20/5/15

Πρόεδρος της Βουλής: Ώρα αποφάσεων για την Τουρκία και ενεργός συνδρομή της ΕΕ

Πρόεδρος της Βουλής: Ώρα αποφάσεων για την Τουρκία
και ενεργός συνδρομή της ΕΕ


41 χρόνια στρατιωτικής κατοχής του 37% εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλουν στην Τουρκία να πάρει επιτέλους αποφάσεις.

Η παραβίαση ρητών κανόνων του διεθνούς δικαίου, η περιφρόνηση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η άρνηση εκπλήρωσης υποχρεώσεων που έχουν ανατεθεί στην Τουρκία από πλευράς ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίζεται.

Η επανέναρξη των συνομιλιών δεν μπορεί να  δημιουργήσει προοπτική λύσης χωρίς η δημιουργός του κυπριακού προβλήματος, που είναι η Τουρκία, Να εγκαταλείψει τη διαχρονική αδιαλλαξία της.

Για τη συμβατότητα της λύσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό επιβάλλεται η ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ενεργοποίηση που δεν τη είδαμε αυτά τα 11 χρόνια που είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ.

Ήλθε η ώρα να πάρει σάρκα και οστά η ενεργός επικουρική συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Το Κυπριακό είναι ασφαλώς διεθνές πρόβλημα, αφού είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και ως τέτοιο πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Όμως από το 2004, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το Κυπριακό είναι και πρόβλημα ευρωπαϊκό.

Θα πρέπει να απαιτήσουμε από την ΕΕ τα εξής:
  1. Παρουσία Ειδικού Απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις συνομιλίες προκειμένου να ελέγχει ότι οι πρόνοιες της λύσης που θα συζητούνται είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

  1. Να ζητήσουμε από μια προσεχή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την υιοθέτηση δέσμης αρχών λύσης του Κυπριακού, έτσι ώστε η λύση να είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας.

  1. Να ενεργήσουμε έγκαιρα, και ενόψει των συνομιλιών, ώστε να αποκλειστεί η υιοθέτηση της όποιας λύσης ως πρωτογενούς δικαίου, όπως απαιτεί η Τουρκία.