13/3/15

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε
στη συνάντηση της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας


Κατά τη 45η συνάντηση της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας ( CMAG ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο και στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, εξετάστηκε ο ρόλος της Ομάδας ως συμβουλευτικό όργανο προς όσα κράτη μέλη του Οργανισμού αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην εξάσκηση, μεταξύ άλλων, του δημοκρατικού πολιτεύματος, του κράτους δικαίου, των ελευθεριών της έκφρασης και της συνάθροισης καθώς και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας.

Η CMAG εξέτασε παράλληλα την κατάσταση στις Μαλδίβες, στη Σουαζιλάνδη, στο Λεσόθο καθώς και στη Μπαγκλαντές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο δίλημμα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπα τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας, τα οποία παγιδεύονται στο να εστιάζονται αποκλειστικά και μόνο είτε στην οικονομική ανάπτυξη, είτε στην ανάπτυξη δημοκρατικών αρχών. Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το πιο πάνω δίλημμα ως λανθασμένο, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι δύο έννοιες, όχι μόνο δεν ακυρώνουν, αλλά αντιθέτως, αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη. Στην πραγματικότητα, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, δεν δύναται όπως βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη λάβει χώρα εν τη απουσία δημοκρατικού συστήματος, το οποίο θα λειτουργεί στο πλαίσιο του κράτους δικαίου. Από την άλλη πλευρά, σημείωσε, ένα δημοκρατικό σύστημα δεν δύναται να αναπτυχθεί και να ακμάσει στην απουσία βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Η Υπουργική Ομάδα Δράσης της Κοινοπολιτείας αποτελείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών οκτώ κρατών-μελών της Κοινοπολιτείας καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυβέρνησης που φιλοξενεί τη Συνάντηση των Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας ( CHOGM ). Για την περίοδο 2013/15, μέλη της CMAG είναι η Κύπρος, η Γουιάνα, τα Νησιά Σολομώντα, το Πακιστάν, η Ινδία, η Τανζανία, η Σιέρα Λεόνε, η Σρι Λάνκα και η Νέα Ζηλανδία. Η πιο πάνω Ομάδα ασχολείται με σοβαρές ή επίμονες παραβιάσεις των θεμελιωδών πολιτικών αξιών της Κοινοπολιτείας, όπως αυτές καταγράφονται στη Διακήρυξη του Χαράρε.