19/6/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή λήξης του ακαδημαϊκού έτους της Αστυνομικής Ακαδημίας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην τελετή λήξης του ακαδημαϊκού έτους της Αστυνομικής Ακαδημίας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απηύθυνε ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου κ. Γεώργιος Τρυφωνίδης να παραστώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή λήξης του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, στην Αστυνομική Ακαδημία. Συγχαίρω θερμά όλους τους εκπαιδευτές και όσους συμβάλλουν στο να διατηρούμε σε ψηλό επίπεδο την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου.
Την περίοδο αυτή, που ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε πολλά και σύνθετα προβλήματα, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για καθοριστικές αλλαγές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συμβάλουν, ώστε ο τόπος να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προκλήσεις των καιρών, ενώ δεν παραλείπω να σημειώσω πως, ταυτοχρόνως, καλούμαστε να προσαρμοστούμε και να λειτουργήσουμε στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Η Αστυνομία Κύπρου, ως ένας από τους βασικούς πυλώνες σε κάθε ευνομούμενο κράτος, αντιμετωπίζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε νέες προκλήσεις. Βεβαίως νέες προκλήσεις, αλλά και νέες ελλείψεις ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο τόπος, για αυτό και θα φροντίσουμε, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος των κενών θέσεων να πληρωθεί φέτος με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθούμε θετικά τον επόμενο χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσετε και εσείς να συνεχίσετε να επιτελείτε το έργο σας με την επάρκεια που μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα τελευταίως, παρατηρείται από πλευράς Αστυνομικής Δύναμης.
Σε αυτό το περιβάλλον και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που εξακολουθούμε να βιώνουμε, είναι ακόμα πιο επιτακτικό η Αστυνομία ως οργανισμός, να επικεντρωθεί στην αύξηση της παραγωγικότητας περιορίζοντας παράλληλα, τις δαπάνες λειτουργίας της. Και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθεια, η Αστυνομία, ενώ υπάρχουν τα οικονομικά προβλήματα, αναδιαρθρώνεται και εκσυγχρονίζεται για να ανταποκριθεί σε όλες τις αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες των πολιτών για χρηστή διοίκηση, αξιοπιστία, αξιοκρατία, διαφάνεια και για την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει. Στο επίκεντρο της προσοχής μας έχουμε την υποχρέωση να παρέχουμε στον κάθε πολίτη τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του.
Γνωρίζω πως ήδη, οι ηγεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με τον φίλο Υπουργό, και της Αστυνομίας, με τον Αρχηγό της, έχουν θέσει τις προτεραιότητές και τους στρατηγικούς τους στόχους, ώστε να αναβαθμιστεί το υφιστάμενο μοντέλο αστυνόμευσης.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη, τις στρεβλώσεις και τις ανεπάρκειες που μας ταλαιπώρησαν τις δεκαετίες που πέρασαν και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και να επιδιώξουμε τη μεγάλη αλλαγή στους θεσμούς και, βεβαίως, και στην Αστυνομία.
Αρωγός και συνοδοιπόρος σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια, η Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, η οποία αποτελεί το κατ’ εξοχήν κέντρο παροχής αστυνομικής εκπαίδευσης.
Γνωρίζω καλά ότι τόσο το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο στελεχώνει την Αστυνομική Ακαδημία, όσο και οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχουν, δυστυχώς, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, κάθετα μειωθεί.
Γνωρίζω, επίσης, ότι από την άλλη, ο αριθμός των παρεχόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχει αυξηθεί ραγδαία, απόδειξη πως οι δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν έχουν κάμψει το ηθικό και τη δημιουργικότητα της Διεύθυνσης, του προσωπικού και των συνεργατών της Αστυνομικής Ακαδημίας. Συνεργαζόμενοι με σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας, συνεχίζουν να παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση τόσο στα μέλη της Υπηρεσίας, την οποία υπηρετούν, όσο και σε μέλη άλλων Υπηρεσιών.
Τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας είναι αξιέπαινα. Τα επιτεύγματα σας αποτελούν παράδειγμα για πολλούς και στο πλαίσιο των προσπαθειών σας αυτών, θέλω να ξέρετε ότι θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση της Κυβέρνησης και του ιδίου, προσωπικά.
Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν και θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Αστυνομικής Ακαδημίας να συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά και να εμπνέει την εμπιστοσύνη που ο κάθε πολίτης προσδοκά από το Αστυνομικό Σώμα.
Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που έχω πληροφορηθεί ότι λειτουργεί ήδη Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, όπως κατά τη περσινή τελετή είχαμε προαναγγείλει δια του Υπουργού Δικαιοσύνης, προκειμένου αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα να λειτουργεί και ως παράγοντας ανάπτυξης ερευνητικού έργου υψηλού επιπέδου.
Πραγματοποιήθηκαν στην Αστυνομική Ακαδημία συνολικά 137 εκπαιδευτικά και οργανώθηκαν επίσης και 11 εκπαιδευτικά προγράμματα Schengen/Βασική Κατάρτιση, τα οποία παρακολούθησαν άλλα 380 μέλη της Αστυνομίας.
Προτού κλείσω το χαιρετισμό μου, θα ήθελα να απευθυνθώ και να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Μιχαλάκη Οδυσσέως, πρώην Βοηθό Αρχηγό, για την πολύτιμη συμβολή του στην αναβάθμιση της Αστυνομικής Σχολής, σε Αστυνομική Ακαδημία, κατά την περίοδο που διετέλεσε Βοηθός Αρχηγός Εκπαίδευσης, καθώς και τον Καθηγητή Μάριο Καρυόλου του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας και τον κ. Φοίβο Χριστοδουλίδη της Εταιρείας JCC, οι οποίοι προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, πέραν των 15 ετών.
Βρίσκονται απόψε μαζί μας και πρόκειται να τιμηθούν. Οι σημαντικοί αυτοί πολίτες του τόπου μας, με τις ενέργειές τους συνέβαλαν στην εξύψωση του έργου της Αστυνομίας. Είναι, ακριβώς, πραγματικά τέτοιους ανθρώπους που χρειάζεται η κοινωνία και το κράτος μας για να πάει μπροστά, για να διορθώσει το παρελθόν και να αντικρίσει δυναμικά με αισιοδοξία το μέλλον. Ανθρώπους με ήθος, ανιδιοτελείς, εργατικούς και πρόθυμους να προσφέρουν ακούραστα τις υπηρεσίες τους για το κοινό καλό.
Την ίδια ώρα εκφράζω τα συγχαρητήριά μου και στα μέλη της Αστυνομίας που απόψε βραβεύονται, καθώς κατέλαβαν την πρώτη και δεύτερη θέση στα Προγράμματα της Βασικής Εκπαίδευσης Ανίχνευσης Εγκλημάτων και Διερεύνησης Τροχαίων Οδικών Δυστυχημάτων.
Θέλω να επαινέσω το Αστυνομικό Σώμα, τον Αρχηγό και το σύνολο της ηγεσίας. Πραγματικά μας κάνετε περήφανος κάθε φορά που παρακολουθούμε επιτέλους να υπάρχει πραγματική ανταπόκριση στις προσδοκίες του κοινού, στις προσδοκίες ευρύτερα της κοινωνίας. Τόσο η πάταξη του σοβαρού εγκλήματος όσο και η πάταξη της διαφθοράς είναι ίσως από τα σημαντικότερα επιτεύγματα και χαίρομαι ειλικρινά να νιώθω ότι την ίδια ικανοποίηση αισθάνονται πλέον οι πολίτες.
Δεν θέλω να γίνονται διακρίσεις και ήταν από την πρώτη στιγμή του διορισμού σας, Αρχηγέ, η έκκληση και οι οδηγίες μου: Δεν θα διακρίνουμε δεξιούς, αριστερούς, κεντρώους και σοσιαλιστές. Οι ικανοί θα πρέπει να προχωρούν, θα πρέπει να επιβραβεύονται. Αυτό θέλει η κοινωνία και όχι κομματικές ταμπέλες. Συνεπώς, το γεγονός ότι προχωρείτε μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια για να διασφαλίσετε την αξιοκρατία και τη χρηστή διοίκηση, μάς βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και αυτό είναι απόλυτα εναρμονισμένο και με την πολιτική που έχουμε χαράξει.
Είστε πραγματικά άξιοι συγχαρητηρίων και θέλω με αυτήν την κατάληξη να ευχαριστήσω όλους για τη συμπαράσταση προς την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου.