24/9/15

Παρουσίαση πεπραγμένων

Παρουσίαση πεπραγμένων ΑνΑΔ και νέων δράσεών της
από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής
κ. Δ. Κιττένη

Ενόψει της οικονομικής κρίσης και των αρνητικών επιπτώσεών της στην απασχόληση και την ανεργία, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ), συνέχισε στοχευμένα και για το 2014, τη συμβολή της στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτών.
Κατά το επισκοπούμενο έτος, η ΑνΑΔ συνέχισε να επικεντρώνει τις δράσεις της στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τους Κοινωνικούς Εταίρους για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην απασχόληση και την κυπριακή οικονομία γενικότερα. Τα αποτελέσματα της δραστηριότητας του Οργανισμού κατά το 2014 ήταν πολλά και σημαντικά, με όφελος που αντανακλάται στην οικονομία, αλλά και την κοινωνία του τόπου.
Στη συνέχεια θα παραθέσω μια συνοπτική εικόνα των κυριότερων αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων της Αρχής κατά τη διάρκεια του 2014, και θα αναφερθώ συνοπτικά στις νέες δράσεις της που ήδη υλοποιεί:
Κατά τη διάρκεια του 2014, δαπανήθηκε για δραστηριότητες κατάρτισης συνολικό ποσό €20.366.660, και υπήρξαν 35.577 συμμετοχές ατόμων σε 4.736 προγράμματα κατάρτισης που ενέκρινε και επιχορήγησε η Αρχή.
Σημαντική πτυχή της δραστηριότητας της ΑνΑΔ, αποτέλεσαν τα τρία Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα οποία υλοποιεί η ΑνΑΔ για τοποθέτηση ανέργων για απόκτηση εργασιακής πείρας σε επιχειρήσεις/οργανισμούς. Τα Σχέδια αυτά αναμένεται να συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και την ΑνΑΔ .
Συγκεκριμένα, τα εν λόγω Σχέδια εξαγγέλθηκαν τον Απρίλιο και Δεκέμβριο 2013 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας και αντιμετώπιση της ανεργίας. Στοχεύουν στην παροχή ευκαιριών πρακτικής κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας σε άνεργους νέους με σκοπό τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους, ενώ παράλληλα παρέχουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις/οργανισμούς να αξιοποιήσουν κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.
Τα δύο από τα τρία αυτά Σχέδια, αφορούν άνεργους νέους πτυχιούχους κάτω των 35 ετών, και έχουν τεθεί σε εφαρμογή, το πρώτο από το Μάιο του 2013 και το δεύτερο από τον Μάρτιο του 2014. Στο πρώτο Σχέδιο, στο πλαίσιο δύο προσκλήσεων που έγιναν μέσα στο 2013, τοποθετήθηκαν 1.775 άνεργοι, με συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη €6,4 εκατομμυρίων, ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2014 ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα τοποθέτησής τους 1.498 άνεργοι. Στο δεύτερο Σχέδιο, στο πλαίσιο μιας πρόσκλησης που έγινε μέσα στο 2014, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, έγιναν 1.916 τοποθετήσεις ανέργων, ενώ σε νέα πρόσκληση του Σχεδίου που έγινε μέσα στο 2015 υποβλήθηκαν 2.931 αιτήσεις ανέργων που βρίσκονται υπό εξέταση. Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του Έργου ανέρχεται στα €16,5 εκατομμύρια για συμμετοχή 4.500 άνεργων νέων πτυχιούχων.
Το τρίτο Σχέδιο αφορά άνεργους νέους απόφοιτους Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών Σχολών, Συστήματος Μαθητείας και Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης μέχρι και διετούς διάρκειας, κάτω των 25 ετών και έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο του 2014. Κατά την πρόσκληση που έγινε στο πλαίσιο του Σχεδίου μέσα στο 2014, έγιναν 1.142 τοποθετήσεις ανέργων, ενώ σε νέα πρόσκληση του Σχεδίου που έγινε μέσα στο 2015 υποβλήθηκαν 1.022 αιτήσεις ανέργων που βρίσκονται υπό εξέταση. Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του Έργου ανέρχεται στα €8,5 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τις πρόνοιες των Σχεδίων αυτών, κάθε άνεργος νέος τοποθετείται σε επιχείρηση/οργανισμό για πρακτική κατάρτιση και απόκτηση εργασιακής πείρας για περίοδο 6 μηνών. Η τοποθέτηση είναι σε συγκεκριμένη θέση/τομέα εργασίας και ο άνεργος καθοδηγείται και επιβλέπεται από κατάλληλο καθοδηγητή. Στους άνεργους που συμμετέχουν στο Σχέδιο καταβάλλεται επίδομα ύψους €125 την εβδομάδα.
Ανάμεσα στις σημαντικές δράσεις της Αρχής περιλαμβάνεται η Εγκαθίδρυση και Λειτουργία Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων στην Κύπρο. Κύριος σκοπός της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων είναι η συνεχής αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου, με πολλαπλά οφέλη για τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τις επιχειρήσεις και την κυπριακή οικονομία γενικότερα. Η δεύτερη φάση εφαρμογής του Έργου αυτού, εντάχθηκε στα συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Έργα για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, που επεκτείνεται μέχρι και το τέλος του 2015. Κατά το 2014, υποβλήθηκαν αιτήσεις από 887 υποψηφίους για ένταξή τους στη διαδικασία πιστοποίησης των επαγγελματικών τους προσόντων και πιστοποιήθηκαν συνολικά 678 άτομα, ενώ οι αριθμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά μέσα στο 2015. Κατά το 2014 εφαρμόστηκαν και 31 προγράμματα Προετοιμασίας και Εξέτασης Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης σε διάφορες πόλεις της Κύπρου.
