24/9/15

Συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών για τις σχέσεις Κύπρου – Κίνας

Συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών
για τις σχέσεις Κύπρου – Κίνας

Σε συνάντηση που είχε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Ζήνων με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ κ. Φειδία Πηλείδη, τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) κ. Άγγελο Λοΐζου και τον Πρόεδρο του Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕ) Πάφου κ. Ανδρέα Δημητριάδη, συζητήθηκαν τρόποι διευκόλυνσης και ανάπτυξης των οικονομικών, επιχειρηματικών και τουριστικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Κίνας.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της εποικοδομητικής, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησης, ο κ. Ζήνων είπε:
«Η Κίνα είναι από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις σήμερα και είναι φυσικό να αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης - εξ ου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την επισκεφθεί συνοδευόμενος από αποστολή επιχειρηματιών τον ερχόμενο μήνα. Σε αυτό το πλαίσιο και την προσπάθεια της Κυβέρνησης να ενδυναμώσει και να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Κίνα και στον οικονομικό, τουριστικό, επενδυτικό τομέα, είχαμε σήμερα μια σύσκεψη για να εξετάσουμε τρόπους διευκόλυνσης και προώθησης και του τουρισμού, αλλά και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ Κύπρου και Κίνας. Ειδικότερα συζητήσαμε κάποια θέματα που σχετίζονται με τη διευκόλυνση της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων εισόδου για Κινέζους πολίτες στην Κύπρο που είναι ένα θέμα σημαντικό και, πάντοτε εντός του ισχύοντος εθνικού και ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, να δούμε τι λύσεις μπορούμε να βρούμε για επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής, η οποία είναι πολύ σημαντική και έχουμε καταλήξει σε κάποιες πρακτικές λύσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Δεν είναι μυστικό ότι κάποια προβλήματα υπάρχουν σε αυτή τη διαδικασία, και από το γεγονός ότι η Κύπρος μόνο μια αποστολή διαθέτει στην Κίνα, στο Πεκίνο, και λόγω των τεράστιων αποστάσεων που είναι δύσκολο για τους αιτητές να πηγαίνουν αυτοπροσώπως να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και για λόγους που σχετίζονται με απαιτήσεις του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Πιστεύω ότι στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, έχουμε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία στην πορεία θα εφαρμοστούν και θα βοηθήσουν στην διευκόλυνση του τουριστικού, επενδυτικού και επιχειρηματικού ρεύματος».
Ερωτηθείς αν θα χρησιμοποιηθεί το διαδίκτυο για διευκόλυνση αυτών των διαδικασιών, ο κ. Ζήνων ανέφερε: «Επειδή υπάρχει λεπτομερής ρύθμιση από ευρωπαϊκό κανονισμό γι’ αυτά θέματα, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις διαδικασίες αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, θα δούμε ποιες λύσεις πρακτικές μπορούν να υπάρξουν για να διευκολυνθεί ο κοινός μας στόχος».
Σε ερώτηση αν θα σταλεί δεύτερη αποστολή σε άλλη πόλη της Κίνας, ο κ. Γενικός απάντησε: «Συζητήθηκαν άλλες λύσεις, οι οποίες πιστεύουμε θα είναι πιο αποδοτικές όπως, για παράδειγμα, ο παροχέας –δηλαδή, η επεξεργασία των αιτήσεων αντί να γίνεται από το Προξενείο, να γίνεται από ιδιώτη παροχέα που είναι πρακτική που εφαρμόζουμε ήδη σε άλλες χώρες και εφαρμόζουν και πάρα πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη».
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ κ. Λοΐζου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα έχουμε στην Κύπρο γύρω στους 1000 Κινέζους τουρίστες και είναι εφικτός στόχος να ανέλθουν στους 300.000, «φτάνει να βρεθούν οι σωστοί επιχειρηματίες και να ρυθμιστεί το θέμα της προσβασιμότητας».
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Πηλείδης ανέφερε ότι έχουμε εισαγωγικές σχέσεις με την Κίνα όσον αφορά εμπορεύματα, αλλά εξαγωγικές όσον αφορά σε υπηρεσίες από την Κύπρο προς την Κίνα και επενδύσεις από την Κίνα, περισσότερο, προς την Κύπρο.