16/3/15

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με τα περιστατικά γρίπης στην Κύπρο

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σε σχέση
με τα περιστατικά γρίπης στην Κύπρο


Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα τα περιστατικά γρίπης στην Κύπρο

Η δραστηριότητα του ιού της γρίπης στον κυπριακό πληθυσμό παρουσίασε αύξηση την τελευταία εβδομάδα Δεκεμβρίου 2014, ενώ από την τρίτη εβδομάδα Ιανουαρίου 2015   μέχρι και τις 8 Μαρτίου 2015 η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε αρκετά αυξημένη, παρότι μετά την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου παρουσίασε μικρή κάμψη. Από το δίκτυο ιολογικής επιτήρησης της γρίπης στάλθηκαν από την 1 η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τις 8 Μαρτίου 2015,   138 κλινικά δείγματα από τα οποία τα 67 ήταν θετικά για γρίπη (48,5%). Από τα   θετικά δείγματα,   το 85,9% αφορούσε τύπο Α με υπότυπο Η3Ν2, το 3,1% τύπο Α με υπότυπο Η1Ν1 και το 10,9% τον τύπο Β.

Από την επιτήρηση των σοβαρών περιστατικών γρίπης από την 1 η Δεκεμβρίου 2014 μέχρι και τις 8 Μαρτίου 2015, έχουν καταγραφεί δεκαοκτώ σοβαρά περιστατικά σε όλη την Κύπρο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τρεις θάνατοι. Οι ηλικίες των σοβαρών περιστατικών κυμαίνονται από 30 έως και 81 ετών με διάμεση ηλικία 62 ετών. Δεκαέξι από τους δεκαεπτά ασθενείς είχαν προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου, όπως σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, χρόνια αναπνευστική ή αιματολογική νόσο. Και οι τρείς θάνατοι συνέβηκαν σε ασθενείς με υποκείμενα σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας.  

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα επίσης παραμένει αυξημένη αν και διαφέρουν οι υπότυποι του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν. Ενώ στην Κύπρο υπερέχει ο τύπος Α (89%) και ιδιαίτερα ο υπότυπος Η3Ν2, στην Ελλάδα υπερέχει ο τύπος Β με ποσοστό 50,9% και λιγότερο ο τύπος Α με ποσοστό 49,1%.   

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει αυξημένη με κυρίαρχο τον τύπο Α (70%) και με κυριότερο υπότυπο τον Η3Ν2 (56%). Ο τύπος Β κυκλοφορεί σε ποσοστό 22%.

Συμπερασματικά, στην Κύπρο όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει αυξημένη. Η έξαρση της δραστηριότητας της γρίπης παρουσιάζεται χρονικά παρόμοια με πέρσι, ενώ ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών είναι μέχρι στιγμής συγκρίσιμος με αυτά του περασμένου έτους.

Για την πρόληψη της νόσου θα πρέπει επιπλέον να εφαρμόζονται μέτρα προσωπικής υγιεινής, όπως:

  1. Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε,
  2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε μαντηλάκι μπροστά από το πρόσωπο και μετά πλένουμε τα χέρια μας.
  3. Πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας.
  4. Όταν το παιδί μας ασθενεί δεν το στέλνουμε στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο.


________