7/7/15

Επίσκεψη Υπουργού Άμυνας στο ΚΕΝ Πάφου




Επίσκεψη Υπουργού Άμυνας στο ΚΕΝ Πάφου


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη, το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Πάφου στην Αναρίτα, με την ευκαιρία κατάταξης των οπλιτών της 2015 Β’ Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ), η οποία άρχισε στις 6 Ιουλίου 2015 και ολοκληρώνεται στις 10 Ιουλίου 2015.
Μετά το πέρας της επίσκεψής του, ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, οι οποίες παρατίθενται πιο κάτω.
«Eίμαστε εδώ μαζί με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς για να επιθεωρήσουμε τους χώρους κατάταξης των νεοσυλλέκτων. Πρέπει να πω, ότι έχουν γίνει όλες οι σχετικές προετοιμασίες και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες ώστε να υπάρχει συνεχής μέριμνα, συνεχής έλεγχος όσον αφορά την τροφοδοσία, τις συνθήκες υγιεινής, εκπαίδευσης, ασφάλειας, και, γενικότερα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλή η προσαρμογή των νέων στρατευσίμων μας στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.
Πρέπει να πω, επίσης, ότι από φέτος εφαρμόζονται μια σειρά από νέα προγράμματα, που στόχο έχουν να καταστήσουν τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας όσο πιο χρήσιμο και παραγωγικό για τους νέους μας. Προγράμματα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους εθνοφρουρούς να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, μέσα από το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως φοίτησης, και στην πράξη να κερδίσουν μέχρι και μισό χρόνο σπουδών μέσα από τη μεταφορά των πιστωτικών μονάδων σε πανεπιστήμιο της επιλογής τους.
Ξεκινά, επίσης, φέτος ένα νέο πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε όσους δεν θα ξεκινήσουν σπουδές να αποκτήσουν διπλώματα επαγγελματικής κατάρτισης, νέα προγράμματα για τον αθλητισμό, προγράμματα εκμάθησης πολεμικών τεχνών, προγράμματα αυτοάμυνας, προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας. Στόχος είναι ο χρόνος της θητείας να πάψει να θεωρείται «νεκρός» στην επαγγελματική και ακαδημαϊκή ανέλιξη των νέων μας.
Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω για ακόμη μία φορά πόση έμφαση δίνουμε στα ζητήματα αξιοκρατίας. Έχουν τροποποιηθεί πάγιες διαταγές, έχουν γίνει ρυθμίσεις θεσμικές, και με νομοσχέδια που έχουμε προωθήσει στη Βουλή, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αξιοκρατικής και ισότιμης μεταχείρισης όλων, χωρίς διακρίσεις.
Το σύστημα επιλογής των βαθμοφόρων, θέλω επίσης να προσθέσω, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι ένα σύστημα αδιάβλητο, όπως και οι διαδικασίες που αφορούν την πρώτη τοποθέτηση των νέων στρατευσίμων μας. Έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα και έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στους χειριστές να μην υπάρξει καμία διαρροή. Η επεξεργασία των στοιχείων γίνεται μέσω λογισμικού προγράμματος σε αίθουσα στην οποία μπορεί κανείς να εισέλθει μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής κάρτας και με κωδικούς πρόσβασης στους υπολογιστές μόνο για τους χειριστές.
Τα λέω αυτά, για να τονίσω πόση έμφαση δίνουμε στο θέμα της αξιοκρατίας, διότι υπάρχει μια αρνητική εικόνα από τα προηγούμενα χρόνια, η οποία δεν είναι εύκολο να αλλάξει.
Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, επιμονή και συνέπεια, γι΄ αυτό και έχω πει και στους νέους εθνοφρουρούς μας, όπου διαπιστώσουν ότι υπάρχει οποιαδήποτε παρέκκλιση από όλα όσα έχω αναφέρει και από όσα έχουν διαμορφωθεί μέσα από κανονισμούς, να τα καταγγέλλουν προκειμένου να υπάρχει και η ανάλογη διόρθωση, αλλά και η ανάλογη ποινή σε αυτούς που παραβιάζουν τις διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί.
Επίσης, λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως η γραμμή 1430 στη διάθεση των οπλιτών και των οικογενειών τους για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή οποιοδήποτε πρόβλημα που τους απασχολεί κατά τη διάρκεια της κατάταξης ή και της στρατιωτικής τους θητείας στη συνέχεια».
Ερωτηθείς για το θέμα της φυγοστρατίας και κατά πόσο υπάρχουν στοιχεία ότι μειώνεται, ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι βασικός άξονας στο θέμα αντιμετώπισης της φυγοστρατίας είναι η πολιτική θετικών κινήτρων στην οποία εντάσσονται όλα τα νέα προγράμματα και ο δεύτερος άξονας είναι η αξιοκρατία. Όλα αυτά και μέσα από τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Υπουργείο Άμυνας δείχνουν, όπως είπε, τάση ανακοπής της καλπάζουσας αύξησης όλων των προηγούμενων ετών. Πρέπει να περιμένουμε, ωστόσο, σημείωσε ο Υπουργός, να ολοκληρωθεί και η φετινή κατάταξη για να μπορούμε να μιλήσουμε με πιο ασφαλείς όρους.
Γραφείο Τύπου, 7 Ιουλίου 2015