7/7/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στην τελετή βράβευσης του παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με θέμα τη φιλία

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στην τελετή βράβευσης
του παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με θέμα τη φιλία

 
Με ξεχωριστή χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην όμορφη αυτή εκδήλωση για τη βράβευση των έργων που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα τη Φιλία, που προκήρυξε η CYTA σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Η Τέχνη είναι ένας τομέας, στον οποίο αποδίδουμε μεγάλη σημασία ως Υπουργείο και στον οποίο η Κύπρος διακρίνεται συστηματικά. Μέσω της Τέχνης επιδιώκουμε την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, δίνοντάς τους ευκαιρίες για δημιουργική έκφραση των συναισθημάτων, των σκέψεων, των εμπειριών και των ονείρων τους. Εμπλουτίζοντας τη ζωή των παιδιών με αισθητικές εμπειρίες, συγκίνηση και απόλαυση, στοχεύουμε στην ικανοποίηση της ανάγκης τους για εξερεύνηση, μελέτη και ανακάλυψη τόσο του άμεσού τους περιβάλλοντος όσο και του εαυτού τους. Θέλουμε τα παιδιά μας να εμβαθύνουν στην εικαστική γλώσσα, να καλλιεργήσουν την καλαισθησία τους, να αναπτύξουν οξεία αντίληψη και κριτική ικανότητα για τα εικαστικά, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να εκτιμήσουν την καλλιτεχνική τους κληρονομιά και παράδοση και να αναπτύξουν προσωπική αντίληψη για τον κόσμο και τον εαυτό τους.

Η αθρόα συμμετοχή στον Διαγωνισμό αυτό αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον των παιδιών και την αγάπη τους για την Τέχνη, γεγονός που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Τα παιδιά έδειξαν τη μεγάλη τους ευαισθησία για τη Φιλία που ήταν το θέμα του διαγωνισμού, και ανέδειξαν τα υπέροχα συναισθήματα που νιώθουν για αυτήν. Μέσα από τις ζωγραφιές τους, μάς παραδίδουν μαθήματα αγάπης, επικοινωνίας και συνεργασίας. Τα παιδιά μας απέδειξαν μέσα από τα έργα τους ότι έχουν και ευαισθησίες ως προς τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, αφού ξεχωριστή θέση στις ζωγραφιές τους είχαν διάφορα ζώα ως φίλοι και κομμάτι της ζωής τους.

Ο ετήσιος αυτός Διαγωνισμός, προϊόν της συνεργασίας του Υπουργείου με τη CYTA, έχει πλέον καταστεί σημαντικός, επιτυχής και πραγματικά δημοφιλής θεσμός. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την πολυδιάστατη συνεργασία μας με τη CYTA αλλά και άλλους φορείς, για το καλό της παιδείας και των παιδιών μας.

Συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές του Διαγωνισμού για το εξαιρετικό τους έργο, καθώς και τον Δήμο Λευκωσίας για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης και της υπαίθριας έκθεσης. Συγχαίρω επίσης θερμότατα εσάς, αγαπητά μου παιδιά, που συμμετείχατε στον Διαγωνισμό και ιδιαίτερα εσάς που διακριθήκατε. Εύχομαι να συνεχίσετε τη δημιουργικότητά σας και να αναπτύξετε τα ταλέντα σας.

Αγαπητοί γονείς,

Να χαίρεστε τα παιδιά σας! Καλό καλοκαίρι σε όλους!