2/2/15

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας προσφώνησε ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας προσφώνησε ειδική συνεδρία
της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφώνησε απόψε ο νεοεκλεγέντας Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας.
Η Ειδική Συνεδρία, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έλαβε χώρα στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας, του διπλωματικού σώματος και άλλων πολιτειακών αξιωματούχων.
Τον Έλληνα Πρωθυπουργό συνόδευσαν στην Βουλή, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία κ. Βασίλης Παπαϊωάννου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Καλωσορίζοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψή του επιβεβαιώνει τους στενούς και άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, κυρίως στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Εκφράζοντας δε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την αταλάντευτη στήριξή της Ελλάδας στον σαραντάχρονο αγώνα για δικαίωση και απελευθέρωση της χώρας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διμερής αυτή συνεργασία θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω επί της πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα.
Αναφερόμενος στις οδυνηρές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι επιβάλλεται επαγρύπνηση και εγρήγορση, αγωνιζόμενοι στη βάση των αξιών και των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που έθεσαν και τα θεμέλια της ΕΕ. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κύπρος και Ελλάδα βιώνουν τόσο τις τουρκικές προκλήσεις όσο και την αλαζονική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, σημειώνοντας την απουσία ηχηρής και ισχυρής αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ), η οποία πράττει σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο κ. Ομήρου επισήμανε ότι δεν είναι εποικοδομητικές οι πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς να αρθούν οι πειρατικές τουρκικές προκλήσεις.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, υπογράμμισε ακολούθως τον ουσιαστικό ρόλο που Ελλάδα και Κύπρος καλούνται να διαδραματίσουν στις προσπάθειες για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε δε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής, η οποία εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση για την ανάθεση στους Επιτρόπους της Ελλάδας και της Κύπρου στην ΕΕ, πολύ σημαντικών αρμοδιοτήτων που αφορούν στη διαχείριση καίριων ζητημάτων, όπως είναι η μετανάστευση, οι κρίσεις και η ανθρωπιστική βοήθεια.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στην οικονομία, υπογράμμισε τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των εταίρων, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να διέπονται από αλληλεγγύη, σημειώνοντας ότι « η αυστηρή λιτότητα, χωρίς αντισταθμιστικά αναπτυξιακά μέτρα, αυξάνει την ύφεση και την ανεργία, οδηγώντας στην απαξίωση των θεσμών και απειλώντας την κοινωνική συνοχή.»
[για ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου της Βουλής παρακαλώ δείτε σημερινό Ανακοινωθέν Βουλής Αρ. 34]
Κατά την προσφώνησή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά και την τιμή που αισθάνεται που του δίδεται η ευκαιρία να χαιρετίσει τον κυπριακό λαό μέσα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Διαβεβαιώνοντας τους Κύπριους ότι οι ελπίδες και οι προσδοκίες Ελλάδας και Κύπρου αποτελούν κοινούς στόχους, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία σταθερής και στενής συνεργασίας για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική επίλυση του Κυπριακού, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών. Γεγονός που αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της Ελληνικής Κυβέρνησής να στηρίξει τον δικοινοτικό διάλογο, την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ.
Κάλεσε δε την τουρκοκυπριακή ηγεσία «να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση της κρίσης χωρίς την υποστήριξη των κατάφωρα παράνομων και προκλητικών ενεργειών, με τις οποίες η Τουρκία παραβιάζει τα, απορρέοντα από το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα». Ακόμη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα αναμένει από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και τον Ειδικό του Σύμβουλο επί του Κυπριακού, να αναλάβουν έγκαιρα πρωτοβουλία, προκειμένου να συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία κατάλληλου για την επανέναρξη των συνομιλιών κλίματος, με απόσυρση του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από τα κυπριακά χωρικά ύδατα.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, η Κύπρος αποτελεί τον πρώτο του σταθμό στο εξωτερικό, αρχικά λόγω του κυπριακού προβλήματος, με το οποίο συναρτάται η ασφάλεια και η διεθνής θέση όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας. Παράλληλα, λόγω της σημασίας της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα διεθνούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι σημαντικό να αποτελέσουν γέφυρα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας σε μια ολοένα και πιο ασταθή παγκόσμια και περιφερειακή διασταύρωση κρίσεων και συγκρούσεων.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση πως ο προβληματισμός και οι συζητήσεις που είχε κατά τις σημερινές του συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα συνεχισθούν σε εποικοδομητικό κλίμα και θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη προάσπιση των δικαίων και συμφερόντων των δύο χωρών. «Η Ελλάδα με όλες τις δυνάμεις της και σε όλους τους τομείς θα παραμείνει αρωγός και συμπαραστάτης της αδελφής Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Όσον αφορά στην απασχόληση, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει από κοινού στήριξη σε όλες τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό πλαίσιο προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο ένα πιο αποτελεσματικό κράτος και πιο δίκαιες κοινωνίες. Κάλεσε, τέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στον αγώνα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης που επικρατεί στη χώρα, καθώς και στην προσπάθειά της να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι πρέπει όλοι μαζί να εμπιστευτούν τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς θεσμούς και όχι ξεπερασμένα σχήματα που έδειξαν ότι οδηγούν σε μεγάλα αδιέξοδα. [ για ολόκληρη την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού παρακαλώ δείτε το Ανακοινωθέν Αρ. 13]