7/4/15

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για τη μετακίνηση
των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, στο πλαίσιο σημερινών του δηλώσεων μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας για εξέταση θεμάτων του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα.

Συγκεκριμένα, κληθείς να αναφερθεί στις εξελίξεις για το θέμα, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε: «Είμαστε ήδη σε προχωρημένο στάδιο για τη μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ), τα οποία σήμερα είναι εγκατεστημένα στην Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕτΑΠ). Κάποια από αυτά τα αποθέματα θα μεταφερθούν μάλιστα, αφού είναι και επίκαιρο το θέμα, σε εγκαταστάσεις της ΑΗΚ στη Μονή. Οπόταν, πρόθεσή μας είναι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μετακινηθούν τα κρατικά αποθέματα.

Ακολουθούν οι εταιρείες υγραερίου. Θα έχω μια συνάντηση μαζί τους αύριο για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ έχουν ήδη γίνει αρκετές διαβουλεύσεις.

Στη συνέχεια, πρόθεσή μας είναι να μετακινηθούν τα υγρά καύσιμα των ιδιωτικών εταιρειών.

Έχει ήδη βρεθεί ο χώρος στο Βασιλικό, έχει ολοκληρωθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο και απομένει η βούληση των ιδιωτικών εταιρειών να μετακινηθούν, τόσο για την ασφάλεια των κατοίκων όσο και για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής στη Λάρνακα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι ιδιωτικές εταιρείες εκφράζουν σήμερα κάποιες διαφωνίες και ενδοιασμούς για τη μετακίνηση, ο Υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι όλα αυτά θα εξεταστούν στο πλαίσιο του διαλόγου που θα ακολουθήσει. Παράλληλα, υπογράμμισε: «Το βέβαιο είναι ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μετακινηθούν, θα ανοίξει τον δρόμο με τα κρατικά αποθέματα και θα ακολουθήσουν οι ιδιωτικές εταιρείες, γιατί εξάλλου υπάρχει και το διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών που θέτει το πλαίσιο, στο οποίο θα πρέπει να μετακινηθούν, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα».

Ερωτηθείς πότε τοποθετείται χρονικά η μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο της σημερινής συνάντησης που θα έχει με τον ΚΟΔΑΠ. «Είχαμε μια μικρή καθυστέρηση λόγω κάποιων διαδικασιών στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, όμως αυτά έχουν ξεπεραστεί και στις επόμενες μερικές εβδομάδες αναμένω ότι θα μετακινηθούν τελεσίδικα», κατέληξε.

Σε ερώτηση, τέλος, κατά πόσον η μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων θα είναι χρονοβόρα διαδικασία, ο Υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι «το κυριότερο θέμα που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς πώς θα μετακινηθούν με τον πιο βέλτιστο τρόπο. Μιλάμε για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους καύσιμα, οπόταν θα πρέπει να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος μετακίνησής τους και είναι αυτό που θα συζητήσω σήμερα με τον ΚΟΔΑΠ».

_