24/7/15

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας


Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ
για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας κα Federica Mogherini . Η επίσκεψη της κα Mogherini εμπίπτει στο πλαίσιο των επαφών της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο κ. Κασουλίδης και η κα Mogherini πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες, δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας. Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και η Ενεργειακή Διπλωματία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στις εξελίξεις στη Συρία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, καθώς και στους τρόπους, με τους οποίους η Κύπρος μπορεί να συνδράμει των ευρύτερων προσπαθειών και εμπλοκής της ΕΕ στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε την κα Mogherini στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι κατά τη σημερινή συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία για μια εις βάθος συζήτηση ενός μεγάλου αριθμού θεμάτων εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν τόσο την Κύπρο όσο και την ΕΕ.

«Η Κύπρος είναι υπέρμαχος μιας ισχυρής και ενιαίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Είμαστε προσηλωμένοι στην περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, της οποίας ηγείται η αγαπητή φίλη Federica”, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι σημερινές διαβουλεύσεις αποδεικνύουν τη δέσμευση της Κύπρου στα θέματα εξωτερικών υποθέσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Αναφερόμενος στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Νότια Γειτονία, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι η Κύπρος αποτελεί το σύνορο της ΕΕ σε αυτήν την ασταθή περιοχή και πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν τρόποι, με τους οποίους Κύπρος και ΕΕ μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.
 
Σε σχέση με την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κ. Κασουλίδης συνεχάρη την ΕΕ και την Ύπατη Εκπρόσωπο ειδικά, για την προσπάθεια που κατέβαλαν και επανέλαβε τη θέση ότι το Ιράν πρέπει να αναλάβει εποικοδομητικό και υπεύθυνο περιφερειακό ρόλο, ώστε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των φίλων κρατών της περιοχής.
 
Καταλήγοντας, όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η δέσμευση στον διάλογο είναι καλύτερη από τη σύγκρουση και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης από την ΕΕ ενός στρατηγικού οράματος για τις σχέσεις της με τη Ρωσία.
 
Με τη σειρά της, η κα Mogherini ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών για τη θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στην πολύ παραγωγική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Επεσήμανε ότι η επίσκεψή της εμπίπτει στην προσπάθεια για διαμόρφωση μιας κοινής, ισχυρής, ευρωπαϊκής και ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Η Ύπατη Εκπρόσωπος ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την εποικοδομητική και αληθινά ευρωπαϊκή προσέγγισή της όσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
 
Αναφορικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κα Mogherini υπογράμμισε ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί εξέλιξη που θα επιφέρει θετικές αλλαγές και θα συμβάλει στην επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
 
Η κα Mogherini ανέφερε, επίσης, ότι αντηλλάγησαν απόψεις για την συνεχιζόμενη ασταθή κατάσταση στη Συρία, η οποία έχει επιπτώσεις τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και ανθρωπιστικές διαστάσεις, με την ροή των προσφύγων να δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, που επηρεάζουν και την ΕΕ.
 
«Η μακροχρόνια σύγκρουση για το ζήτημα του Μεσανατολικού είναι άλλο ένα θέμα, στο οποίο η συνεργασία μας θα επιφέρει καρπούς και αποτελέσματα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνεισφορά της Κύπρου στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία», είπε η Ευρωπαία Επίτροπος.
 
Σε σχέση με το Κυπριακό, η κα Mogherini επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΕΕ γενικά, αλλά και της Επιτροπής ειδικά, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίτευξη λύσης μέσα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. «Η ΕΕ στηρίζει τη διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ευελπιστούμε σε θετικό αποτέλεσμα για το μέλλον του νησιού και του λαού», τόνισε η κα Mogherini.
 
Ερωτηθείσα εάν η ΕΕ είναι έτοιμη για να στηρίξει οικονομικά την επανένωση της Κύπρου, η κα Mogherini κάλεσε όλους να σκεφτούν το κόστος της μη επανένωσης, σε οικονομικό, ανθρωπιστικό και πολιτικό επίπεδο. Πρόσθεσε ότι το πραγματικό κόστος θα παρουσιαστεί σε περίπτωση μη λύσης.
 
Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ηγετική ικανότητα και η αποφασιστικότητα που επιδεικνύεται τις τελευταίες εβδομάδες θα έχει αποτελέσματα, τα οποία θα είναι ευεργετικά για τις νεώτερες γενιές. «Θεωρώ ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στις γενιές που μεγάλωσαν, ζώντας αυτήν την κατάσταση. Αποτελεί, επίσης, επένδυση για την ΕΕ, αφού θα συμβάλει ουσιαστικά στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής. Εύχομαι αυτή η διαδικασία να οδηγήσει σε αποτέλεσμα. Προσωπικά, θα πράξω ό,τι είναι δυνατό για να στηρίζω αυτήν τη διαδικασία, ώστε να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα», είπε καταλήγοντας η κα Mogherini.
 
_________________