20/2/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2013

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2013


Με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο για τη φετινή τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών.

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, όχι απλώς για να απονείμουμε βραβεία στις κυπριακές επιχειρήσεις που το 2013, στις εξαιρετικά δύσκολες εκείνες συνθήκες, πέτυχαν διακρίσεις στην εξαγωγική τους δραστηριότητα. Βραβεύουμε σήμερα τους καλύτερους εκφραστές της κυπριακής ανταγωνιστικότητας που προβάλλουν την πατρίδα μας στο εξωτερικό και εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο την κοινή προσπάθεια της επανεκκίνησης της οικονομίας και μιας νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας.

Κάτω από τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες και προκλήσεις, πρωτοβουλίες όπως η σημερινή αποκτούν ξεχωριστή αξία και σημασία.

Πρωτίστως, μας δίνουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια ανθρώπων που, σε αντίξοες συνθήκες, δούλεψαν σκληρά και πέτυχαν. Μας επιτρέπουν, επίσης, να εκφράσουμε προς τον εμποροβιομηχανικό κόσμο τη βαθιά εκτίμησή μας για την πολύμορφη προσφορά του.

Είμαστε υπερήφανοι που ο θεσμός του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών συνεχίζει για δεκαετίες τώρα να αναδεικνύει την έμφυτη δημιουργικότητα των Κυπρίων επιχειρηματιών και να στηρίζει με συνέπεια τα σχέδια και τα επιτεύγματά τους. Αυτά τα σχέδια και οι πρωτοβουλίες του επιχειρηματικού μας κόσμου, του κατεξοχήν εκφραστή της κυπριακής ανταγωνιστικότητας, αποτελούν ακριβώς τις προϋποθέσεις για τη νέα και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία που όλοι επιδιώκουμε.

Είμαστε, επίσης, υπερήφανοι για την εξωστρέφεια που επιδεικνύουν οι κυπριακές επιχειρήσεις, οι οποίες εν μέσω δύσκολων συνθηκών συνεχίζουν να αγωνίζονται, να δημιουργούν, να καινοτομούν και να εξάγουν τα κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες σε πολλές χώρες και αγορές του εξωτερικού.

Για όλους αυτούς τους λόγους η σημερινή τελετή είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστή και χαίρομαι ειλικρινά που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί σας.

Η πατρίδα μας, παρ’ όλον ότι υπερπήδησε πολλά και δυσθεώρητα εμπόδια με επιτυχία, εξακολουθεί να βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που δυστυχώς επηρεάζει αρνητικά το βιοτικό επίπεδο του λαού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παρά τα προβλήματα όμως, δεν απογοητευόμαστε, δεν κουραζόμαστε και δεν καταθέτουμε την προσπάθεια.   Τουναντίον, αναγνωρίζουμε πλήρως την αναγκαιότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται και τολμούμε να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα του κράτους και της οικονομίας μας, προχωρώντας αποφασιστικά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ως Πολιτεία, κάνουμε ότι επιβάλλεται να γίνει, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, για την επαναφορά της Κύπρου σε τροχιά ανάπτυξης και, βεβαίως, για την ενθάρρυνση, την ενίσχυση και τη στήριξη των παραγωγικών φορέων της χώρας.

Εξάλλου, η επιθυμητή από όλους οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να προέλθει από εκείνους τους πρωταγωνιστές που έδωσαν δείγματα γραφής μετά την καταστροφή του ’74, την ιδιωτική πρωτοβουλία που πρωταγωνιστεί και δημιουργεί και πραγματικά επιτρέπει στο κράτος να ανορθώνεται την ώρα που υπάρχει μια κρίση χωρίς προηγούμενο. Αυτό που επιβάλλεται και η Κυβέρνηση πράττει, είναι να δημιουργήσει το σωστό πλαίσιο στο οποίο η επιχειρηματική δραστηριότητα και πρωτοβουλία θα ενθαρρύνεται και θα ευνοείται.

