12/6/15

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας στην 39 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας στην 39 η Γενική Συνέλευση
του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης έλαβε μέρος στην 39η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία ( FAO ), η οποία διεξάγεται στη Ρώμη την εβδομάδα 6-13 Ιουνίου 2015.
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, η Κύπρος εξελέγη ομόφωνα ως μέλος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία ( FAO ), για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η σημαντική αυτή επιτυχία αποτελεί το επιστέγασμα της παρουσίας και της ενεργούς συμμετοχής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον FAO . Οι δραστηριότητές της, τον τελευταίο χρόνο, αφορούν τη διοργάνωση Συνεδρίου με θέμα την οικογενειακή γεωργία, την Προεδρία της Συντακτικής Επιτροπής της Έκθεσης της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και τη συμμετοχή στην Επιτροπή για θέματα του προσωπικού του Οργανισμού.
Την Πέμπτη 11 Ιουνίου, ο κ. Κουγιάλης συμμετείχε στην ειδική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου με τους επικεφαλείς των Αντιπροσωπειών του FAO . Στην ομιλία του, ο ρωμαιοκαθολικός Ποντίφικας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η εξασφάλιση τροφής προς ζειν αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου και ότι η εξάλειψη της πείνας αποτελεί ηθική υποχρέωση, τονίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης για την επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας, της καλής διατροφής και της μείωσης της σπατάλης τροφίμων.
Την Παρασκευή 12 Ιουνίου, ο κ. Υπουργός είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του FAO κ. Graziano da Silva , ο οποίος επανεξελέγη στη Γενική Συνέλευση για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν και ο Πρέσβυς/Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον FAO κ. Γεώργιος Πουλίδης και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Σπυρίδων Έλληνας, ο κ. da Silva συνεχάρη τον κ. Κουγιάλη για την επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκλεγεί μέλος του Συμβουλίου του Οργανισμού.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αφού συνεχάρη προσωπικά τον Γενικό Διευθυντή του FAO για την επανεκλογή του, συζήτησαν θέματα γεωργίας και ασφάλειας των τροφίμων, προσκαλώντας, τέλος, τον Βραζιλιάνο Γενικό Διευθυντή όπως πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
_____________