16/3/15

Τελετή υπογραφής Συμφωνίας για διαχείριση του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας

Τελετή υπογραφής Συμφωνίας για διαχείριση του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας

16/03/2015
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή υπογραφής Συμφωνίας για τη διαχείριση του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.
Τη Συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.
Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «επιτέλους στην έρημο και η όαση, επιτέλους στα όσα καταγράφονται και κάτι ευχάριστο και αυτό δεν είναι άλλο από τη συμφωνία που υπογράφεται σήμερα μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Πανεπιστημίου Κύπρου, για τη διαχείριση του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας και του περιβάλλοντος χώρου για τις ανάγκες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και για τις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας και της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Πραγματικά, η πρωτοβουλία ανοίγει νέους ορίζοντες στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της έρευνας και της ενημέρωσης στον τομέα της υγείας στην Κύπρο.
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί μια από τις πολυτιμότερες επενδύσεις για το μέλλον του τόπου μας. Πεποίθησή μας είναι ότι η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση της ακαδημαϊκής, επιστημονικής και ερευνητικής κουλτούρας θέτει γερά θεμέλια για διεθνή αναγνώριση. Για αυτό και για την Κυβέρνηση, η αναγνώριση αυτή αποτελεί πολύτιμη κατεύθυνση.
Ιδιαίτερα στον τομέα της ιατρικής, η οποία χαρακτηρίζεται από αλματώδη πρόοδο και ραγδαίες, εντυπωσιακές εξελίξεις, η επένδυση στην ιατρική εκπαίδευση προάγει διπλό στόχο: Αφενός, να συμβάλει στην προώθηση της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο και, αφετέρου, να εμπλουτίσει τη γνώση και να αναγάγει την ποιοτική βελτίωση του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.
Τα δύο αυτά στοιχεία πέραν από τα συνεπακόλουθα οικονομικά οφέλη για την οικονομία του τόπου μας, θα ωφελήσουν κατά καταλυτικό τρόπο το όραμα της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας. Ενός οράματος ανθρωποκεντρικού που διασφαλίζει ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, για όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Εξ ου και σήμερα, με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας την οποία, με πολλή χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω, η Κύπρος προχωρεί ένα σημαντικό βήμα προς στην προσπάθεια εδραίωσης του τόπου μας σε περιφερειακό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Άμεσος στόχος μας είναι η προσέλκυση ακαδημαϊκών και ερευνητών εγνωσμένου κύρους, αλλά και η προσέλκυση υψηλού επιπέδου φοιτητών από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερες και θερμότατες ευχαριστίες απευθύνω προς τον φίλο κ. Νίκο Σιακόλα, που έχοντας βαθιά συναίσθηση του χρέους απέναντι στην κοινωνία και στον τόπο μας προχώρησε αρχικά στη χρηματοδότηση του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας, το οποίο σήμερα στο πλαίσιο της Συμφωνίας που υπογράφηκε θα καλύψει και τις ανάγκες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ευχαριστίες εκφράζω και προς όλους όσοι με τις προσπάθειές τους, είτε σε ατομικό είτε σε πολιτειακό επίπεδο, συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.
Σας συγχαίρω και εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθεια που καταβάλλεται και στην υλοποίηση της συμφωνίας επ’ αγαθώ της πατρίδας μας και ιδιαίτερα της ιατρικής επιστήμης».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «η Κυβέρνηση υπογράφει σήμερα Συμφωνία για την παραχώρηση του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας, ενός κτηρίου το οποίο θα λειτουργήσει ως το σπίτι των φοιτητών της ιατρικής, ως το σπίτι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενός κτηρίου μέσα στο οποίο οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής μπορούν να εκπαιδεύονται να μελετούν, να ασκούν και να εξειδικεύονται. Ένα ιδανικό περιβάλλον για την εκπαίδευση και την άσκησή τους.
Είναι ένα αίτημα πάρα πολλών χρόνων του Πανεπιστημίου Κύπρου που υλοποιεί σήμερα η Κυβέρνηση με πάρα πολλά οφέλη για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την ιατρική επιστήμη. Με τη Συμφωνία αυτή υλοποιείται ακόμη ένα στόχος για την ενίσχυση της ιατρικής επιστήμης στη χώρα μας, για την ενίσχυση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και για την ενίσχυση της επιστημονικής και ερευνητικής αριστείας και κουλτούρας στον τόπο μας».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η εγκατάσταση στο Σιακόλειο μαζί με το κτήριο Ιατρικής Σχολής και επιστημών υγείας Νίκος Κ. Σιακόλας, το οποίο θα ανεγερθεί στην Πανεπιστημιούπολη, για το οποίο θα διεξαχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, θα αποτελέσουν τη βασική υποδομή και τη δημόσια Ιατρική Σχολή της Κύπρου.
Πρόσθεσε ότι «τα δύο αυτά έργα πνοής θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών και του τομέα υγείας της χώρας, θα δώσουν ώθηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την επίτευξη των στόχων του και θα ενδυναμώσουν τα μέλη της Ιατρικής Σχολής».
Επεσήμανε ότι «η ανακαίνιση και η ανέγερση κτηρίων της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι σήμερα εφικτή χάρη στις γενναιόδωρες δωρεές του Νίκου Σιακόλα».
Ευχαρίστησε επίσης «τον Υπουργό Υγείας και ειδικότερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ενέκριναν τη διαχείριση του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την αξιοποίησή του από την Ιατρική Σχολή».
Σημείωσε ακόμη ότι «η Ιατρική Σχολή έχει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αναβάθμιση του Πανεπιστημίου», προσθέτοντας ότι «οι Ιατρικές Σχολές που είναι ενταγμένες σε Πανεπιστήμια συνεισφέρουν σημαντικά στην αξιολόγησή τους. Για την επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει ώστε να συγκαταλεγόμαστε μέσα στα 200 καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο μέχρι το 2030, η ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής είναι εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική».
Τέλος είπε ότι «παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία μπορούμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις υποδομές που θα ενισχύσουν το έργο που επιτελεί ο Οργανισμός μας χάρη στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά ανθρώπων, όπως είναι ο Νίκος Σιακόλας, και με τη συμπαράσταση των πολιτικών θεσμών του τόπου μας».