9/4/15

Μηδενική ανοχή από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες σε προϊόντα που δεν πληρούν τις πρόνοιες της νομοθεσίας

Μηδενική ανοχή από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες
σε προϊόντα που δεν πληρούν τις πρόνοιες της νομοθεσίας


Εντατικοποιημένους και στοχευμένους ελέγχους στην κυπριακή αγορά διενεργούν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ενόψει των εορτών του Πάσχα, ενώ προϊόντα τα οποία δεν φαίνονται να πληρούν τις πρόνοιες της νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Τροφίμων, καταστρέφονται επί τόπου, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε υπεραγορές, αρτοποιεία και φρουταρίες με αφορμή τις εορτές του Πάσχα.

«Τα όποια μεμονωμένα περιστατικά εντοπίστηκαν από τους ελέγχους, αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες», είπε ο κ. Πατσαλής, που εξέφρασε ικανοποίηση για το επίπεδο της ασφάλειας των τροφίμων και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες που ασχολούνται με τον τομέα αυτό.

«Πρώτιστος στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών από τις όποιες πρακτικές τα   υπονομεύουν», πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί με τις αγορές τους και να τηρούν τους κανόνες ασφάλειας των τροφίμων. «Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να καλέσω τους καταναλωτές όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διαδικασίες που ακολουθούν στο σπίτι, οι οποίες πρέπει να βασίζονται στους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής, ούτως ώστε να αποτρέψουν δυσμενείς επιπτώσεως στην ασφάλεια των τροφίμων που θα παρασκευάσουν αυτές τις μέρες. Η κατανάλωση κατάλληλης ποιότητας τροφίμων δεν είναι μόνο θέμα ικανοποίησης του αισθήματος της πείνας, αλλά συντελεί στη διατήρηση της υγείας και την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Στο πλαίσιο διασφάλισης της δημόσιας υγείας, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες σχεδίασαν και προέβησαν έγκαιρα στην εφαρμογή ενός προληπτικού προγράμματος ελέγχου των τροφίμων, το οποίο εδράζεται σε τέσσερεις κύριους πυλώνες:

1. Εντατικοποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σημεία εισόδου της Δημοκρατίας (λιμάνι Λεμεσού και αεροδρόμιο Λάρνακας) και στόχευση πρώτων υλών που αναμενόταν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή τροφίμων εποχιακής φύσεως.
2. Δειγματοληψία πρώτων υλών από την αγορά και εργαστηριακό έλεγχο στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
3. Διεξαγωγή υγειονομικών ελέγχων σε όλα τα υποστατικά παρασκευής τροφίμων εποχιακής φύσεως (αρτοποιεία/ζαχαροπλαστεία), με στόχο να αποτρέψουν τη χρήση ακατάλληλων ή υποβαθμισμένων πρώτων υλών, καθώς και έλεγχο της παρασκευαστικής διαδικασίας.
4. Επιτήρηση της λιανικής αγοράς εκεί όπου τα εποχιακά τρόφιμα θα εκτεθούν προς πώληση στον τελικό καταναλωτή, όπως υπεραγορές, αρτοποιεία/ζαχαροπλαστεία, λαϊκές αγορές κ.α.

Οι εν λόγω στοχευμένοι έλεγχοι των Υγειονομικών Υπηρεσιών θα συνεχιστούν μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο με σκοπό την αποφυγή οποιουδήποτε ανεπιθύμητου περιστατικού.