24/9/15

Μήνυμα του Υπουργού Μεταφορών κ. Μ. Δημητριάδη

Μήνυμα του Υπουργού Μεταφορών κ. Μ. Δημητριάδη
για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας 2015

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας καθιερώθηκε από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ) και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Στόχος της είναι να εστιάσει την προσοχή στη σημασία της Ναυτιλίας, της ασφάλειας στη θάλασσα και στο θαλάσσιο περιβάλλον. Φέτος, η 24 η Σεπτεμβρίου έχει καθοριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας για το 2015 με θέμα:
" Ναυτική εκπαίδευση και άσκηση " “Maritime education and training”
"Το μέλλον της Ναυτιλίας στηρίζεται στους ανθρώπους: Σε διεθνές επίπεδο η ναυτική εκπαίδευση και άσκηση είναι στην ορθή πορεία;" “Shipping´s future needs people: is global maritime education and training on course?”
Ο αριθμός των πλοίων που υψώνουν την κυπριακή σημαία και ο αριθμός των εταιρειών διαχείρισης πλοίων και άλλων εταιρειών με δραστηριότητες συναφείς με τη ναυτιλία που εδρεύουν στην Κύπρο, κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα στις μεγαλύτερες δυνάμεις της Εμπορικής Ναυτιλίας παγκοσμίως. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια και η χρήση της στη ναυτιλιακή βιομηχανία διαμόρφωσε νέες απαιτήσεις για την κατάρτιση και εκπαίδευση των ναυτικών. Η Κυπριακή Εμπορική Ναυτιλία για να μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω, χρειάζεται ικανά και κατάλληλα καταρτισμένα στελέχη τα οποία θα διαχειρίζονται και θα λειτουργούν τα πλοία της με ασφάλεια και επιτυχία.
Η Κύπρος πάντοτε έδινε και δίνει έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα όμως τα τελευταία 10 χρόνια το ενδιαφέρον της έχει επικεντρωθεί στην ορθή και ολοκληρωμένη εφαρμογή των απαιτήσεων των διεθνών συμβάσεων και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν άμεσα τους ναυτικούς ενθαρρύνοντας έτσι και προωθώντας τους Κύπριους νέους, μαθητές και σπουδαστές, να ακολουθήσουν τα ναυτικά επαγγέλματα.
Το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας στην προσπάθειά του να προωθήσει τα ναυτικά επαγγέλματα στους νέους έχει ενημερώσει λεπτομερώς τους Συμβούλους Εκπαίδευσης των Γυμνασίων και Λυκείων της Κύπρου διανέμοντας παράλληλα και σχετικό ενημερωτικό υλικό για τα ναυτιλιακά επαγγέλματα και τις προοπτικές τους. Επιπρόσθετα, έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Οδηγό Σπουδών Ναυτικών Επαγγελμάτων και περιοδικά πραγματοποιεί παρουσιάσεις σε διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια της Κύπρου σχετικά με ναυτικά επαγγέλματα.
Η πρόσφατη συμφωνία για δημιουργία Ναυτιλιακής Ακαδημίας στην Κύπρο μεταξύ του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, της Αραβικής Ακαδημίας Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών και του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου ανοίγει νέες προοπτικές για την εκπαίδευση όχι μόνο για τους νέους της Κύπρου αλλά και για τους νέους της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, από το 2012 και μετά το ενδιαφέρον των νέων να ακολουθήσουν το επάγγελμα του αξιωματικού Εμπορικού Ναυτικού έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το 2012.
Αναγνωρίζουμε ότι το κλειδί για μια επιτυχημένη ναυτιλιακή βιομηχανία βρίσκεται στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τις ικανότητες του προσωπικού που την απαρτίζουν. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνεται συνεχής και ποιοτική εκπαίδευση του προσωπικού. Για αυτό τον λόγο γίνονται συνεχείς προσπάθειες έτσι ώστε η ναυτιλιακή επιστήμη και τεχνολογία να εισαχθεί σε όλα τα νεοϊδρυθέντα Κυπριακά Πανεπιστήμια .
Θεωρώ πως σήμερα που υπάρχει σημαντικά αυξημένο ενδιαφέρον των νέων για τα ναυτικά επαγγέλματα, είναι η κατάλληλη περίοδος για να τεθούν οι βάσεις για τη μελλοντική στελέχωση της Κυπριακής Ναυτιλίας με εξειδικευμένο προσωπικό.
---------------