9/6/15

Επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών προς το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Παραλιμνίου

Επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών
προς το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Παραλιμνίου


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος απέστειλε σήμερα την πιο κάτω επιστολή προς τους: Δήμαρχο και Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Παραλιμνίου, Πρόεδρο και Μέλη Συμβουλίου Αποχετεύσεων Παραλιμνίου, σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», με τίτλο «Επιχείρηση Μέλους Δ. Σ. Αποχετευτικού χρωστά €2,0 εκ.»:

«Επιθυμώ να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και να παρακαλέσω όπως, σύμφωνα με το άρθρο 12(1)(στ) του περί Αποχετευτικών Συστημάτων Νόμου, με ενημερώσετε λεπτομερώς για όλα τα ζητήματα που εγείρονται στο εν λόγω ρεπορτάζ, που σχετίζονται με τα ακόλουθα:

(α)      Ασυμβίβαστο ή / και σύγκρουση συμφερόντων ή / και έλλειψη εχεγγύου αμερόληπτης κρίσης μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.

(β)      Καθυστερημένες οφειλές (ύψος και τυχόν κατηγοριοποίηση) και διαδικασίες που εφαρμόζονται για είσπραξη τους από το Συμβούλιο.  

Συναφώς επισημαίνεται, ότι, ειδικά σε σχέση με το θέμα που σχετίζεται με μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και Γενικές Αρχές Δικαίου, όπως, για παράδειγμα, το άρθρο 42 του περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου, που σαφώς επιτάσσει, ότι:

Κάθε διοικητικό όργανο που μετέχει στην παραγωγή διοικητικής πράξης, πρέπει να παρέχει τα εχέγγυα της αμερόληπτης κρίσης.

Δε μετέχει στην παραγωγή διοικητικής πράξης πρόσωπο που έχει ιδιάζουσα σχέση ή συγγενικό δεσμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τέταρτου βαθμού ή βρίσκεται σε οξεία έχθρα με το άτομο που αφορά η εξεταζόμενη υπόθεση ή που έχει συμφέρον για την έκβαση της.
Η παρούσα επιστολή κοινοποιείται στους Προέδρους όλων των Συμβουλίων Αποχετεύσεων (αστικών και άλλων), προκειμένου να μου υποβάλουν και αυτοί έκθεση σε σχέση με τα πιο πάνω εγειρόμενα θέματα, εκεί και όπου ισχύουν.

Παρακαλώ τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, στους οποίους επίσης κοινοποιείται η επιστολή αυτή, όπως παρακολουθούν ή και διερευνήσουν και αυτοί το θέμα που σχετίζεται με τη συμπεριφορά και τις ενέργειες του μέλους του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Παραλιμνίου, με σκοπό τη δική τους άμεση παρέμβαση, εάν το κρίνουν σκόπιμο.   Σε κάθε περίπτωση, θα ενημερωθούν και για τα ευρήματα της δικής μας έρευνας».