13/3/15

Ο Υπουργός Ενέργειας μίλησε στο πρώτο ετήσιο Κυπροαμερικανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη


Ο Υπουργός Ενέργειας μίλησε στο πρώτο ετήσιο
Κυπροαμερικανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης,   στο πλαίσιο των επαφών και συναντήσεών του στη Νέα Υόρκη, ήταν την Τρίτη, 10 Μαρτίου, ο επίσημος ομιλητής του πρώτου ετήσιου Κυπροαμερικανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ   στο Harvard Club με θέμα “ Cyprus : Europe s Emerging Success Story .” Το Φόρουμ διοργανώθηκε από το Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη μαζί με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων.

Τον κ. Υπουργό παρουσίασε στους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους ο Εμπορικός Σύμβουλος του Κυπριακού Εμπορικού Κέντρου της Νέας Υόρκης κ. Άριστος Κωνσταντίνου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Μάριος Τσιακκής, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού διεθνούς επενδυτικού και επιχειρηματικού κέντρου αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κύπρο και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στην ομιλία του ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι είναι τιμή και προνόμιο να απευθύνεται σε ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο και σημείωσε ότι θα επικεντρωθεί σε δύο σημαντικούς τομείς για την Κύπρο. Ο πρώτος αφορά το παρόν και είναι ο τουρισμός και ο άλλος αποτελεί το μέλλον που είναι η ενέργεια με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αρχικά ο κ. Λακκοτρύπης επικεντρώθηκε στα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος στους επενδυτές σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στρατηγική της θέση, τ o ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, την αποφυγή της διπλής φορολογίας, το αξιόπιστο νομικό της πλαίσιο, το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, την υψηλή ποιότητα ζωής, και το υψηλό επίπεδο υποδομών. Δήλωσε παράλληλα ότι π αρά τις οικονομικές δυσκολίες που είχε η Κύπρος λόγω της οικονομικης κρίσης, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια μηνιαία αύξηση των εγγραφών νέων εταιρειών.

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το 2014 έχουν σημειωθεί 2.4 – 2.5 εκατ. αφίξεις τουριστών, με συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ 12.5%. Πρώτη χώρα σε τουρίστες, τόνισε, είναι η Βρετανία ενώ δεύτερη ακολουθεί η Ρωσία μαζί με άλλες αγορές. Για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος αναφέρθηκε στα νέα σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν σύντομα όπως το θέρετρο καζίνο, ανάπτυξη ακινήτων πολυτελείας, μαρίνες, νέα γήπεδα γκολφ, αγροτουρισμός, πάρκα ανάπαυσης και θεματικά πάρκα. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε και στη στενή συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ επισημαίνοντας ότι είναι στα τελικά στάδια έναρξης κοινών πακέτων τουριστών από τη Ρωσία που θα μπορούν θα επισκεφθούν παράλληλα Βυζαντινά μοναστήρια που προσφέρει η Κύπρος και τους Αγίους Τόπους.

Ο δεύτερος τομέας, είπε, είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλεαιο με τη δημιουργία μιας πολιτικής τριών πυλώνων που σχεδιάζει η Κυβέρνηση. Ο πρώτος και βραχυπρόθεσμος επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδυτών και εταιρειών για τη διεξαγωγή ερευνών, ενώ στο μεσοπρόθεσμο είναι τα έσοδα από την πώληση των υδρογονανθράκων. Στον μακροπρόθεσμο, συνέχισε, εντάσσεται η επένδυση σε γνώση, ώστε σε 5-10 χρόνια να δημιουργηθεί η κυπριακή εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα των υδρογονανθράκων. Ο κ. Υπουργός σημείωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουν δείξει τα Αραβικά Εμιράτα για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο, με κόστος 350 εκατ. ευρώ.

  Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ σημαντικές για την Κύπρο όσο αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο γιατί για πρώτη φορά, όπως υπογράμμισε, θα πάμε από τη φάση εξερεύνησης στη φάση της εκμετάλλευσης και έτσι θα μπορέσει να κλείσει πλήρως ο κύκλος της ανάπτυξης, κάτι που θα δώσει πολλή εμπιστοσύνη στους επενδυτές και σε άλλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Επίτροπος Αποκρατικοποιήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου   μίλησε, με τη σειρά του, για το πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην Κύπρο, κάνοντας αναφορά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα καθώς και στον δρόμο που υπάρχει ακόμη μπροστά. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τόνισε, είναι βασικό στοιχείο για επενδύσεις.

Άλλοι ομιλητές που έλαβαν τον λόγο ήταν ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού «Προσέλκυση Επενδύσεων» κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ο οποίος μίλησε για τις προοπτικές επενδύσεων στην Κύπρο, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας κ. Φάνος Πιτίρης σχετικά με την ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα, ο κ. Γεώργιος Πελαγίας για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Κύπρο και το νομικό πλαίσιο, ο κ. Φίλιππος Ραυτόπουλος από την Ernst & Young , ο κ. Νίκος Κυριακίδης της Deloitte Κύπρου, ο κ. Χρίστος Βασιλείου της KPMG Κύπρου και ο κ. Στέλιος Βιολάρης της PwC .

________________