17/3/15

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο
Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις Βρυξέλλες. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης επί του προσχεδίου Συμπερασμάτων, το οποίο θα τεθεί ενώπιον των 28 ηγετών, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο θέμα της Ενεργειακής Ένωσης. Αφού σημείωσε ότι τα Συμπεράσματα αποτελούν καλή βάση προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι στο κείμενο γίνεται αναφορά στη σημασία εκμετάλλευσης των εγχώριων πηγών ενέργειας της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της ΕΕ να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους ορυκτούς τους πόρους. Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στο θέμα των διακρατικών και άλλων συναφών εμπορικών συμφωνιών που συνάπτουν τα κράτη μέλη με τρίτες χώρες. Ο κ. Κασουλιδης τόνισε ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να περιοριστούν στις διακρατικές συμφωνίες και παρέπεμψε στα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2014 τα οποία, όπως είπε, δίδουν επαρκείς κατευθυντήριες γραμμές επί του θέματος.

Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία, θέμα στο οποίο επίσης γίνεται αναφορά στο προσχέδιο Συμπερασμάτων, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ανάγκη εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ και τόνισε ότι οι ενέργειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη λύσης δια της διπλωματικής οδού. Αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες που καταβάλλουν η Γαλλία και η Γερμανία προς επίτευξη αυτού του στόχου, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι παρόλο που οι προκλήσεις που παραμένουν μέχρι την εφαρμογή των συμφωνηθέντων του Μινσκ είναι πολλές, εντούτοις ο τερματισμός της αιματοχυσίας στη χώρα αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο, το οποίο δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Μεγάλη βαρύτητα για τις αποφάσεις του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έχει η γνώμη των δύο αυτών κρατών μελών, τα οποία έχουν εγγυηθεί, μαζί με τη Ρωσία και την Ουκρανία, την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ, κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

_______________