26/3/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Ν. Αναστασιάδη
στην εκδήλωση για την 60η Επέτειο του Αγώνα της ΕΟΚΑ ’55-’59


 Με συνείδηση εθνικής ευθύνης και ιστορικού χρέους, μαζευτήκαμε εδώ, στην Αίθουσα Ηρώων των Συνδέσμων Αγωνιστών, για να θυμηθούμε και ν’ αποτίνουμε φόρο τιμής σε ήρωες και αγωνιστές που με τη δράση και τη θυσία τους έγιναν παράδειγμα και καθοδηγητικός φάρος για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές.

Με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ένδοξη εποποιία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, 1955-1959, παίρνουμε την ευκαιρία να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να ορθώσουμε το ανάστημα και το εθνικό μας φρόνημα απέναντι στις σημερινές δοκιμασίες που περνά ο τόπος μας.

Θερμά συγχαίρω το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ, τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ και το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959, για την οργάνωση της εκδήλωσης.

Πρωτοβουλίες όπως αυτή είναι αναγκαίες για να συντηρούμε ζωντανή τη μνήμη και να αντλούμε διδάγματα από τη θυσία και τους αγώνες ηρώων και αγωνιστών που έγραψαν το έτος του 1955-59.

Κάτω από τις σημερινές, δυσμενείς για την πατρίδα μας συνθήκες στρέφουμε τη σκέψη πίσω στον υπέροχο αγώνα του λαού μας ενάντια στους αποικιοκράτες, όχι σε μια άγονη αναδρομή στο ηρωικό παρελθόν μας, αλλά ως πράξη αφύπνισης, ως βήμα εθνικής ανάτασης και ως έμπνευση για τις διαχρονικά άφθορες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι με τη θυσία τους  μας επιτρέπουν να είμαστε σήμερα περήφανοι για την ιστορία του πολύπαθου νησιού και του έθνους μας. Σε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας, όσοι πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία στην ελευθερία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Η κατάληξη εκείνου του αγώνα δεν εκπλήρωνε τις μεγάλες προσδοκίες των Ελλήνων της Κύπρου και ειδικά των ηρωικών αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Ο αγώνας τους, όμως, ιστορικά έχει δικαιωθεί. 

Η δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας παρά τα επαχθή βάρη που επωμίστηκε, εξακολουθεί έως και σήμερα να αποτελεί  το ισχυρότερο όπλο μας στον αγώνα για απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή, την επανένωση της χώρας μας και την επιβίωση του λαού μας.

Οι φετινοί εορτασμοί βρίσκουν για άλλη μια χρονιά την Κύπρο να αγωνίζεται για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για μια λύση που να δικαιώνει τους αγώνες του λαού της.

Τιμημένοι αγωνιστές και συγγενείς των πεσόντων για την πατρίδα ηρώων,

Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θεωρούμε ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση. Συνεχίζουμε με ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και τόλμη να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα  για την  Πατρίδα και τον λαό της.
     
Δυστυχώς, την ώρα που η ανάγκη απαιτούσε εποικοδομητικό κλίμα, συναίνεση και καλλιέργεια αισθήματος εμπιστοσύνης, ο ι ενέργειες της Άγκυρας, εις βάρος των διεθνώς αναγνωρισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων  της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μας επέτρεπαν να μετέχουμε ενός, υπό απειλή των τουρκικών πολεμικών, διαλόγου. Η αναστολή της συμμετοχής μας στη διαδικασία των συνομιλιών, ήταν η εναπομείνασα ενδεδειγμένη αντίδραση, προκειμένου να καταδείξουμε την έντονη δυσφορία μας και την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

Η επιθυμία, η βούληση και η αποφασιστικότητά μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είναι πέραν των δεδομένων, αλλά η συμμετοχή μας σε μια διαδικασία που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, δεν επιτρέπεται.

Δεν υπάρχει προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για ένα διάλογο με ελεύθερη βούληση ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους, δηλαδή μακράν και πέραν οποιωνδήποτε εκβιασμών ή απειλών.

Αυτό το καθαρό και ειλικρινές μήνυμα οφείλουν να το λάβουν τόσο όσοι έχουν πεισθεί για τις δήθεν καλές προθέσεις της Τουρκίας, όσο και η ίδια η Άγκυρα.

Θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως αν είναι μια πλευρά που ενδιαφέρεται για τη συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού, είναι η ελληνοκυπριακή. Γιατί είναι οι Ελληνοκύπριοι που υποφέρουν από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, που κινδυνεύουν από τις τουρκικές προκλήσεις, που ζημιώνουν από τη συνέχιση του σημερινού στάτους κβο. Είναι οι Ελληνοκύπριοι που έχουν ανάγκη να δουν να επανενώνεται η πατρίδα μας, να αποχωρούν τα κατοχικά στρατεύματα, να ζήσουν, επιτέλους, μέσα σε ένα ενωμένο ευρωπαϊκό κράτος.
     
Θέλω να βεβαιώσω όλους πως δεν θα κουραστώ να εργάζομαι και να επαναλαμβάνω την επιθυμία μας το συντομότερο να εξευρεθεί λύση. Μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και δεν θα παραγνωρίζει ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Πρέπει να καταλάβουμε πως είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία αλλά και τη γεωγραφία να είμαστε συγκάτοικοι και αυτήν την πραγματικότητα και αυτήν τη συγκυρία δεν την αρνούμαστε.

Έχουμε χρέος να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο.  

Μια πατρίδα στην οποία να σχεδιάζουμε το μέλλον μας σε συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και ασφάλειας.  Αυτό το χρέος προς την πατρίδα, αυτό το χρέος προς τον ένδοξο αγώνα της ΕΟΚΑ, τους ήρωες μας και τους αγωνιστές της ελευθερίας, που σήμερα τιμούμε, δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο.