9/6/15

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στα εγκαίνια της έκθεσης

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στα εγκαίνια της έκθεσης
μαθητών του Εργαστηρίου Γελοιογραφίας και Σκίτσου Πιν


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να απευθύνω χαιρετισμό στα εγκαίνια της Έκθεσης των μαθητών του Εργαστηρίου Γελοιογραφίας και Σκίτσου Πιν.

Ο Πιν, κατά κόσμο Πέτρος Παπαπέτρου, έχει ταυτίσει την παρουσία του στον κόσμο της γελοιογραφίας με την πρώτη σελίδα του Φιλελευθέρου. Για πολλά χρόνια, το σκίτσο του είναι απαραίτητο συστατικό της πρώτης σελίδας του Φιλελευθέρου, δίνοντας έτσι με χιούμορ και σε αρκετές περιπτώσεις καυστικό τρόπο, το στίγμα της επικαιρότητας. Άλλωστε, η επικαιρότητα, και κυρίως η πολιτική επικαιρότητα στον τόπο μας, πάντοτε έδινε τροφή στην διεισδυτική ματιά ενός γελοιογράφου, όπως ο Πιν.

Αυτό το ταλέντο, αυτήν την ικανότητα να κλείνεις στο πλαίσιο ενός σκίτσου το μήνυμα ενός γεγονότος, μίας συμπεριφοράς ή μίας κατάστασης πραγμάτων προσπαθεί ο Πιν να το μεταφέρει και στους μαθητές του κι αν κρίνω από τα έργα τους το κάνει με απόλυτη επιτυχία.

Η γελοιογραφία αποτελεί πνευματική δημιουργία με πολιτικές, και όχι μόνο, αντανακλάσεις και έχει μια μακρά πορεία μέσα στην Ιστορία. Αλλά πρέπει να πούμε πως εμείς οι Έλληνες έχουμε ίσως κάπως μεγαλύτερη οικειότητα με την πολιτική σάτιρα και τη γελοιογραφία κι αυτό διότι αποτελούν συστατικό της φυλής μας και της μακραίωνης Ιστορίας μας, με γνωστότερο εκφραστή τον Αριστοφάνη στην πολιτική σάτιρα και με ζωγράφους της αρχαίας Ελλάδας που γελοιογραφούσαν την επικαιρότητα, ακόμα και την περίοδο των Πελοποννησιακών Πολέμων.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως το χιούμορ έχει βαθιές ρίζες στον λαό μας. Τον συντρόφευσε στις πιο δύσκολες καμπές της ιστορίας του. Και συνεχίζει να τον συντροφεύει, αμβλύνοντας με τις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου, τους προβληματισμούς της καθημερινότητας.

Η γελοιογραφία πρωτοεμφανίστηκε, σχεδόν ταυτόχρονα, με τη δημιουργία των πρώτων οργανωμένων κοινωνιών. Από τότε και μέχρι σήμερα, καθορίζεται μέσα στην κοινωνία με σαρκαστικό και επικριτικό, αλλά και με διδακτικό και πολιτικό λόγο. Η γελοιογραφία έχει τη δική της ιδιαίτερη επίδραση στον λαό και στα αισθήματα των ανθρώπων. Βοηθά στην κατανόηση της πολιτικής και της κοινωνικής πραγματικότητας. Υποτάσσει το χιούμορ, την ειρωνεία, τη σάτιρα, τον σαρκασμό στον σκοπό της πιο βαθιάς συνειδητοποίησης των κοινωνικών αντιθέσεων, και την ίδια ώρα, εκτίθεται στην κριτική της κοινωνίας και ειδικά των στόχων της, δηλαδή εκείνων τους οποίους σατιρίζει.

Ο σκιτσογράφος – γελοιογράφος τοποθετείται με αιχμηρότητα απέναντι στην αδικία, στην κοινωνική ανισότητα, στις σχέσεις των ανθρώπων στα καθημερινά γεγονότα και καθίσταται, παράλληλα και ο ίδιος αντικείμενο έκθεσης και κριτικής και είναι αυτό που κάνει την αποστολή του πιο σημαντική και σπουδαία. 

Η γελοιογραφία και το σκίτσο ήταν ανέκαθεν ένα πανίσχυρο όπλο στη δημοσιογραφία, τον δημόσιο βίο, τη διακίνηση ιδεών και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Με εργαλείο τη μεγέθυνση ή την υπερβολή σατιρίζει και υπογραμμίζει τις αρνητικές πλευρές και τα φαινόμενα της ζωής, αλλά και τα πρόσωπα της επικαιρότητας.

Στόχο έχει και να προκαλέσει, αλλά θα ήταν σφάλμα η άποψη πως οι πολιτικοί εχθρεύονται τους γελοιογράφους. «Αλίμονο στον πολιτικό που δεν είναι “θέμα” για το γελοιογράφο», λέει ένα αγγλικό ρητό. Γιατί πέφτει στην αφάνεια ο πολιτικός, του οποίου το έργο του αντιμετωπίζεται με απάθεια από το γελοιογράφο. Κυρίως, όμως, γιατί το νυστέρι του γελοιογράφου, όσο αμείλικτο κι αν είναι, είναι υποβοηθητικό για το νοήμονα πολιτικό. Λειτουργεί σαν πυξίδα, υποδεικνύοντας το ορθό και στηλιτεύοντας το λάθος.

Αυτά, πιστεύω, θα πρέπει να καθοδηγούν τους γελοιογράφους και πρέπει να σημειώσουν με ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα οι μαθητές, των οποίων τα έργα παρουσιάζονται στην έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα. Ειδικά, οι μαθητές που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν από τώρα τη δύναμη που διαθέτει το πενάκι που θα χρησιμοποιήσουν.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συντελεστές αυτής της έκθεσης. Συγχαίρω τους διοργανωτές της αποψινής εκδήλωσης και εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία και πρόοδο.

Με αυτές τις σκέψεις, εγκαινιάζω την έκθεση γελοιογραφίας και σας καλώ όλους σε μια όμορφη και απολαυστική περιδιάβαση.