜΜΕ. Σε μια περίοδο που ο τουρισμός μας σημειώνει ιστορικά ρεκόρ, η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ όλων των φορέων αποτελεί το κλειδί για συνεχή πρόοδο και ανάπτυξη του τομέα. Συλλογικός στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και προκλήσεων του τουρισμού τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Τοποθετήσεις που χαλούν το καλό κλίμα μεταξύ των τουριστικών εταίρων μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν.
Κλείνοντας, ο ΚΟΤ υπογραμμίζει ότι η πόρτα του Οργανισμού ήταν και παραμένει πάντα ανοικτή για όλους τους φορείς του τουρισμού, για απόψεις, εισηγήσεις και παρατηρήσεις, σε πνεύμα καλής συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου, για το καλό του τουρισμού και της χώρας γενικότερα.
-----------------------
24/9/2015