2/6/15

Απάντηση ΥΠΕΣ σε ισχυρισμούς βουλευτών για ενδεχόμενη διαπλοκή υπαλλήλων σε συμβάσεις αποκατάστασης χωματερών

Απάντηση ΥΠΕΣ σε ισχυρισμούς βουλευτών για ενδεχόμενη διαπλοκή υπαλλήλων σε συμβάσεις αποκατάστασης χωματερών


Σε σχέση με δηλώσεις των βουλευτών Χριστάκη Τζιοβάνη του ΑΚΕΛ και Γιώργου Περδίκη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ιδιαίτερα δε για αιχμές που άφησαν κατά λειτουργών του Τομέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του ΥΠΕΣ και υπονοούμενα περί διαπλοκής με αναδόχους έργων αποκατάστασης των χωματερών Λάρνακας - Αμμοχώστου, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:

«Το θέμα αφορούσε την πρόκληση αναφλέξεων στον υπό αποκατάσταση Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στην Τερσεφάνου, το οποίο συζητήθηκε στις 27/5/2015 στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Εξηγήθηκε πολύ αναλυτικά από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και εκπροσώπους της ανάδοχης Κοινοπραξίας ότι το φαινόμενο αυτό είναι αυτοαναφλέξεις που συμβαίνουν στον χώρο λόγω της αναδιαμόρφωσης του αναγλύφου των απορριμμάτων και της επαφής του αέρα με το εγκλωβισμένο βιοαέριο που υπάρχει στο εσωτερικό του όγκου των απορριμμάτων.

Οι αναφορές / καταγγελίες των προαναφερθέντων βουλευτών για δήθεν διαπλοκή δημοσίων υπαλλήλων στα έργα αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων - ΧΑΔΑ (πρώην σκυβαλότοποι), θεωρούνται ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες ενόσω δεν κατατίθενται στοιχεία.

Η θέση/πρόκληση του Υπουργείου Εσωτερικών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι γνωστή και δεδομένη: Καταθέστε στοιχεία. Ειδάλλως, να απολογηθείτε.

Τέλος, τ ο Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ότι προχωρεί στην υλοποίηση των έργων υποδομής αναφορικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τηρώντας όλες τις διαδικασίες και έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».