12/3/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού σε εκδήλωση τιμής προς τους φορείς σίτισης των μαθητών που χρήζουν βοήθειας

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού σε εκδήλωση τιμής
προς τους φορείς σίτισης των μαθητών που χρήζουν βοήθειας


Με τη σεμνή αυτή τελετή εκφράζουμε τη μεγάλη ευγνωμοσύνη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της πολιτείας γενικότερα, απέναντι στην Εκκλησία της Κύπρου, πολιτικά κόμματα, επιχειρήσεις, οργανωμένα σύνολα και όλους τους συμπολίτες μας που είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, συνεισέφεραν ή και συνεχίζουν να συνεισφέρουν στη μεγάλη προσπάθεια για ενίσχυση των μαθητών μας που χρειάζονται στήριξη. Με τη συνεισφορά σας αυτή βοηθήσατε ουσιαστικά και εξασφαλίσατε τ o πρόγευμα πολλών παιδιών που χρήζουν βοήθειας.


Έχουμε υποχρέωση και καθήκον να διαφυλάξουμε την αισιοδοξία και τη χαρά σε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, τα παιδιά μας. Τα παιδιά έχουν μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια και γι’ αυτό πρέπει να απολαμβάνουν ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό, που θα τα βοηθάει να ξεκινούν τη μέρα τους σωστά. Η παροχή λοιπόν του προγεύματος, μέσα και από τη δική σας προσφορά, συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών φοίτησης των παιδιών μας, ιδιαίτερα αυτών που δυσκολεύονται να έχουν ακόμα και τα απαραίτητα βασικά αγαθά όπως η τροφή.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στις δύσκολες ώρες που πέρασε και περνά η πατρίδα μας κατά τα τελευταία χρόνια, η κοινωνία κινητοποιήθηκε και έδειξε αισθήματα ανθρωπιάς και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Η πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν και να στηρίζει και η ίδια τις ευάλωτες ομάδες. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία και Υπηρεσίες, στο πλαίσιο της προσπάθειας για οικονομική στήριξη των ευάλωτων και δυσπραγούντων ομάδων πληθυσμού αλλά και της προσφοράς ίσων ευκαιριών πρόσβασης στο αγαθό της εκπαίδευσης, έχει αναπτύξει μια σειρά από δράσεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικά να αναφέρω:
Ø   Την επιχορήγηση για αγορά Ηλεκτρονικού Υπολογιστή στους μαθητές της Β και Γ τάξης Γυμνασίου, των οποίων η οικογένεια λαμβάνει δημόσιο βοήθημα ή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Ø   Την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών συμμετοχής στις παγκύπριες εξετάσεις και έκδοσης απολυτηρίου ή αποδεικτικού απόλυσης για τους άπορους μαθητές που σιτίζονται στο πλαίσιο της παροχής προγεύματος στο σχολείο. Το μέτρο φέτος επεκτάθηκε και στους μαθητές που δεν σιτίζονται αλλά η οικογένειά τους λαμβάνει δημόσιο βοήθημα.
Ø   Την οικονομική βοήθεια των άπορων μαθητών από το κονδύλι της μαθητικής πρόνοιας.
Ø   Τη δωρεάν διακίνηση μαθητών των οποίων η οικογένεια λαμβάνει δημόσιο βοήθημα.
Ø   Την απαλλαγή ή τη μείωση των διδάκτρων μαθητών από ευάλωτες ομάδες στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης.
Ø   Τη διεύρυνση του αριθμού των ολοήμερων σχολείων.
Ø   Τη μετεξέλιξη του θεσμού Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας σε Σχολεία   Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, με στόχο την κάλυψη των αναγκών περισσότερων σχολικών μονάδων.
Ø   Την επέκταση του θεσμού των θερινών σχολείων που λειτουργούν στα ΖΕΠ και σε άλλα σχολεία, στη βάση κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.  
Ø   Την παροχή ρουχισμού και σχολικής τσάντας σε άπορους μαθητές μέσα από συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που εξασφαλίστηκε από το ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους άπορους μαθητές, με προϋπολογισμό 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την επόμενη σχολική χρονιά και θα διαρκέσει για πέντε χρόνια.  

Η πολιτεία όμως έχει επίσης υποχρέωση να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει τις πράξεις που αποσκοπούν στη στήριξη των συνανθρώπων μας. Γι’ αυτό και είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την ανθρωπιά με την οποία ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη στήριξη των παιδιών μας.

Ευχαριστούμε θερμά για τις ενέργειές σας, ευελπιστούμε στο ενδιαφέρον σας και προσδοκούμε ότι για όσο χρειαστεί, θα παραμείνετε συμπαραστάτες μας.