24/9/15

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών: Έναρξη διαδικτυακού διαγωνισμού στις 26 Σεπτεμβρίου

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών: Έναρξη διαδικτυακού διαγωνισμού στις 26 Σεπτεμβρίου

Για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, η Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο διοργανώνουν διαγωνισμό βίντεο στο Facebook με θέμα «Η Κύπρος μιλά» (" Cyprus speaks ") με ημερομηνία έναρξης 26 Σεπτεμβρίου. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών που διαμένουν στην Κύπρο.
Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο - μέγιστης διάρκειας 2 λεπτών - που να καταδεικνύει και να γιορτάζει την καθημερινή πολυγλωσσική και πολυπολιτισμική πραγματικότητα στην Κύπρο. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες καλούνται να τηλεφορτώσουν το βίντεό τους χρησιμοποιώντας την ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή ( app ) που διατίθεται στη σελίδα του Facebook της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο ( https://www.facebook .com/ec.cyprus ).
Οι νικητές θα ανακοινωθούν περί τα μέσα Νοεμβρίου και θα συμμετάσχουν σε 4ήμερη ενημερωτική επίσκεψη στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο. Εκεί θα έχουν, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να επισκεφθούν τα κεντρικά γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης — της εσωτερικής μεταφραστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Κράτη Μέλη διοργανώνουν ή υποστηρίζουν πολυάριθμες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, όπως π.χ. μια ταξιδιωτική έκθεση στο Τάλιν με μεταφράσεις της ομηρικής Οδύσσειας, ένα γλωσσικό κυνήγι θησαυρού στους δρόμους του Παρισιού, μίνι μαθήματα ξένων γλωσσών μέσω Skype στην Πολωνία, ή μια πολύγλωσση καφετέρια στο Ζάγκρεμπ.
Η πολυγλωσσία βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ποικιλομορφίας όμως συνοδεύεται κι από διάφορες προκλήσεις στα σχολεία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Αυτό θα αποτελέσει το θέμα της διάσκεψης του 2015 για τις γλώσσες, η οποία θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 25 Σεπτεμβρίου. Η δημόσια συζήτηση με μέλη του προσωπικού της ΕΕ και εμπειρογνώμονες από το χώρο των γλωσσών θα μεταδοθεί μέσω διαδικτύου σε όλες τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ μεταξύ 13:15 και 15:00 (ώρα Κύπρου). Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων Kristalina Georgieva θα κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου. Στη συνέχεια, διακεκριμένοι ομιλητές από τον γλωσσικό τομέα θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα γλωσσικών θεμάτων. Η εκδήλωση στις Βρυξέλλες διοργανώνεται από κοινού από τις Γενικές Διευθύνσεις Μετάφρασης, Διερμηνείας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, Ανθρώπινων Πόρων και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ( Eurostat ).
Ιστορικό
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών εορτάστηκε για πρώτη φορά από το Συμβούλιο της Ευρώπης ( CoE ) το 2001 ως μέρος του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών και έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετέχουν ενεργά στη διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικά με τις γλώσσες είτε στις 26 Σεπτεμβρίου, είτε μερικές εβδομάδες πριν ή μετά. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών προβάλλει τη γλωσσική πολυμορφία στην Ευρώπη με 200 ευρωπαϊκές γλώσσες, 24 επίσημες γλώσσες, περίπου 60 περιφερειακές/μειονοτικές γλώσσες και πολλές άλλες που ομιλούνται από άτομα που προέρχονται από άλλα μέρη του κόσμου.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Γλωσσών είναι να ευαισθητοποιήσει για το ευρύ φάσμα των γλωσσών στην Ευρώπη, να προωθήσει την πολιτισμική και γλωσσική πολυμορφία και να ενθαρρύνει άτομα όλων των ηλικιών να μαθαίνουν γλώσσες.
Τουλάχιστον το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού είναι δίγλωσσο ή πολύγλωσσο, δηλαδή μιλά ή καταλαβαίνει δύο ή περισσότερες γλώσσες. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2012 με τίτλο « Οι Ευρωπαίοι και οι γλώσσες τους », το 98 % των συμμετεχόντων θεωρούν ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι χρήσιμη για το μέλλον των παιδιών τους. 84 % είναι της άποψης ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να μιλούν τουλάχιστον μία γλώσσα πέρα από τη μητρική τους, ενώ το 72 % πιστεύουν ότι οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να μαθαίνουν δύο επιπλέον γλώσσες. Ωστόσο, μόνο 54 % των Ευρωπαίων είναι πράγματι σε θέση να συνομιλήσουν σε μια ξένη γλώσσα και μόνο 25 % γνωρίζουν δύο ξένες γλώσσες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί να αναπτύξει πολιτικές εκμάθησης γλωσσών σε ολόκληρη την Ευρώπη στο πλαίσιο του στόχου για τη βελτίωση της απόκτησης γλωσσικών δεξιοτήτων. Συγκεκριμένα, όσοι συμμετέχουν σε μακροχρόνια κινητικότητα μέσω του Erasmus + (τουλάχιστον δύο μήνες στο εξωτερικό) μπορούν να λάβουν δωρεάν γλωσσική υποστήριξη στο διαδίκτυο. Η διαδικτυακή υποστήριξη καλύπτει τις γλώσσες αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και ολλανδικά και από το φθινόπωρο θα περιλαμβάνει επίσης τα τσέχικα, δανικά, ελληνικά, πολωνικά και πορτογαλικά. Στόχος είναι να καλύψει όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ έως το 2020.