20/3/15

Συμμετοχή βουλευτών στη συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

Συμμετοχή βουλευτών στη συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης


Άρχισαν χθες στην Άγκυρα και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), στην οποία συμμετέχουν οι βουλευτές κ. Νίκος Τορναρίτης και κα Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου.

Στα πλαίσια των χθεσινών εργασιών της Επιτροπής, συζητήθηκε ο ρόλος των ασιατικών κοινοβουλίων και κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά στην αλληλεγγύη και ευημερία στην ασιατική ήπειρο και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της ΑΚΣ, με στόχο την αναβάθμιση του καθεστώτος και της εμβέλειας της Συνέλευσης σε πανασιατικό επίπεδο.

Σε σχετική παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στον ιδιάιτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, υπό τη διττή ιδιότητά της ως πλήρες μέλος της ΕΕ και μέλος της ΑΚΣ. Η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, είναι έτοιμη να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο και να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαική Ένωση και την Ασιατική Συνέλευση, συμβάλλοντας στη μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας και στην περαιτέρω ενδυνάμωση του διαλόγου και, κατά συνέπεια, των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Εξάλλου, κατέληξε ο Κύπριος βουλευτής, η ανάληψη συλλογικής δράσης είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που ταλανίζουν την υφήλιο.
   
Κατά τις σημερινές εργασίες της Συνέλευσης, συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της διαρκώς αυξανόμενης διεθνούς απειλής της τρομοκρατίας. Σε σχετική παρέμβασή της, η κα Μισιαούλη αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης και εφαρμογής συγκεκριμένων στρατηγικών και μέτρων για την ολιστική αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών πτυχών του εν λόγω φαινομένου. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε η Κύπρια βουλευτής, τα ασιατικά κοινοβούλια οφείλουν να θεσπίσουν μέτρα καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας, τα οποία να συνάδουν με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Καταλήγοντας, η κα Μισιαούλη επανέλαβε πως, για τη δημιουργία κουλτούρας ειρήνης και ασφάλειας, χρειάζεται πρωτίστως να ενθαρρυνθεί ο διάλογος μεταξύ πολιτισμών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία να προωθεί τον πλουραλισμό και την αλληλοκατανόηση.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνέλευσης, ο κ. Τορναρίτης και η κα Μισιαούλη είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επαφές με Τούρκους βουλευτές μέλη της Συνέλευσης, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Πραγματοποιήθηκαν επίσης επαφές και με άλλες εθνικές κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες, με τις οποίες συζητήθηκαν ευρύτερα τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή.

_______________