8/4/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις αναφορές Eide

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις αναφορές Eide


Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί σε αυστηρότατα διαβήματα προς τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide για αναφορές του σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές αυτές ως απαράδεκτες.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε σχέση με κάποιες αναφορές του κ. Eide σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και πιο συγκεκριμένα ότι κάποια κράτη δεν θεωρούν ότι οι σεισμικές έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενός κράτους αποτελούν παραβίαση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς επίσης και κάποιες άλλες αναφορές του για ερμηνείες που υπάρχουν για το κυπριακό πρόβλημα ευρύτερα και για το νομικό καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση επιθυμεί να εκφράσει την απογοήτευση της και να σημειώσει ότι τις θεωρεί ατυχείς και απαράδεκτες και σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τις σχετικές συμβάσεις των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Ταυτόχρονα, τέτοιες δηλώσεις και ερμηνείες δεν βοηθούν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, και ο κ. Eide, ως εκπρόσωπος του ΓΓ, οφείλει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμβάσεις των ΗΕ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί σε αυστηρότατα διαβήματα προς τον κ. Eide".