24/3/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στην εκδήλωση για ανακοίνωση της ίδρυσης « Science and Space cafe »


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, η οποία γίνεται με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του “ Science and Space cafe ”στην Κύπρο. Παρόμοιοι χώροι που λειτουργούν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, απέδειξαν ότι η ύπαρξη των science cafe μπορεί να συμβάλει στην προώθηση του επιστημονικού πνεύματος και της καινοτομίας καθώς και τη βιώσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμων και οργανισμών. Την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία ενεθάρρυναν άνθρωποι της επιστήμης, της εκπαίδευσης καθώς και της ευρύτερης κοινωνίας .

Η λειτουργία ενός Science Cafe μπορεί να εξασφαλίσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για καλλιέργεια της κριτικής επιστημονικής σκέψης και της συνεργασίας καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων σε ένα ευχάριστο και δημοκρατικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τους νέους και τους σπουδαστές να βελτιώσουν και να αυξήσουν την ελκυστικότητα της επιστημονικής και τεχνολογικής τους σταδιοδρομίας.  Επιπλέον, μπορεί να στηρίξει την προώθηση της βιώσιμης αλληλεπίδρασης μεταξύ σχολείων, ερευνητικών ιδρυμάτων, βιομηχανίας και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Αυτές ο ι επιδιώξεις ενός science cafe , συνάδουν με τους στόχους που εμείς ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προωθούμε και στηρίζουμε.

Όπως θα έχετε αντιληφθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σχεδιάζει και υλοποιεί μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές για αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει προς τα παιδιά, τους νέους και τους πολίτες γενικότερα. Τις δράσεις του Υπουργείου προς αυτήν την κατεύθυνση, μπορεί να συμπληρώνει και να πλαισιώνει τόσο ο εθελοντισμός όσο και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι θεμιτό να υπάρχουν οργανώσεις και άτομα που μέσα από τις καινοτόμες πρωτοβουλίες τους δραστηριοποιούνται και παρέχουν ευκαιρίες για παιδεία, με τη γενικότερη έννοια της λέξης, σε όλους τους ενδιαφερομένους. Μέσα από ουσιαστικές συνεργασίες μεταξύ κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων μπορούμε να βελτιώσουμε το επίπεδο της παρεχόμενης παιδείας στον τόπο μας.

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του science cafe και ιδιαίτερα τον κύριο Γιώργο Τζίβα που προώθησε την ιδέα αυτή.
 
Εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθειά σας η οποία αναμφισβήτητα θα αποτελέσει εργαλείο μάθησης για τον κάθε συμμετέχοντα.