Ένας από τους στρατηγικούς στόχους της ΑνΑΔ είναι η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών κατάρτισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου. Το Σύστημα Αξιολόγησης και Πιστοποίησης των Συντελεστών Παροχής Κατάρτισης, το οποίο υλοποιεί η Αρχή, εξυπηρετεί αυτόν τον στόχο και παράλληλα προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες των αγορών εργασίας και κατάρτισης. Στο πλαίσιο του Συστήματος αξιολογούνται με στόχο την πιστοποίηση, Κέντρα, Δομές και Εκπαιδευτές Επαγγελματικής Κατάρτισης. Μέσα στο 2014 εγκρίθηκαν 96 αιτήσεις για πιστοποίηση Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, 140 αιτήσεις για πιστοποίηση Δομών Επαγγελματικής Κατάρτισης και 354 αιτήσεις για πιστοποίηση Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Σημαντική συμβολή στη γενικότερη προσπάθεια για καταπολέμηση των συνεπειών της κρίσης, κατά το 2014, είχε και η συνέχιση της λειτουργίας του Ειδικού Σχεδίου Πρόληψης –Σχεδίου Δράσης της ΑνΑΔ. Το Ειδικό αυτό Σχέδιο για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, στοχεύει στην πρόληψη αλλά και την καταστολή της ανεργίας μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων και ευκαιριών που προσφέρονται στον τομέα της κατάρτισης και επανακατάρτισης. Σημειώνεται ότι, κατά το 2014, το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε από την ΑνΑΔ για το Ειδικό Σχέδιο ανήλθε στα €16,5 εκατομμύρια.
Σε προσαρμογή με τις ευρωπαϊκές στοχεύσεις για μια πιο πράσινη και πιο ανταγωνιστική οικονομία, η ΑνΑΔ, επίσης, ανταποκρίθηκε έγκαιρα στην ανάγκη για στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υιοθέτησε και υλοποιεί Ειδικό Σχέδιο για προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού για τα πράσινα επαγγέλματα, με αποδέκτες τους ανέργους, τους απασχολούμενους και τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι, η συνολική υπολογιζόμενη δαπάνη για το ειδικό αυτό Σχέδιο, κατά το 2014, ανέρχεται σε €1,8 εκατομμύρια.
Στον τομέα της έρευνας, η ΑνΑΔ παρακολουθεί σε συστηματική βάση τις διαχρονικές τάσεις απασχόλησης και διενεργεί προβλέψεις για τη μελλοντική κατάσταση στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκλήρωσε πρόσφατα τη διενέργεια προβλέψεων για τις ανάγκες απασχόλησης σε 52 τομείς οικονομικής δραστηριότητας και 309 επαγγέλματα της κυπριακής οικονομίας, οι οποίες καλύπτουν τη δεκαετία 2014-2024. Από τα αποτελέσματα της μελέτης φαίνεται ότι η συνολική απασχόληση την περίοδο 2014-2024 θα εμφανίσει αυξητική τάση ανακάμπτοντας σταδιακά από τις δυσχερείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των απασχολουμένων θα εξακολουθήσει να συγκεντρώνεται στον τριτογενή τομέα παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση. Περίπου οκτώ στους δέκα απασχολούμενους θα εργοδοτούνται στον τριτογενή τομέα αντικατοπτρίζοντας έτσι την εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τις Υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής επιδίωξής της για απολογισμό, λογοδοσία και διαφάνεια αναφορικά με τη δραστηριοποίηση και τις παρεμβάσεις της, η Αρχή εκπονεί σε τακτική βάση μελέτες αξιολόγησης. Η πιο πρόσφατη αφορά στην Αξιολόγηση των Επιδράσεων του Σχεδίου Τοποθέτησης Άνεργων Νέων Πτυχιούχων για Απόκτηση Εργασιακής Πείρας σε Επιχειρήσεις/Οργανισμούς, το οποίο είχε τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2013. Η μελέτη κάλυψε τους συμμετέχοντες οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία το Σχέδιο. Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, το Σχέδιο βελτιώνει σημαντικά την απασχολησιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού, αφού οι μισοί συμμετέχοντες, περίπου έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους, δήλωσαν ότι εργάζονται. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, περίπου ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες στο Σχέδιο οι οποίοι απασχολούνται εξακολουθούν να βρίσκονται στην ίδια επιχείρηση/οργανισμό όπου τοποθετήθηκαν.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι, το πολύμορφο έργο της ΑνΑΔ, του οποίου παρουσιάστηκαν μόνο οι κύριες δράσεις, πραγματοποιήθηκε με σκληρή δουλειά του προσωπικού της Αρχής, αλλά και με την αγαστή συνεργασία των Κοινωνικών Εταίρων, καθώς και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία μας τιμά ιδιαίτερα με την παρουσία της, για τη σταθερή βοήθεια και συμπαράστασή της προς την Αρχή.
Πρόσθετα, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στην Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής, η θητεία των οποίων έληξε την 1 η Αυγούστου, και οι οποίοι συνέβαλαν στις όποιες επιτυχίες της ΑνΑΔ το 2014, καθώς και στους συνεργάτες μας, τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τη Διεύθυνση και το προσωπικό της ΑνΑΔ.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και εσάς που μου δίνετε την ευκαιρία να παρουσιάσω στο κοινό σας τις δραστηριότητες και γενικότερα τη συνεισφορά του Οργανισμού μας στην κυπριακή κοινωνία. Η ΑνΑΔ θα συνεχίσει να προσαρμόζει και εμπλουτίζει τις δράσεις της, έτσι ώστε να ικανοποιεί αποτελεσματικά τις ανάγκες κατάρτισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου. Απώτερος στόχος της, είναι η παραγωγική απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.