Χωρίς συγκρουσιακές προθέσεις και δογματικές αντιλήψεις, αλλά μέσα από συναινετικές διαδικασίες και προσεγγίσεις, επιδιώκουμε την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων. Οφείλω να ομολογήσω ότι παρά τις διαφωνίες μας με πολιτικές δυνάμεις, την ώρα της κρίσης όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε τα πολλαπλά προβλήματα που η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει.


Σε αυτά τα πλαίσια, εντατικοποιούμε τις προσπάθειες για στόχευση των δαπανών και ορθολογιστική αξιοποίησή τους σε παραγωγικές επενδύσεις και σε τομείς που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, όπως είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, και όχι μόνο, βεβαίως, αλλά και τα κίνητρα που δόθηκαν στους επιχειρηματίες.

Επιπλέον, διατηρώντας πάντα στο επίκεντρο της στρατηγικής μας για ανάκαμψη της οικονομίας και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, εφαρμόζουμε Σχέδια Χορηγιών για ενίσχυση και της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

Μεταξύ άλλων, τα Σχέδια αυτά στοχεύουν στην τεχνολογική αναβάθμιση της βιομηχανίας, περιλαμβανομένης και της αξιοποίησης των βασικών γεωργικών μας προϊόντων και της υπαίθρου γενικότερα, καθώς και της ενίσχυσης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας αποτελεί, επίσης η περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση του εξαγωγικού μας προσανατολισμού. Σε μια χώρα, άλλωστε, που διψά για ανάπτυξη, η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων καθίσταται φυσιολογικά απαραίτητη.

Η εξαγωγική δραστηριότητα είναι υγιής παράμετρος για την κυπριακή οικονομία και τα τελευταία χρόνια έχουμε επιτύχει οι εξαγωγικές μας επιδόσεις να παρουσιάζουν σταθερή βελτίωση. Συγκεκριμένα, το 2013 σημειώθηκε αύξηση στις εγχώριες εξαγωγές της τάξης του 9,2%, φθάνοντας στα €710,3 εκατομμύρια σε σύγκριση με τα €644,9 εκατομμύρια της προηγούμενης χρονιάς.

Επίσης, στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014, και παρά την οικονομική ύφεση, καταγράφηκε αύξηση στις εγχώριες εξαγωγές της τάξης του 3,3%, φθάνοντας στα €614,9 εκατομμύρια σε σύγκριση με τα €594,7 εκατομμύρια της αντίστοιχης περιόδου του 2013.

Οφείλω να αναγνωρίσω ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του και εργάζεται σκληρά για τη διείσδυση σε νέες διεθνείς αγορές. Όλοι εσείς που βραβεύστε σήμερα, αλλά και οι υπόλοιποι Κύπριοι εξαγωγείς, αγωνίζεστε καθημερινά για να δείχνετε τον καλύτερό σας εαυτό στο εξωτερικό, αξιοποιώντας τις σημαντικές εξαγωγικές ευκαιρίες που δημιουργούνται. Oι στατιστικές επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Όντας υποχρεωμένοι να δραστηριοποιείστε μέσα στο νέο διασυνοριακό επιχειρηματικό περιβάλλον, αξιοποιείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρονται, για το καλό των επιχειρήσεών σας και κυρίως, της πατρίδας μας.

Σε αυτές σας τις προσπάθειες, σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να σας παρέχει κάθε δυνατή ενθάρρυνση, στήριξη και αρωγή στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, όπως αυτές καθορίζονται από τις υπάρχουσες δημοσιονομικές πραγματικότητες.

Κυρίες και Κύριοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα πρώτα και κύρια να εκφράσω τα θερμότατα συγχαρητήριά μου στις επιχειρήσεις που βραβεύονται σήμερα και, φυσικά, να τους ευχηθώ σταθερή πρόοδο στις δραστηριότητές τους.

Συγχαίρω, επίσης, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για την πολύχρονη και επιτυχή λειτουργία του θεσμού του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή μου προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Επιλογής για το αξιόλογο και αμερόληπτο έργο που επιτελούν.

Σας ευχαριστώ.