2/2/15

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου στην Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειας λόγω της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου
στην Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειας
λόγω της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού

Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας,
Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και την υψηλόβαθμη αντιπροσωπία του στην Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξ ονόματος όλων των μελών της.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η επίσκεψή σας στην Κύπρο, η πρώτη εκτός Ελλάδας, αμέσως μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών σας καθηκόντων, ενέχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Επαναβεβαιώνει, πρωτίστως, τους στενούς και άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίοι, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, αποκτούν μια νέα διάσταση και δυναμική.
Δράττομαι της ευκαιρίας, από το βήμα της Βουλής, για να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αταλάντευτη στήριξη, συμπαράσταση και συμπαράταξη της Ελλάδας στον μακροχρόνιο αγώνα που διεξάγουμε για δικαίωση και απελευθέρωση της πατρίδας μας. Η αδιάλειπτη αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αντανακλάται στην αρμονική και καρποφόρα συνεργασία που έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς και επίπεδα και που, είμαι βέβαιος, θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω επί πρωθυπουργίας σας.
Δεν υπάρχουν άλλωστε περιθώρια επανάπαυσης και εφησυχασμού. Οι συνθήκες, μας επιβάλλουν επαγρύπνηση και εγρήγορση. Για σαράντα χρόνια, ο κυπριακός λαός βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Καθίσταται τραγικός μάρτυρας κατάφωρων παραβιάσεων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του. Εξακολουθεί να βιώνει τον πόνο του ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες, του σφετερισμού των κόπων και μόχθων μιας ζωής, της παρατεινόμενης αγωνίας των συγγενών των αγνοουμένων για διακρίβωση της τύχης των δικών τους, της βεβήλωσης ιερών χώρων και μνημείων, μιας μοναδικής, παγκόσμιας κληρονομιάς αιώνων.
Δεν χάνουμε, ωστόσο, το ηθικό μας και εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε, με μόνο όπλο μας τις οικουμενικές αξίες και αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που έθεσαν και τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις αρχές της δημοκρατίας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών, που δυστυχώς βλέπουμε άλλοτε να πρυτανεύουν κι άλλοτε να καταρρακώνονται, επιλεκτικά και κυνικά, μπροστά στο δίκαιο της ισχύος και τις κάθε λογής επιβουλές και σκοπιμότητες.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Την κυνικότητα αυτή τη βιώνουν από πρώτο χέρι Ελλάδα και Κύπρος, όντας στόχοι των αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων. Στην περίπτωση της Κύπρου, δυστυχώς, η απάντηση της διεθνούς κοινότητας, στην αλαζονική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, εξαντλείται σε παραινέσεις και στην τήρηση «ίσων αποστάσεων» που εξισώνουν θύμα και θύτη, τιμωρώντας έτσι το θύμα και αποενοχοποιώντας το θύτη. Η απουσία, άλλωστε, ηχηρής και ισχυρής αντίδρασης στον απαράδεκτο τουρκικό ισχυρισμό περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας είναι άκρως ενδεικτική της στάσης αυτής της διεθνούς κοινότητας.
Είναι βέβαια πολύ σημαντική η διεθνής αναγνώριση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ), όπως και πράττει, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν είναι όμως αρκετή η απάντηση αυτή για να καμφθεί η τουρκική προκλητικότητα, η οποία όχι μόνο δυναμιτίζει τη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά κλιμακώνει την ένταση και προκαλεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Και σίγουρα δεν είναι εποικοδομητικές οι πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς να αρθούν οι πειρατικές τουρκικές προκλήσεις. Ενόσω, δηλαδή, βρίσκεται σε ισχύ η δεύτερη τουρκική NAVTEX και ενώ, η στάθμευση του σεισμογραφικού “ Barbaros ” και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν έξω από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου ερμηνεύεται ως «ενέργεια καλής θέλησης» της Τουρκίας. Η δε πρόσφατη εξαγγελία του Τούρκου Πρωθυπουργού για αγορά ή κατασκευή πλατφόρμας που θα σταλεί για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδεικνύει την πρόθεση οικειοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου με τη χρήση στρατιωτικής βίας, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο πολύ ουσιαστικός ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν Ελλάδα και Κύπρος στις προσπάθειες για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περαιτέρω προώθηση του διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της περιοχής, αποτελεί κεντρικό πυλώνα της κοινής στρατηγικής των δύο χωρών, η οποία συνεχώς εξελίσσεται και ενισχύεται.
Οι σοβαρές προκλήσεις κατά της παγκόσμιας ασφάλειας, ιδιαίτερα η τρομοκρατική απειλή που εκκινεί από την περιοχή και ονομάζεται «Ισλαμικό Κράτος», δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό. Στο κατώφλι της Ευρώπης συντελείται μια τραγωδία, καθώς χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες, προκαλώντας μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Από τη Συρία και το Ιράκ, η τρομοκρατική απειλή ξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, τροφοδοτούμενη από τη μισαλλοδοξία και τον εξτρεμισμό, αλλά και από τη φτώχεια, τη ξενοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις.
Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι ανάλογη του μεγέθους της απειλής, στη βάση της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και του συντονισμού και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκφράζουμε ικανοποίηση για την ανάθεση στους Επιτρόπους της Ελλάδας και της Κύπρου στην ΕΕ, πολύ σημαντικών αρμοδιοτήτων που αφορούν στη διαχείριση καίριων ζητημάτων, όπως είναι η μετανάστευση, οι κρίσεις και η ανθρωπιστική βοήθεια.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η αλληλεγγύη, ως θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να διέπει τις σχέσεις και συνέργειες μεταξύ εταίρων, τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομική τους διάσταση. Η Κύπρος είχε την ατυχία να αποτελέσει το πειραματόζωο μιας πρωτόγνωρης και ανάλγητης ληστρικής αφαίμαξης των καταθέσεων ανυποψίαστων πολιτών της, της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και της βίαιης καταστροφής του οικονομικού της μοντέλου, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν στη χώρα μας δυσανάλογα αυστηροί όροι σε σχέση με το μέγεθος του χρέους της. Η συζήτηση περί της ορθότητας και της νομιμότητας των αποφάσεων του Ε urogroup παραμένει ανοικτή. Το βέβαιο είναι πως η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν σημαίνει την ευημερία των ανθρώπων. Είναι επίσης βέβαιο ότι, σε συνθήκες ύφεσης, δεν επιτυγχάνεται ανάπτυξη. Έχει εξάλλου καταδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η αυστηρή λιτότητα, χωρίς αντισταθμιστικά αναπτυξιακά μέτρα, αυξάνει την ύφεση και την ανεργία, οδηγεί στην απαξίωση των θεσμών και απειλεί την κοινωνική συνοχή.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Στον αγώνα κατά της στείρας λιτότητας, που αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, Ελλάδα και Κύπρος δεν είναι μόνες. Άλλωστε, δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη δεν αλληλοαποκλείονται, αλλά μπορούν να συνυπάρξουν, νοουμένου ότι δίδεται η αναγκαία έμφαση στον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του, μέσα σε συνθήκες ευνομίας, ισοπολιτείας και χρηστής διακυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι πρώτιστα Ένωση των λαών. Είναι αναγκαίο λοιπόν να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενστερνίζονται το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αισθανόμενοι ότι έχουν και λόγο και ρόλο στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους, αυτή των παιδιών τους και των μελλοντικών γενεών.
Στη βάση αυτών των αρχών, Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για έξοδο από την κρίση, συμβάλλοντας, ως ισότιμοι εταίροι και κατά τρόπο εποικοδομητικό στην αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν και, ενίοτε, διχάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, η ανάπτυξη από την Κύπρο και την Ελλάδα στρατηγικών σχέσεων με χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής αποτελεί ουσιαστική συμβολή στον στόχο της επίτευξης σταθερότητας στη Νότια Γειτονία της Ένωσης, καθώς και στον στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
Από πλευράς μας, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε με την ευκαιρία της εδώ επίσκεψής σας, ότι ο κυπριακός λαός δεν θα λυγίσει. Ναι, με σωφροσύνη, ασφαλώς με υπευθυνότητα. Αλλά και με απόρριψη της λογικής της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή και με άρνηση υποχωρήσεων στις όποιες πιέσεις τρίτων που, αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του διεθνούς δικαίου, εξακολουθούν, υιοθετώντας πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών», να ανατρέπουν κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης.
Θα επιμείνουμε στην κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του κυπριακού λαού, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου.
Γνωρίζουμε ότι στον δύσβατο αυτό δρόμο, έχουμε τη σταθερή στήριξη και συμπαράταξη της ηγεσίας και του λαού της Ελλάδας. Γι’ αυτή την αδελφική συμπαράταξη εκφράζουμε την ολόψυχη ευγνωμοσύνη μας.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Συγχαίροντάς σας θερμά για την εκλογή σας κι ευχόμενος σε σας και την Κυβέρνησή σας κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλώ να απευθύνετε τον λόγο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.