7/7/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στη δεξίωση για την αποστολή στους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες


Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, σας καλωσορίζω στην αποψινή δεξίωση με την ευκαιρία της αποστολή σας στους Παγκόσμιους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες και σας εύχομαι καλή επιτυχία στη δύσκολη και φιλότιμη προσπάθειά σας. Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Ευρωζώνης σε σχέση με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Γνωρίζω ότι στους αγώνες αυτούς η έμφαση δεν δίνεται στο επίπεδο του αθλητισμού, αλλά στην αξία που δίνει στον κάθε αθλητή ξεχωριστά η συμμετοχή. Αυτό ακριβώς, αναδεικνύεται και μέσα από τον όρκο των αθλητών: «Μακάρι να κερδίσω. Αλλά αν δεν μπορέσω να κερδίσω, ας δείξω τουλάχιστον γενναιότητα στην προσπάθεια» .

Οι Eιδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες (Special Olympics) έχουν σκοπό να βοηθήσουν, μέσω του αθλητισμού, τα άτομα με νοητική στέρηση. Βασικός στόχος και φιλοσοφία τους είναι να δώσουν μέσα από αυτήν τη συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες, όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες στα άτομα αυτά, για να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και τον συντονισμό των κινήσεών τους. Τους ωθεί να εξωτερικεύσουν τον εαυτό τους, να αναπτύξουν το κοινωνικό τους αίσθημα και να προωθήσουν την ένταξη τους στην κοινωνία. Τους βοηθά να ασκούνται και να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες και αγώνες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κυρίως όμως, τους ενθαρρύνει να αναπτύξουν τον αυτοσεβασμό, την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, την υπερηφάνειά τους, τον αλληλοσεβασμό και την κοινωνικότητα τους.

Οι Ειδικοί Ολυμπιακοί Κύπρου, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου, την ευαισθησία της Πολιτείας, τις ετήσιες χορηγίες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και την υποστήριξη χορηγών και εθελοντών, έχουν πετύχει σημαντικές αλλαγές, τόσο στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου όσο και στη δημιουργία ίσων ευκαιριών στην κοινωνία.

Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι οι  αθλητές μας να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα. Το βλέπουμε αυτό σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και στους αγώνες, όπου προσπαθούν να νικήσουν την προσωπική τους αδυναμία και να ξεπεράσουν τα όριά τους.

Ζούμε σε έναν κόσμο, όπου υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικές ικανότητες, με ή   χωρίς αναπηρίες. Αυτό που οφείλουμε ως άτομα και ως κοινωνία, είναι να προσφέρουμε τις ευκαιρίες που δικαιούνται όλοι, για να αναπτύξουν τις όποιες ικανότητές τους. Ιδιαίτερα, όμως, στα άτομα με νοητική στέρηση που συνιστούν μια ομάδα από τις πιο ευάλωτες στον κόσμο.

Είναι για αυτό που η δική σας αποστολή, η αποστολή των εκπαιδευτικών και των συνοδών των αθλητών μας, αλλά και των οικογενειών τους, καθίσταται όλο και πιο σημαντική, όλο και πιο σπουδαία.

Τα προγράμματα που αναπτύσσετε ανοίγουν μια πύλη για τους ειδικούς αυτούς αθλητές μας, ώστε να επιτύχουν σημαντικούς προσωπικούς στόχους, αλλά και την αποδοχή της κοινωνίας. Καταφέρνετε ένα μεγάλο επίτευγμα όταν φέρνετε ένα τέτοιο αθλητή στη θέση να αισθάνεται σημαντικός στην οικογένειά του, τη γειτονιά του, το περιβάλλον του. Υπάρχουν ανεξάντλητα περιθώρια για να πετύχουμε στην προσπάθεια να αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για αυτό που κάνετε και να ευχηθώ σε εσάς και τους αθλητές μας δύναμη, κουράγιο και καλή επιτυχία στη δύσκολη αποστολή σας.

_____________
Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής.