24/3/15

Χαιρετισμός Υπουργού Συγκοινωνιών κ. Μ. Δημητριάδη

Χαιρετισμός Υπουργού Συγκοινωνιών κ. Μ. Δημητριάδη
σε εκδήλωση με την ευκαιρία της δημιουργίας Science Café στην Κύπρο


Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων αλλά κι εγώ προσωπικά χαιρετίζουμε την ίδρυση του πρώτου Science cafe στην Κύπρο.

Αυτού του είδους οι πρωτοποριακές και αξιέπαινες ενέργειες μάς ενθαρρύνουν και προκαλούν αναμφίβολα αισθήματα αισιοδοξίας, καθώς καταδεικνύουν πως οι Κύπριοι έχουν τη διάθεση και την όρεξη να σχεδιάζουν και να υλοποιούν καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, όπως είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε, είναι το αρμόδιο Υπουργείο για τον τομέα του διαστήματος.  Μόλις πρόσφατα δε, το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε πρότασή μας για την έναρξη της διαδικασίας για ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, η οποία αξίζει της προσοχής όλων.

Πρέπει να σας πω, ότι μέσα από επαφές με συναδέλφους μου Y πουργούς που ασχολούνται με τον εν λόγω τομέα και ιδιαίτερα μετά τη συμμετοχή μου συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος(ESA), έχω διαπιστώσει τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται για την Κύπρο σε Ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν την διαστημική πολιτική κάθε κράτους μέλους της ΕΕ.

Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Y πουργείου μας, ετοιμάζει το υλικό μέσω του οποίου, οι κύπριοι ερευνητές θα μπορέσουν πολύ σύντομα, να έλθουν σε επαφή με τον ESA για την κατάρτιση αξιόλογων προτάσεων με στόχο την εξασφάλιση συνεργασιών με τον οργανισμό.

Οι συνεργασίες αυτές θα αποφέρουν στην Κύπρο σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς και νέες θέσεις εργασίας.

Θέλω επίσης να τονίσω ή καλύτερα, να ξεκαθαρίσω, πως ο όρος Διάστημα δεν έχει να κάνει μόνο με διαστημόπλοια και αστροναύτες. Η υιοθέτηση πολιτικής για θέματα που αφορούν το διάστημα, δεν προϋποθέτει την εκτόξευση διαστημοπλοίων, αλλά αφορά και την εκμετάλλευση, για παράδειγμα, των τροχιακών θέσεων για δορυφόρους, όπως και την προσέλκυση εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα

 Τα ερευνητικά προγράμματα για την διαστημική πολιτική έχουν να κάνουν με τις τηλεπικοινωνίες, την άμυνα, την ασφάλεια και πολλές άλλες εφαρμογές.

Προτού κλείσω θα ήθελα να συγχαρώ τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου για την σημερινή πρωτοβουλία και να επισημάνω πως αυτή αποτελεί ένα αξιοπρόσεχτο βήμα, για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιστημονικής κουλτούρας στην Κύπρο.

________________