2/2/15

Ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα
στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Ευχαριστώ από καρδιάς για την θερμή υποδοχή σας και την τιμητική ευκαιρία που μου δίνετε, από το βήμα αυτό, να χαιρετίσω τον αδελφό Κυπριακό λαό.
Να τιμήσω τους αγώνες του και τις κατακτήσεις του.
Να τον διαβεβαιώσω ότι οι ελπίδες και οι προσδοκίες του για το μέλλον αποτελούν κοινούς μας στόχους.
Και να αναδείξω την κορυφαία θέση που καταλαμβάνουν και θα εξακολουθήσουν να καταλαμβάνουν για την Ελλάδα, η σταθερή, στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, και η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.
Η παρουσία μου στο βήμα αυτό, ως Πρωθυπουργού της Ελλάδας, δεν έχει στόχο να τηρήσει απλά μια διπλωματική παράδοση, ούτε να αναδείξει «παραδοσιακές σχέσεις».
Δεν υπάρχει τίποτε το «παραδοσιακό» σε σχέσεις με τόση ιστορία και με τόσο μέλλον.
Αρχίζω τον κύκλο των επισκέψεών μου με την Κυπριακή Δημοκρατία διότι ξέρω πολύ καλά ότι μας ενώνει τόσο η δυναμική ιστορία του ελληνισμού, όσο και ο αγώνας για το μέλλον του.
Ότι μας ενώνει μια κοινή προσπάθεια για την προάσπιση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή.
Του διεθνούς δικαίου που παραβιάζεται σήμερα από την Τουρκία, με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων.
Αρχίζω από την Κύπρο διότι από την επίλυση του Κυπριακού – αυτού του ανοικτού, διεθνούς ζητήματος εισβολής και κατοχής – συναρτάται η ασφάλεια και η διεθνής θέση όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδας.
Αρχίζω από την Κύπρο διότι ξέρω πόσο σημαντική είναι η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ μας, για τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ως ευρωπαϊκές χώρες και ως χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Ως χώρες με εμβέλεια και φωνή, πολύ πέρα από τα σύνορά τους.
Αρχίζω από την Κύπρο, διότι ξέρω πόσο σημαντικό είναι, ειδικά σήμερα, οι χώρες μας να αποτελέσουν γέφυρα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας σε μια ολοένα και πιο ασταθή παγκόσμια και περιφερειακή διασταύρωση κρίσεων και συγκρούσεων.
Αυτό είναι και το νόημα της σημερινής μου, πρώτης επίσκεψης στην Κύπρο, μία μόλις εβδομάδα μετά την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός για τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης.
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες που στοχεύουν στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική, ως προς την εδαφική πτυχή και δικοινοτική, ως προς τη συνταγματική πτυχή, ομοσπονδία, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια καθώς και πολιτική ισότητα, με το συγκεκριμένο περιεχόμενο που έχουν δώσει στην έννοια αυτή οι αποφάσεις του ΟΗΕ.
Συνομιλίες που να προσανατολίζονται σε μια συνολική λύση που να συνάδει πλήρως με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής ´Ενωσης, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.
Συνομιλίες που να διασφαλίζουν τη συνέχεια της αποτελεσματικής εκπροσώπησης και συμμετοχής της αυριανής ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής ´Ενωσης και όλων των άλλων διεθνών οργανισμών τους οποίους είναι κράτος μέλος.
Με στόχο μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα ξένα στρατεύματα κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων.
Και εδώ θα ήθελα να σταθώ και στο μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.
Μια ανοιχτή πληγή για την Κύπρο και για τόσες οικογένειες, Ελληνοκυπρίων Ελλαδιτών αλλά και Τουρκοκυπρίων.
´Ενα ζήτημα στο οποίο ελπίζουμε ότι η Τουρκία, επιτέλους, θα ανταποκριθεί, συμμορφούμενη στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, θέλω και από αυτό το βήμα να υπογραμμίσω την ετοιμότητα της Κυβέρνησής μου να στηρίξει, με κάθε πρόσφορο τρόπο, τον δικοινοτικό διάλογο και τις Καλές Υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Δηλαδή, τη συμφωνημένη, μετά και από το κοινό ανακοινωθέν του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. ´Ερογλου του Φεβρουαρίου 2014, διαδικασία συνομιλιών, μεταξύ των δυο κοινοτήτων.
Έχουμε πικρή ιστορική εμπειρία – και ως εκ τούτου απορρίπτουμε – οιαδήποτε μορφή τετραμερούς διαπραγμάτευσης ή άλλα παρεμφερή σχήματα που αγνοούν την Κυπριακή Δημοκρατία και αποσκοπούν στην εξίσωση του ρόλου της χώρας μου με τις βαριές ευθύνες της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο.
Με τρόπο κατηγορηματικό και απόλυτο, θέλω επίσης, από το βήμα αυτό να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου δεν αποδέχεται τετελεσμένα και θα αντιταχθεί ενεργά σε οιαδήποτε μάταιη προσπάθεια νομιμοποίησης των συνεπειών της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και διεθνούς αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας, την οποία έχει επανειλημμένα κηρύξει έκνομη και έχει καταδικάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ.
Υπογραμμίζω, παράλληλα, την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες κυπριακών πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών φορέων για την επαναπροσέγγιση μεταξύ των δυο κοινοτήτων, καθώς και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συνάδουν με τη διεθνή νομιμότητα στην Κύπρο.
Η τουρκοκυπριακή κοινότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ενεργός της ρόλος μπορεί και πρέπει να καλλιεργηθεί.
Καλώ, στο πλαίσιο αυτό, την τουρκοκυπριακή ηγεσία να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση της κρίσης χωρίς την υποστήριξη των κατάφωρα παράνομων και προκλητικών ενεργειών, με τις οποίες η Τουρκία παραβιάζει τα, απορρέοντα από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και υφαλοκρηπίδα .
Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, η νέα αυτή εκδήλωση της τουρκικής προκλητικότητας, από τον π ερασμένο Οκτώβριο, κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση των δικοινοτικών συνομιλιών, οι οποίες, όπως προείπα, αποτελούν και τη μόνη μέθοδο εξεύρεσης από κοινού συμφωνημένης λύση στο Κυπριακό.
Υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικές κινήσεις καλής θέλησης που καταβλήθηκαν από την Κυπριακή Κυβέρνηση, χωρίς δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ανταπόκριση της άλλης πλευράς.
Στηρίζουμε τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμεριζόμενοι – ταυτόχρονα – τη θέση ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να διεξάγονται δικοινοτικές συνομιλίες υπό διαρκές καθεστώς προκλήσεων και απειλών. Οι οποίες μάλιστα δεν μπορούν να αγνοούνται ή να επιβραβεύονται από τη διεθνή κοινότητα.
Η Ελλάδα αναμένει από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Ειδικό του Σύμβουλο επί του Κυπριακού κ. Eide, να αναλάβουν έγκαιρα πρωτοβουλία, προκειμένου να συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία κατάλληλου για την επανέναρξη των συνομιλιών κλίματος με απόσυρση του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από τα κυπριακά χωρικά ύδατα και την Κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Από πλευράς μου, όπως ήδη έχω δηλώσει και αλλού, θεωρώ πολύ σημαντικό για τη δημιουργία συνθηκών επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο, να διατηρηθούν ανοικτοί όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία.
Κεντρικό μας μήνυμα προς την ´Αγκυρα είναι η ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας ιδιαίτερα σε μία περιοχή και μία περίοδο ιδιαίτερης αστάθειας.
Και ότι κανείς δεν έχει να επωφεληθεί από μία νέα αποτυχία των δικοινοτικών συνομιλιών, ή την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων ότι η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της κατοχής μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Κυρίες και κύριοι,
Κατά την πρώτη αυτή επίσκεψή μου στην Κύπρο ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ σε βάθος για τις τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές στο Κυπριακό, να ανταλλάξω απόψεις και εκτιμήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να ακούσω με προσοχή και ενδιαφέρον τους προβληματισμούς ολόκληρης της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας για την πορεία του εθνικού θέματος και την από τούδε και στο εξής ακολουθητέα στρατηγική μας.
Ο προβληματισμός και οι συζητήσεις μας είμαι βέβαιος ότι θα συνεχισθούν σε εποικοδομητικό κλίμα και ότι θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη προάσπιση των δικαίων και συμφερόντων μας.
Ελλάδα και Κύπρος δεν ζητούμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ελλάδα με όλες τις δυνάμεις της και σε όλους τους τομείς θα παραμείνει αρωγός και συμπαραστάτης της αδελφής Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί κομβικό παράγοντα σταθερότητας και νομιμότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και των προσπαθειών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξεύρεση συνολικής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής συμφωνίας λύσης με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες σας.
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Ελλάδα και Κύπρος, συμφωνούν ότι η Ευρώπη πρέπει να βάλει στην πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Για αυτό και είμαι βέβαιος ότι θα στηρίξουμε από κοινού όλες τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο με αυτή την κατεύθυνση.
Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, και θα δώσουμε μάχη ώστε όλες οι πρωτοβουλίες να τελεσφορήσουν και να παράξουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για τους ευρωπαίους πολίτες.
Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σθεναρά στο ίδιο μετερίζι για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος, και πιο δίκαιες κοινωνίες που δεν θα ρίχνουν τα βάρη μονομερώς στα χαμηλότερα εισοδήματα.
Σας θέλουμε στο πλευρό μας, κύριε Πρόεδρε, στη σημαντική προσπάθεια που ξεκινάμε για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.
Σας θέλουμε στο πλευρό μας στην προσπάθεια να πείσουμε τους εταίρους μας στην Ευρώπη ότι πρέπει όλοι μαζί να ρίξουμε το βάρος και να δείξουμε ότι εμπιστευόμαστε τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς θεσμούς και όχι ξεπερασμένα σχήματα που έδειξαν ότι οδηγούν σε μεγάλα αδιέξοδα.
Είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση των θεσμών του κοινού μας σπιτιού, της Ευρώπης. Ιδιαίτερα των θεσμών που αποτυπώνουν στη σύνθεσή τους τη βούληση όλων των ευρωπαίων πολιτών.
Ο Σεφέρης έγραψε από τα Βαρώσια το 1955 ότι «η Κύπρος είναι ένας τόπος που το θαύμα λειτουργεί ακόμα».
Σας διαβεβαιώνω ότι στην Ελλάδα θα αγωνιστούμε για αυτό το στόχο.
Ας δουλέψουμε μαζί, για να γίνει και το κοινό μας σπίτι, η Ευρώπη, η Ήπειρος όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμα.
Μπορούμε, θέλουμε, και θα το καταφέρουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
___________________