17/3/15

Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γ. Ομήρου στην τελετή παράδοσης πίνακα από το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ

Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γ. Ομήρου
στην τελετή παράδοσης πίνακα από το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ


Με μεγάλη μου χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παραμονές της επετείου της έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα, εξήντα χρόνια από την 1 η Απριλίου 1955. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ανδρέα Αγγελόπουλο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ και Επίτιμο Πρόεδρο του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, για τον πίνακα που δωρίζει, μέσω μου, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο οποίος αποτελεί προσωπικό του έργο.  

Πρόκειται για έναν πίνακα που, πέρα από την εφευρετικότητα στην τεχνική, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός εξαιτίας του αλληγορικού του περιεχομένου. Η συνθετική αυτή δημιουργία του Ανδρέα Αγγελόπουλου που φέρει τον τίτλο «Οι Δεινόσαυροι ξανάρχονται», καταγγέλλει με δριμύτητα την τουρκική εισβολή και τις θηριωδίες των κατοχικών στρατευμάτων εις βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Άοπλοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά απεικονίζονται αντιμέτωποι με τα μεγαθήρια σε μια άνιση μάχη.  

Δυστυχώς, οι δεινόσαυροι δεν εξαφανίστηκαν. Η κατοχή από τον Αττίλα του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κορυφούμενη αδιαλλαξία και προκλητικότητα της Τουρκίας συνεχίζονται. Ως Βουλή, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας και για λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.  

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήταν παράλειψή μου να μην εξάρω με αυτή την ευκαιρία το πολύμορφο και ποιοτικό έργο τόσο του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ όσο και του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ και του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, που παρίστανται σήμερα εδώ, και να σας διαβεβαιώσω πως η Βουλή θα είναι συμπαραστάτης και υποστηρικτής στο βαρυσήμαντο έργο που επιτελείτε. Σας συγχαίρω για την κοινωνική προσφορά σας, αλλά και για τη συμβολή σας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού μας.

Κυρίες και κύριοι,

Παραμονές της επετείου του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ‘55-‘59, παραμονές απότισης φόρου τιμής στους ήρωες και τους αγωνιστές της κυπριακής ελευθερίας, η Κύπρος βιώνει μια βαθειά θεσμική κρίση. Χρέος μας να απολογηθούμε προς τους αγωνιστές και ήρωες εκείνου του υπέροχου αγώνα. Προς εκείνους που βάδισαν αγέρωχοι στην αγχόνη, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο. Χρέος της πολιτείας, χρέος των θεσμών της πολιτείας είναι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να γυρίσουν νοερά στο πνεύμα και στο μεγαλείο εκείνου του αγώνα, την ανιδιοτέλεια, τον άδολο πατριωτισμό, την αυτοθυσία. Να παραδειγματιστούμε από το πνεύμα και το μεγαλείο εκείνης της εποχής, εκείνου του αγώνα, εκείνου του ξεσηκωμού. Να συνετιστούμε και να ξαναβρούμε την ψυχή μας.

Με την τουρκική κατοχή παρούσα, με την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού στην Κύπρο να απειλείται, με την οικονομική κρίση να ταλανίζει την κοινωνία, είναι εθνικό έγκλημα να αφήνεται ο τόπος να κατρακυλά σε ένα ασυγκράτητο κατήφορο φθοράς και αποσύνθεσης.

Καλούμαστε όλοι να συναισθανθούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συνέχισης λαθών, παραλείψεων, ανεπάρκειας, ραθυμίας, φαινομένων διαπλοκής. Είναι ώρα για αναστήλωση και επανοικοδήμηση της πολιτείας, των θεσμών, της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής. Είναι ώρα για βαθειά περισυλλογή, για ειλικρινή αυτοκριτική, για συλλογική ανάληψη ευθυνών. Αυτό είναι το χρέος μας προς τους αγώνες και τους αγωνιστές του αντιαποικιακού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ‘55-‘59.
______________