19/6/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων

 
Επιτρέψτε μου κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων (ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ.) για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του.

Ο ΠΑΣΥΞΕ, με οκτώ δεκαετίες δημιουργικής παρουσίας και ουσιαστικής συμβολής στην εξέλιξη και την πρόοδο του κυπριακού τουρισμού, έχει να επιδείξει μεγάλο έργο στον τουριστικό τομέα. Δράττομαι, λοιπόν, της σημερινής ευκαιρίας να συγχαρώ τον Πρόεδρο, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του και να εκφράσω δημόσια την πεποίθηση ότι ο Σύνδεσμός σας θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στα τουριστικά δρώμενα του τόπου μας.
 
Είναι κοινώς αποδεκτό πως ο τουριστικός τομέας αποτελεί για την πατρίδα μας έναν από τους κυριότερους μοχλούς ανάπτυξης και ευημερίας.
 
Η δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία οδηγήθηκε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, κατέστησε ακόμα μεγαλύτερη τη σημασία του τουρισμού στην καθολική και τιτάνια προσπάθειά μας για επανεκκίνηση της οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη. Για αυτό και η Κυβέρνησή θεωρεί τα ζητήματα του τουριστικού τομέα ύψιστης προτεραιότητας, διατηρώντας πάντοτε στο επίκεντρο της προσοχής μας το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, έτσι ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός και να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες στήριξης της οικονομίας. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τα πρώτα μέτρα στις 19 του Απρίλη του 2013 ήταν τα κίνητρα που δόθηκαν προς τους τουριστικούς παράγοντες του τόπου, προς τους ξενοδόχους μας, έτσι ώστε να υπάρξει το κίνητρο για επενδύσεις, αλλά και για δημιουργία των ανταγωνιστικών εκείνων προϋποθέσεων που μπορεί να βοηθήσουν, έτσι ώστε να διατηρηθεί στο επίπεδο που θέλουμε η συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην οικονομία της πατρίδας μας.

Από το Σχέδιο Γιούνκερ, γνωρίζει ο Σύνδεσμος σας, ότι μέσα από μια δημιουργία εταιρείας ή φορέα μπορούν να αντληθούν σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να έχουμε χρηματοδότηση της ανακαίνισης ξενοδοχείων, έτσι ώστε να καταστούν ακόμη πιο ανταγωνιστικά.

Φέτος, τα πράγματα είχαν ένα πρόβλημα όσον αφορά τη ρωσική αγορά τουρισμού ως αποτέλεσμα της υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος. Αισθάνομαι όμως ιδιαίτερα ευτυχής, διότι έχουν αναπτυχθεί μέσα από τις ενέργειες όλων μας και έχει γίνει κατορθωτό να αυξηθούν από τους παραδοσιακούς προορισμούς οι αφίξεις τουριστών, ενώ ο υπολογισμός αρχικά μιας δυσμενέστερης προσέλευσης τουριστών από τη Ρωσική Ομοσπονδία περιορίζεται τελικά, το πρώτο τρίμηνο, στο 18% και θέλω να ελπίζω ότι κατά την ίδια τροπή ή φορά θα είναι και μέχρι τέλους.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι τουριστικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2015, σημειώνουν αύξηση της τάξης του 9,6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Επίσης, τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 4,9%, για τους μήνες Ιανουάριο με Μάρτιο του 2015.
 
Όσον αφορά την απόδοση μέχρι τον Μάιο συγκεκριμένων αγορών με μεγίστη συνεισφορά στο τουριστικό ρεύμα της Κύπρου, να αναφέρω εν συντομία κάποιες από τις σημαντικές αυξήσεις που καταγράφονται: 16,4% από το Ηνωμένο Βασίλειο, 26,5% από τη Γερμανία και 40,6% από την Ελλάδα. Παράλληλα, αυξήσεις παρουσιάζονται και από το Ισραήλ, την Γαλλία, την Ουκρανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Σουηδία και άλλες χώρες, ενώ η μείωση από την Ρωσία είναι της τάξης του 18,4%, κάτι που είναι αναμενόμενο.
 
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι κινούμαστε προς την ορθή κατεύθυνση. Επιπλέον, τα νέα μεγάλα έργα υποδομής που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης αναμένεται να συμβάλουν, σύντομα, στη μετατροπή της Κύπρου σε ένα ακόμη πιο ελκυστικό τουριστικό προορισμό.
 
Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, νέες αναπτύξεις γκολφ και επιπρόσθετες μαρίνες, όπως αυτή στο Παραλίμνι, για την ανάπτυξη της οποίας προκηρύξαμε την Τρίτη διαγωνισμό προς εξεύρεση Στρατηγικού Επενδυτή, είναι εκείνη της Αγίας Νάπας, για την οποία σύντομα αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Σημαντικό μέρος αυτού του καταλόγου αναπτυξιακών έργων είναι, επίσης, το πολυθεματικό καζίνο-θέρετρο, το νομοσχέδιο του οποίου ευελπιστούμε ότι θα ψηφιστεί αυτόν τον μήνα σε Νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Αναμφίβολα, η σκληρή δουλειά για τη στήριξη του τουρισμού μας πρέπει να εντατικοποιηθεί ακόμα περισσότερο, αφού οι προκλήσεις στον τομέα, με κυριότερη ίσως τη διαρκή όξυνση του ανταγωνισμού, είναι μεγάλες. Ήδη, Κυβέρνηση και ΚΟΤ έχουμε αναλάβει σημαντικές και πολύπλευρες πρωτοβουλίες και έχουμε προβεί σε τομές στους ζωτικούς τομείς της προσβασιμότητας, της εποχικότητας, της ανταγωνιστικότητας και άλλων μεγάλων κεφαλαίων για τον κυπριακό τουρισμό.
 
Όσον αφορά τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς για τον τουρισμό, θέλω να σημειώσω πως, σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη από την Προεδρία, τον Υφυπουργό, και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού μια προσπάθεια χάραξης εθνικής στρατηγικής κατεύθυνσης, η οποία θα αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, ώστε να ισχυροποιηθούμε στον διεθνή ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουμε από άλλους τουριστικούς προορισμούς.
 
Η νέα μας αυτή στρατηγική θα ετοιμαστεί σε συνεργασία και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εκ των οποίων οι πλείστοι είναι παρόντες στη σημερινή Συνέλευση και περιλαμβάνει δράσεις από διάφορα Υπουργεία, Τμήματα και Υπηρεσίες. Στόχος της στρατηγικής μας είναι η επανατοποθέτηση της Κύπρου στον τουριστικό χάρτη, η προώθηση σημαντικών έργων υποδομής, η αντιμετώπιση και η επίλυση προβλημάτων στον τουριστικό τομέα και αρκετά άλλα.
 
Σημειώνω, επίσης, την ανάθεση σε εμπειρογνώμονες, μέσω ανοικτού διαγωνισμού, της ετοιμασίας μελέτης για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό των Νόμων και των Κανονισμών που διέπουν τα διάφορα θέματα του τουρισμού.
 
Αναμένουμε ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων δύο μηνών και πως κατά την ετοιμασία της θα ληφθούν σοβαρότατα υπόψη οι εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που έχει προηγηθεί. Απώτερος στόχος μας είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης στον τουριστικό μας τομέα, μεταξύ άλλων, μέσω της απλοποίησης και του εξορθολογισμού των διαδικασιών, της μείωσης του διοικητικού κόστους και της διαμόρφωσης ενός ολιστικά αναθεωρημένου κανονιστικού πλαισίου.

Γνωρίζετε τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να λειτουργήσει ένα κέντρο αναψυχής, και άλλα, για τα οποία πρέπει να συμπληρωθούν 32 τόσες αιτήσεις ή αδειοδοτήσεις. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα αν θέλουμε πραγματικά να συμβάλουμε στην απλοποίηση του συστήματος, αλλά και στην ενθάρρυνση επιχειρηματιών, προκειμένου να δημιουργήσουν εκείνες τις υποδομές που να προσελκύουν τουρισμό.

Θα ήθελα να αξιοποιήσω το βήμα που μου δίνεται σήμερα για να καλέσω όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό φορείς, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, να εργαστούμε μαζί για τη διαμόρφωση, αλλά κυρίως για την υλοποίηση, αυτής της νέας στρατηγικής. Μιας στρατηγικής, επαναλαμβάνω, που αποσκοπεί ακριβώς, στην επίτευξη των κοινών μας στόχων για περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη του τουριστικού τομέα της χώρας μας.
 
Είναι σημαντικό να τονίσω πως μέχρι την ολοκλήρωση της νέας αυτής στρατηγικής προσέγγισης, o Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού προχωρά στην ετοιμασία επιχειρησιακού πλάνου για την περίοδο 2016-2018. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιείται από τον Οργανισμό το υφιστάμενο πλάνο για τον τουρισμό 2011-2015, το οποίο περιλαμβάνει σίγουρα αξιόλογες και πολύπλευρες προσπάθειες προώθησης και προβολής του τόπου μας στο εξωτερικό, όπως, επίσης, και δράσεις για εμπλουτισμό και ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.
 
