24/9/15

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. ΑιμιλιανίδουΧαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας
κας Ζ. Αιμιλιανίδου
στη συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα
της ΑνΑΔ για το 2014 και τις νέες δράσεις της
Με μεγάλη μου χαρά χαιρετίζω τη συνέντευξη Τύπου της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, στην οποία θα παρουσιαστούν τα πεπραγμένα της για το 2014 και θα γίνει αναφορά στις νέες δράσεις του Οργανισμού.
H κυπριακή οικονομία, η οποία δοκιμάστηκε σκληρά, κατάφερε να σημειώσει θετικά πλέον αποτελέσματα και μπορούμε με ελπίδα να ατενίζουμε το μέλλον. Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, συνέβαλε η συνεχής κινητοποίηση και συστράτευση όλων, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί την κύρια κινητήρια δύναμη για αναστροφή των αρνητικών δεδομένων.
Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο και να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Οι σημερινές συνθήκες θέτουν νέες απαιτήσεις για το ανθρώπινό μας δυναμικό, για συνεχή ανάπτυξη, εμπλουτισμό των προσόντων και των δεξιοτήτων του. Οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, αλλά και οι θεσμοί γενικότερα, απαιτείται να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για να ανταποκρίνονται επιτυχώς στις νέες συνθήκες.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βρίσκεται η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας το οποίο έχει πλήξει όλους και σοβαρότερα τους νέους. Για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων μέτρων, συνεχίζεται η υλοποίηση των δύο (2) Σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για αντιμετώπιση της ανεργίας, τα οποία αρχικά εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2013 και υλοποιούμε μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.
Τα Σχέδια παρέχουν ευκαιρίες πρακτικής κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας, το ένα σε άνεργους νέους πτυχιούχους κάτω των 35 ετών, και το άλλο σε άνεργους νέους απόφοιτους δευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης κάτω των 25 ετών, με σκοπό τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους με την παράλληλη παροχή δυνατότητας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να αξιοποιήσουν κατάλληλο δυναμικό. Στους ανέργους που συμμετέχουν στα Σχέδια καταβάλλεται επίδομα.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των Σχεδίων αυτών είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού κατά το 2014, στο πρώτο Σχέδιο εντάχθηκαν 1.916 άνεργοι νέοι πτυχιούχοι, ενώ για το ίδιο Σχέδιο, υποβλήθηκαν 2.931 αιτήσεις από άνεργους και 1.135 αιτήσεις από επιχειρήσεις στο πλαίσιο νέας πρόσκλησης που έγινε για το 2015. Ο συνολικός Προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται στα €16,5 εκατομμύρια.
Στο δεύτερο Σχέδιο, κατά το 2014, εντάχθηκαν 1.142 άνεργοι νέοι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ενώ για το 2015 η περίοδος υποβολής αιτήσεων έληξε στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 και στοχεύεται η τοποθέτηση 1.000 ανέργων. Ο συνολικός Προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται στα €8,5 εκατομμύρια. Μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού που θα απαιτηθεί, και για τα δύο εν λόγω Σχέδια, δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και το Ταμείο της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων.
Με βάση τη μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης των Σχεδίων αυτών, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί και για τα δύο αυτά Έργα θα εκπληρωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Η θετική αυτή εκτίμηση, δικαιολογείται αν ληφθεί υπόψη η σημαντική συνεισφορά της ΑνΑΔ στην άμβλυνση των προβλημάτων που επέφερε η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια στην απασχόληση. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Αρχή συνεχίζει την υλοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Πρόληψης – Σχεδίου Δράσης. Στις δράσεις που περιλαμβάνει το εν λόγω Σχέδιο, έχουν συμμετάσχει συνολικά μέσα στο 2014, 6.313 άτομα με υπολογιζόμενη δαπάνη €16,5 εκατομμύρια.
Πέραν, όμως, των δράσεων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου και για τις άλλες πολύ σημαντικές δράσεις και προγράμματα τα οποία υλοποιεί η Αρχή, όπως είναι τα Σχέδια για την κατάρτιση των απασχολουμένων, το Σύστημα Επαγγελματικών Προσόντων και το Σύστημα Αξιολόγησης και Πιστοποίησης των Συντελεστών Παροχής Κατάρτισης που εξυπηρετούν τη διασφάλιση ποιότητας στην παροχή της κατάρτισης και συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του ανθρώπινού μας δυναμικού. Επίσης, η υιοθέτηση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ειδικού Σχεδίου για προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού για τα πράσινα επαγγέλματα.
Το πολύμορφο έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα η Αρχή, αποτελεί εχέγγυο για να συνεχίσει την επιτυχή προσφορά της ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του σήμερα και στις προκλήσεις του αύριο, βοηθώντας έτσι τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, αλλά κυρίως τους ανέργους της Κύπρου.
Κλείνοντας το σύντομο αυτό χαιρετισμό, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον Πρόεδρο και τα Μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, με το οποίο ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μια παραγωγική συνεργασία, καθώς και στη Διεύθυνση, τα στελέχη και το προσωπικό της Αρχής. Σας διαβεβαιώνω ότι εγώ προσωπικά, αλλά και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε σταθερά το Έργο της Αρχής, βασικού συνεργάτη μας στην προσπάθεια για ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου.