24/7/15

Ένα ακόμα βήμα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης

Ένα ακόμα βήμα για τον εκσυγχρονισμό
και την αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης


Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την αναβάθμιση της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΜΤΕΕ), παρέδωσε σήμερα στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή, την πρότασή της για αναβάθμιση της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.   Άμεσα θα ξεκινήσει διαβούλευση για τη νέα πρόταση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ θα τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για υλοποίησή της και εφαρμογή της από τη σχολική χρονιά 2016-17.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής αποσκοπούν στο να καταστήσουν τη ΜΤΕΕ ελκυστική για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό μαθητών και ταυτόχρονα αποτελεσματική, με τρόπο που να εκπληρώνει τον σκοπό ίδρυσης και λειτουργίας της, που είναι η προσφορά υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στα τεχνικά επαγγέλματα, η ανοικτή πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η τροφοδότηση όλων των επαγγελματικών κλάδων με ικανά στελέχη, αλλά και η καινοτόμος επιχειρηματικότητα.

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν κατά κύριο λόγο ποιοτική, και μόνο ως προς τις στατιστικές αποτιμήσεις της κατάστασης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κύπρου ειδικότερα χρησιμοποιήθηκαν ποσοτικά στοιχεία. Στο ποιοτικό μέρος οργανώθηκαν ομάδες εστίασης για διερεύνηση των υπαρχουσών και αναδυομένων αναγκών σε επαγγέλματα και ειδικότητες Τεχνικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης και έγινε ανάλυση κειμένων και οδηγιών για τα μαθησιακά αποτελέσματα, τα παγκόσμια, ευρωπαϊκά και εθνικά   επίπεδα εκπαίδευσης, τα πλαίσια πρόσβασης και τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα στη ΜΤΕΕ. Υιοθετήθηκε, επίσης, η μεθοδολογία της «ανοικτής συζήτησης» θεμάτων που απασχολούσαν την Επιτροπή με ομάδες   εκτός Επιτροπής, εμπειρογνώμονες, εκπαιδευτικούς, στελέχη της εκπαίδευσης και επαγγελματικούς συνδέσμους.
Της Επιτροπής, η οποία είχε οριστεί στις 3 Φεβρουαρίου 2015 από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, προήδρευσε η κα Μαίρη Κουτσελίνη, Καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.   Στην Επιτροπή συμμετείχαν οι Ηλίας Μαρκάτζιης, Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Στέφανος Σάββα, Εκπαιδευτικός (Πρόεδρος ΟΛΤΕΚ μέχρι τον Ιούνιο 2015), Μιχάλης Τσιάρλιστος, Εκπαιδευτικός-Προγραμματιστής (νυν Πρόεδρος ΟΛΤΕΚ), Ανδρέας Γεωργούδης, Εκπαιδευτικός-Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Χριστιάνα Χαριλάου, Διοικητική Λειτουργός ΜΤΕΕ.

-----------------------