19/6/15

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων


Επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων (20 Ιουνίου), ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:
 
«Οι συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις στη γειτονιά μας, δημιουργούν ένα νέο διεθνές και συνάμα ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της εγγύτητάς της με την ταραχώδη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθίσταται και αυτή προορισμός για ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους είτε λόγω φόβου δίωξης είτε για αναζήτηση συνθηκών ασφάλειας και πιο ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης. Εξάλλου, εμείς οι ίδιοι ως Κύπριοι, έχουμε πικρή πείρα του τι εστί ξεριζωμός και προσφυγιά.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, όπως και με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς επίσης και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας.
 
Τα μέτρα που λαμβάνονται με στόχο την υιοθέτηση μιας δίκαιης, γρήγορης και αποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου, αποσκοπούν στην παροχή προστασίας στους ανθρώπους αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Επιπρόσθετα, οι γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες διασφαλίζουν ότι κανένας άνθρωπος δεν θα επιστρέψει σε χώρα όπου έχει διωχθεί ή υπάρχει βάσιμος φόβος δίωξής του ή κινδυνεύει λόγω της αδιάκριτης βίας που επικρατεί στη χώρα του.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει αφοσιωμένη απέναντι στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και θέτει την κοινωνική ενσωμάτωση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και την παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής ως μία εκ των προτεραιοτήτων της».