27/8/15

Καλωσορίζει τη σύσταση Ακαδημίας Ασφάλειας, Άμυνας και Διαχείρισης Κρίσεων ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας



Καλωσορίζει τη σύσταση Ακαδημίας Ασφάλειας, Άμυνας και Διαχείρισης Κρίσεων ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας


O Υπουργός Άμυνας, κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του στο ΓΕΕΦ με το Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC) κ. Dirk Dubois, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο άσκησης που διοργανώνει το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με τη Στρατιωτική Ακαδημία της Αυστρίας και η οποία εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Military Erasmus».
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Άμυνας, αφού καλωσόρισε τον κ. Dubois, ανέφερε ότι η Κύπρος, παρόλο που δεν διαθέτει στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμμετέχει ισότιμα σ’ αυτήν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες εκπαιδευτικές ασκήσεις που διεξάγονται σε πολλές χώρες.
Σημείωσε, επίσης, ότι η Κύπρος «λαμβάνει και η ίδια σημαντικές πρωτοβουλίες στηρίζοντας τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας».
Όπως ανέφερε ο κ. Φωκαΐδης, η Κύπρος αναλαμβάνει σειρά δράσεων τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του ESDC. «Πολύ πρόσφατα, υπέδειξε, έχει πραγματοποιηθεί στην Κύπρο ένα σημαντικό ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σεμινάριο ενώ μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες είναι προγραμματισμένες για το επόμενο χρονικό διάστημα».
«Ενδεικτική της σημασίας και της βαρύτητας που αποδίδουμε στα θέματα εκπαίδευσης είναι και η απόφαση μας για τη σύσταση της Ακαδημίας Ασφάλειας, Άμυνας και Διαχείρισης Κρίσεων», σημείωσε ο κ. Υπουργός και πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει σχετικές προβλέψεις στον προϋπολογισμό του 2016 και έχει οριστεί επιτροπή η οποία θα ολοκληρώσει τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου με τη νέα χρονιά να τεθεί σε λειτουργία η Ακαδημία».
Συνεχίζοντας ο κ. Υπουργός, τόνισε ότι η εν λόγω Ακαδημία θα συμμετέχει ισότιμα στο δίκτυο ακαδημιών του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη θέση του Διευθυντή Εκπαιδεύσεως του Κολλεγίου, για την οποία, όπως ανέφερε, έχει επιλεγεί και τοποθετηθεί Κύπριος Αξιωματικός στο πλαίσιο της πολιτικής για πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στις δομές άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ.
Τέλος, διαβεβαίωσε τον κ. Dubois ότι «η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στην κοινή προσπάθεια για την προώθηση μέσα από την εκπαίδευση και τις κοινές ασκήσεις μιας κοινής αμυντικής ταυτότητας των ευρωπαϊκών λαών.»
 Η Ακαδημία, όπως σημείωσε ο κ. Υπουργός, «θα μπορεί να προσφέρει τακτικά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως επίσης και εξειδικευμένα, εντατικά προγράμματα σε συγκεκριμένους τομείς για τους οποίους υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σημερινή συγκυρία όπως για παράδειγμα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και θέματα κυβερνοασφάλειας».
Από την πλευρά του ο κ. Dubois ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κολέγιο και τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας ασφάλειας. Τέλος, εξέφρασε τη στήριξη του Κολεγίου για την επικείμενη λειτουργία της Ακαδημίας Ασφάλειας, Άμυνας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Γραφείο Τύπου, 27 Αυγούστου 2015