Σημαντικό, επίσης, σημείο αναφοράς του υφιστάμενου επιχειρησιακού πλάνου είναι και η προώθηση από τον ΚΟΤ μιας σειράς ειδικών προϊόντων, για τα οποία η Κύπρος παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα και που συνδέονται άμεσα με τους στόχους της αειφόρου και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Παραδείγματα αποτελούν ο συνεδριακός τουρισμός, ο τουρισμός υπαίθρου, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο ιατρικός τουρισμός, ο εκπαιδευτικός τουρισμός.
 
Πριν κλείσω, θα ήθελα να υπογραμμίσω ξανά τη μεγάλη σημασία που η Κυβέρνηση δίδει τόσο στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου όσο και ευρύτερα στην τουριστική ανάπτυξή της πατρίδας μας. Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο ζήλο για την πρόοδο του τομέα, λαμβάνοντας μέτρα, επιλύοντας προβλήματα, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και αξιοποιώντας ευκαιρίες. Και όλα αυτά, είμαι βέβαιος, με τη δική σας πάντοτε στήριξη και συνεργασία μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι η δημιουργία εκείνου του φορέα που θα μας οδηγήσει στο να υπάρξουν κεφάλαια από τη νέα αναπτυξιακή πολιτική του Προέδρου της Κομισιόν, μιλάμε για 300 δισεκατομμύρια. Οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν είναι στις προτεραιότητες της δέσμης μέτρων, όμως, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και τις προσπάθειες ενός ενιαίου φορέα μπορεί να αντλήσουμε κεφάλαια για να βοηθηθείτε, έτσι ώστε να αναβαθμίσετε το τουριστικό προϊόν που η χώρα μας μπορεί να προσφέρει.

Αυτές τις μέρες δημιουργείται η ελπίδα, δημιουργείται η προοπτική –και πρέπει να γίνει συνείδηση από όλους μας- επιτέλους για ειρηνική, οριστική λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων, χωρίς να παραγνωρίζονται εκείνες των Τουρκοκυπρίων.

Η διατήρηση του στάτους κβο δεν είναι προς όφελος κανενός. Αντίθετα θεμελιώνει τα τετελεσμένα, τσιμεντώνει την κατοχή, τουρκοποιεί ακόμη περισσότερο τα κατεχόμενα εδάφη μας. Θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσουμε την παρούσα ευκαιρία και να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν μέσα από τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων και μέσα από την κοινή συνεργασία, να δώσουμε προοπτική και προκοπή στην πατρίδα μας. Θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η καλή συνεργασία, ο αλληλοσεβασμός είναι εκείνα που θα δημιουργήσουν τα θεμέλια της εμπιστοσύνης και της προοπτικής για το μέλλον.

Αυτό για το οποίο προσπαθούμε και φαίνεται να υπάρχει πρόοδος είναι η κατανόηση πως τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να είναι διασφαλισμένα και μιλώ για την παρούσα ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Μιλάμε για τη διασφάλιση βασικών ελευθεριών, για τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μιλάμε για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους που να διασφαλίζει και τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Μόνο μέσα από αυτές τις διόδους θα μπορέσουμε να έχουμε πραγματικά ελπίδα για το μέλλον μας.

Είμαι αποφασισμένος, μέσα στο πλαίσιο που χαράσσει το Εθνικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα των ομόφωνων αποφάσεων του 2009 και των αποφάσεων Υψηλού Επιπέδου είτε αυτές αναφέρονται στις Συμφωνίες Κορυφής Μακαρίου – Ντενκτάς είτε Κυπριανού – Ντενκτάς είτε Παπαδόπουλου – Ταλάτ είτε τις όποιες άλλες με κατάληξη την 11 η Φεβρουαρίου 2014, να εργαστώ άοκνα προκειμένου να ξεπεραστούν οι φοβίες, να ξεπεραστεί η δυσπιστία και είναι αυτή η προσπάθεια με τον Μουσταφά Ακκιντζί, να δημιουργήσουμε όχι ένα επίπλαστο καλό κλίμα, αλλά να δημιουργήσουμε εκείνες τις προοπτικές που επιτέλους θα δημιουργήσουν την ανάγκη του αλληλοσεβασμού έτσι ώστε –και θέλω να ελπίζω και από πλευράς Τουρκίας να υπάρξει συνδρομή- να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη που μέχρι σήμερα είναι κλονισμένη απέναντι στην κατοχική δύναμη. Επιτέλους να γίνει κατορθωτή και η απαλλαγή μας από τα κατοχικά στρατεύματα και η μη ανάγκη ύπαρξης σημείων ελέγχου, αλλά να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση. Ενώ την ίδια ώρα μέσα από τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτέλους να δώσουμε προοπτική και μέλλον και ιδιαίτερα να διασώσουμε τον Κυπριακό Ελληνισμό όπως επίσης και τους Τουρκοκύπριους.