20/3/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στην τελετή βράβευσης μαθητών για τον Παγκύπριο Διαγωνισμό Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στην τελετή βράβευσης μαθητών
για τον Παγκύπριο Διαγωνισμό Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας με αφορμή τις βραβεύσεις των μαθητών που έλαβαν μέρος στον Η’ Παγκύπριο Διαγωνισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου με θέμα: «Ακόμα και αν απλώς ονειρεύεσαι ότι με κτυπάς, καλύτερα να ξυπνήσεις και να μου ζητήσεις συγγνώμη».

Ο Διαγωνισμός αυτός, που αφορά μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, αποδεικνύει, ανάμεσα σε άλλα, τη θετική συμβολή της Εκκλησίας της Κύπρου στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το θέμα του Διαγωνισμού αποτέλεσε για τους νέους μας μια πρόκληση για προβληματισμό και μια καλή ευκαιρία για κατάθεση σκέψεων και απόψεων πάνω σε ευαίσθητα θέματα της εποχής μας.

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού δόθηκε η επιλογή στα παιδιά να αυτενεργήσουν σε Έκθεση Ιδεών, σε Εικαστικές Δημιουργίες και σε Δημιουργία Ενημερωτικών Μέσων, να προσεγγίσουν ποικιλότροπα το θέμα και να εκφραστούν ανάλογα με τις κλίσεις και τα ταλέντα τους.

Ο σχολικός εκφοβισμός που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές βίαιης συμπεριφοράς, είναι, δυστυχώς, ένα επίκαιρο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Οι θύτες και τα θύματα, αναμφίβολα χρειάζονται συμπαράσταση και βοήθεια. Στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχουν συσταθεί αρμόδιες Υπηρεσίες οι οποίες μετέχουν ενεργά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Συγκεκριμένα η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης, η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, η λειτουργία του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο, είναι μερικές από αυτές, που δραστηριοποιούνται σε προγράμματα για μείωση και αποφυγή του Σχολικού Εκφοβισμού.

Η Παιδεία μας κατευθύνει να βρούμε τον αληθινό εαυτό μας, αναπτύσσει την προσωπικότητά μας, βοηθά στην αυτοπραγμάτωση, την ηθική και πνευματική, και   μας προορίζει για την απόκτηση της αληθινής ευτυχίας.

Η Εκκλησία της Κύπρου στέκεται αρωγός στο πλευρό των νέων και των μαθητών, προσφέροντας στήριξη και βοήθεια σε όλα τα επίπεδα. Η συνεργασία ανάμεσα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που υπάρχει διαχρονικά, αναπτύσσεται και εξελίσσεται σε διάφορους τομείς προς το καλώς νοούμενο συμφέρον της Παιδείας του τόπου μας.

Συγχαίρω τους μαθητές που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό και πολύ περισσότερο αυτούς που διακρίθηκαν.

Ευχαριστώ θερμά την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου που με την καθιέρωση του Παγκύπριου αυτού Διαγωνισμού ενεργοποιεί τα ευγενικά αισθήματα και την ελεύθερη κριτική σκέψη των μαθητών μας.

--------------------------