19/6/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στα εγκαίνια έργων ανάπλασης της οδού Ερμού


Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
στα εγκαίνια έργων ανάπλασης της οδού Ερμού


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για την τέλεση των εγκαινίων του έργου της ανάπλασης της Οδού Ερμού, το οποίο αποτελεί τμήμα του γενικότερου έργου «Ανάπλασης τμήματος της περιοχής Τακτ-Ελ-Καλέ στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας».
Το Έργο, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα 2007-2013» και συγχρηματοδοτήθηκε: κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, κατά 10% από τον Δήμο Λευκωσίας και κατά 5% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Η συνολική ανάπλαση - η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται στις 8 Μαΐου 2013 με ποσό συμβολαίου €1.727.662 συν ΦΠΑ και ολοκληρώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 – αφορά: στη συντήρηση και αποκατάσταση όψεων, εξωραϊσμό δηλαδή των όψεων οικοδομών που βρίσκονται κατά μήκος των δρόμων αναδεικνύοντας τα κτήρια σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας, την ανάπλαση δρόμων και την υπογειοποίηση υπηρεσιών κοινής ωφελείας στις οδούς Ερμού, Πενταδακτύλου και Τεμπών.
Επίσης, έχει εγκατασταθεί νέος οδικός φωτισμός και αστικός εξοπλισμός και έχουν εφαρμοστεί νέα μέτρα κυκλοφοριακής διαχείρισης, για ενθάρρυνση της πραγματοποίησης ενδοαστικών κινήσεων με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον (πεζοί, ποδηλάτες).
Με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν, επιδιώχθηκε η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της προστασίας του χαρακτήρα του πυρήνα και της εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων της γειτνιάζουσας περιοχής. Με την υλοποίηση της ανάπλασης τμήματος της περιοχής Τακτ-Ελ-Καλέ έχει αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά το ιστορικό κέντρο της πόλης και έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.
Αναμένεται ότι το αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον θα προσελκύσει νεαρά ζευγάρια για ιδιοκατοίκηση, θα δραστηριοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή και θα προσελκύσει επισκέπτες για αναψυχή, εντός των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου.
Κυρίες και κύριοι,
Η αναζωογόνηση και βελτίωση της ελκυστικότητας των αστικών περιοχών της Κύπρου, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το Υπουργείο Εσωτερικών. Ένα κοινό χαρακτηριστικό των κυπριακών πόλεων είναι το σχετικά μικρό μέγεθος, η έλλειψη «ταυτότητας» και η ύπαρξη ομοειδών προβλημάτων. Προβλημάτων, που σχετίζονται με την έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, την απουσία δημόσιων μεταφορών, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την απουσία χώρων πολιτισμού και την υποβάθμιση των ιστορικών τους κέντρων.
Η ένταξη των παρεμβάσεων σε ένα γενικότερο σχέδιο για την ‘απόκτηση ταυτότητας’ της κάθε πόλης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους ιστορικούς πυρήνες των πόλεων και την αναγκαιότητα αναβάθμισης υποβαθμισμένων ζωνών, αποτελούν τα κριτήρια για τη σωστή επιλογή των περιοχών αλλά και των κατηγοριών παρεμβάσεων. Και εδώ, αναφέρομαι στα κριτήρια για τα έργα που θα υλοποιηθούν στις αστικές περιοχές, στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους ανεξαίρετα τους συντελεστές. Κυρίως, τον Δήμο Λευκωσίας, γιατί ολοκλήρωσε το Έργο με επιτυχία, αλλά και για την άριστη συνεργασία του με την Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών. Μια συνεργασία η οποία ήταν καταλυτική στην επίτευξη του στόχου της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.