27/3/15

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στην εκδήλωση βράβευσης
για τον διαγωνισμό ζωγραφικής για την ισότητα των φύλων


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση βράβευσης των παιδιών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής για την ισότητα των φύλων. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές του διαγωνισμού, τους εκπαιδευτικούς και, κυρίως, τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη προσφορά τους μέσω της τέχνης στην προσπάθεια για εξασφάλιση της ισότητας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρχή της ισότητας αποτελεί βασική ανθρώπινη αξία και αφορά το σύνολο της κοινωνίας και ιδιαίτερα τα παιδιά μας που αποτελούν την ελπίδα του μέλλοντος του τόπου.

Ο στόχος της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών δυστυχώς δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Οι διακρίσεις και τα στερεότυπα σε βάρος της γυναίκας διαιωνίζονται μέχρι σήμερα και, ως αποτέλεσμα, η γυναίκα περιορίζεται σε επαγγέλματα και ιεραρχικές θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στα προσόντα της.

Ως Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ως φορέας της ισότητας των φύλων, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών στην εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στην επαγγελματική σταδιοδρομία, προωθώντας την συνεχή υλοποίηση μέτρων που στοχεύουν στην προώθηση των ίσων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Έργου, «Δράσεις για μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών», από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με το οποίο προωθείται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων που στοχεύει στη μείωση του χάσματος και στην αντιμετώπιση των αιτίων που το δημιουργούν και το συντηρούν. Μία από τις δράσεις του αφορά στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης και των γονέων, σε σχέση με την καταπολέμηση του φαινομένου του έμφυλου επαγγελματικού διαχωρισμού.

Πιστεύω ακράδαντα ότι βοηθώντας, μέσω των γονιών και των εκπαιδευτικών, τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια και την αξία της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην πράξη και στην καθημερινότητα, θα τα υποβοηθήσουμε να διευρύνουν τις ευκαιρίες τους και να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους και θα υποστηρίξουμε την ουσιαστική συμμετοχή τους στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Κλείνοντας, θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά που βραβεύονται σήμερα, αλλά και σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής, και να ευχηθώ ένα δημιουργικό μέλλον, γεμάτο γνώσεις και εμπειρίες.
 
---------------------------