2/6/15

Επίσκεψη τεχνικού κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Κύπρο, 3-4 Ιουνίου 2015

Επίσκεψη τεχνικού κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Κύπρο, 3-4 Ιουνίου 2015

ν Αύγουστο του 2009, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε Συμφωνία Συνεργασίας (Cooperation Agreement) με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ) (European Space Agency (ESA)), με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της ειρηνικής χρήσης του απώτερου διαστήματος καθώς και της εφαρμογής σχεδίων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επίσης, με αυτή τη Συμφωνία επιδιώκεται η εξοικείωση της Κύπρου με τις δομές και τους μηχανισμούς λειτουργίας του ΕΟΔ.

Η εν λόγω Συμφωνία Συνεργασίας κρίνεται ως επιτυχής, αφού κατέστη δυνατόν να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι δεσμοί με τον ΕΟΔ, να διοργανωθούν με επιτυχία αρκετά συνέδρια και εκπαιδεύσεις στην Κύπρο, να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Κύπρου ως παρατηρητή στα Συμβούλια και τις Επιτροπές του ΕΟΔ, και να ετοιμαστεί ένα πρώτο έγγραφο της Εθνικής Διαστημικής Στρατηγικής της Κύπρου. Επίσης, κατά την περίοδο της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κύπρος κατάφερε να προωθήσει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΟΔ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της με τον ΕΟΔ, με την υπογραφή της Συμφωνίας ECS (European Cooperating State). Με τη Συμφωνία ECS θα καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση εγχώριων ερευνητικών και καινοτόμων προγραμμάτων καθώς και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από τον ΕΟΔ. Στην πραγματικότητα, με τη Συμφωνία ECS, η Κυπριακή Δημοκρατία επενδύει στον τομέα της έρευνας – καινοτομίας – και των τεχνολογιών, στοχεύοντας στην εκμετάλλευση συνεργειών με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020, στην προσέλκυση υποδομών του ΕΟΔ στην Κύπρο λόγω της σημαντικής της γεωγραφικής θέσης, στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση των ερευνητικών κέντρων στα πανεπιστήμια, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, και στην ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο παροχής δορυφορικών υπηρεσιών και υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης.

Για την έναρξη της διαδικασίας ECS, στις 3-4 Ιουνίου εκπρόσωποι του ΕΟΔ θα πραγματοποιήσουν τεχνική επίσκεψη στην Κύπρο για να αξιολογήσουν μαζί με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην Κύπρο σε σχέση με αυτό τον τομέα, καθώς και τις δυνατότητες της εγχώριας αγοράς για ανάπτυξη και εφαρμογή διαστημικών τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, οι εκπρόσωποι του ΕΟΔ θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριο Δημητριάδη, και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με κυβερνητικά τμήματα, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικούς οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται στους τομείς διαστήματος (space) και επισκόπησης γης (earth observation).