9/6/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ν. Κουγιάλη στο 1 ο Συνέδριο Αειφορίας

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης
και Περιβάλλοντος κ. Ν. Κουγιάλη στο 1 ο Συνέδριο Αειφορίας

 
Αρχικά να σας συγχαρώ για την σημερινή εκδήλωση που φέρνει στο προσκήνιο ένα από τα
καίρια ζητήματα που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε: Τη διασύνδεση μεταξύ της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος με την αειφόρο ανάπτυξη.

Μια ανάπτυξη που να αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ανθρώπου, διαφυλάσσοντας παράλληλα το περιβάλλον βραχυπρόθεσμα και, κυρίως, μακροπρόθεσμα. Μια ανάπτυξη που έχει ως βάση το τρίπτυχο οικονομική άνθηση, κοινωνική αλληλεγγύη και ακέραιο περιβάλλον, με στόχο να ικανοποιεί τις ανάγκες της σημερινής γενιάς, χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των επόμενων γενιών να καλύψουν τις δικές του ανάγκες.

Για να ανταποκριθούμε στις σημερινές προκλήσεις απαιτείται ο ριζικός μετασχηματισμός της οικονομίας, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, της γεωργίας, της αλιείας, και των μεταφορών, όπως και στις πρακτικές των παραγωγών και των καταναλωτών.

Ο μετασχηματισμός αυτός πρέπει να βασίζεται σε ένα πλαίσιο πολιτικής που να δημιουργεί ισότιμους όρους ανταγωνισμού, να επιβραβεύει την καινοτομία, την αποδοτικότητα και την αλλαγή, και να δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες, μέσω του επανασχεδιασμού προϊόντων, της βιώσιμης διαχείρισης των πόρων, της κατάλληλης διαχείρισης και ευρύτερης επαναχρησιμοποίησης και υποκατάστασης υλικών και της εξοικονόμησης πόρων.

Σήμερα, η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αυξανόμενες τιμές των προϊόντων, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την ανεξέλικτη ανάπτυξη και η αναγνώριση ότι τα μοντέλα ανάπτυξης που βασίζονται στην αυξανόμενη κατανάλωση πόρων και εκπομπή ρύπων δεν είναι βιώσιμα, έχουν φέρει στην επιφάνεια την ανάγκη για μια πιο περιβαλλοντικά προσανατολισμένη οικονομία, η οποία έχει καθιερωθεί ως «Πράσινη Οικονομία».

Εδώ να τονίσω παράλληλα ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος, οφείλει να ετοιμάζει Εθνική Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη και να την αναθεωρεί κάθε δύο έτη στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής.

Η επίτευξη της πράσινης ανάπτυξης αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον τομέα του περιβάλλοντος, για την οποία προωθείται η υιοθέτηση Εθνικού Σχεδίου για την Πράσινη Οικονομία.

Η Πράσινη Οικονομία στοχεύει στη βελτίωση της ανθρώπινης ευμάρειας, την προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης και ουσιαστικά μπορεί να θεωρηθεί ως μια πράσινη, ανταγωνιστική οικονομία, με αποδοτική χρήση πόρων και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, η οποία θα θωρακίσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, θα δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες, θα βελτιώσει την παραγωγικότητα, θα μειώσει το κόστος και θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα. Παρέχει έτσι ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, που αποτελεί τον απώτερο στόχο της περιβαλλοντικής μας πολιτικής.

Στόχος και προσπάθεια μας είναι να μετατρέψουμε τις υποχρεώσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κόστος που αυτές συνεπάγονται σε ευκαιρίες για αειφόρο ανάπτυξη, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να εφαρμόσουμε, δηλαδή, συγκροτημένες πολιτικές και μέτρα που να συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με την ανάπτυξη.

Η μετάβαση σε ένα αειφόρο τρόπο ζωής και τα μέτρα για προστασία του περιβάλλοντος δημιουργούν θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς που άπτονται του περιβάλλοντος. Σημαντικές είναι οι δυνατότητες που προσφέρονται σε τομείς όπως η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η διαχείριση των αποβλήτων και υδάτινων πόρων, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η αποκατάσταση και η προστασία της βιοποικιλότητας και η ανάπτυξη πράσινων υποδομών.

Για παράδειγμα, να αναφέρω εδώ ότι η εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Δημιουργίας Αποβλήτων και του Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων που προωθεί το Υπουργείο αναμένεται να προωθήσει τη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ένα σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.

Επίσης, το Σύστημα Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και Επιθεώρησης, αλλά και γενικότερα η προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργεί θέσεις εργασίας που είναι βασική προϋπόθεση στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Ο έλεγχος συμμόρφωσης με την περιβαλλοντική νομοθεσία και με τους όρους των περιβαλλοντικών αδειών που χορηγείται σε βιομηχανικές, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και φορείς διαχείρισης αποβλήτων είναι απαραίτητος με στόχο την αύξηση του βαθμού συμμόρφωσης.

Για πλήρωση των αυξανόμενων αναγκών σε πράσινα επαγγέλματα είναι σημαντική η μελλοντική κατάρτιση των νέων. Η προστασία του περιβάλλοντος σε όλους τους τομείς στηρίζεται σε μια πληθώρα σχετικών επαγγελμάτων, όπως για παράδειγμα οι περιβαλλοντολόγοι και οι περιβαλλοντικοί μηχανικοί, αλλά και εξειδικεύσεων, όπως για παράδειγμα στην οικολογία, τη διεξαγωγή μελετών εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη διαχείριση παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών, την αειφόρο ανάπτυξη, τον έλεγχο της ρύπανσης, την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κτλ. Ο τομέας της προστασίας του περιβάλλοντος είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας με τη δυνατότητα να προσφέρει σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες.

Πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία για το αύριο, διαφυλάττοντας   ταυτόχρονα το φυσικό μας κεφάλαιο για τις μελλοντικές γενιές. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία οργάνωσης του Συνεδρίου αυτού, το οποίο ευελπιστώ ότι θα καταστεί ένας θεσμός για τον τόπο.

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.