11/2/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε
με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασίαδης είχε σήμερα, στις Βρυξέλλες, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Donald Tusk. Στη συνάντηση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πρέσβης κ. Κορνήλιος Κορνηλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Κατά τη συνάντηση είχα την ευκαιρία να αναφερθώ σε έκταση στο κυπριακό πρόβλημα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την έκδοση της NAVTEX από την Τουρκία, αλλά και στη στάση που γενικότερα θέλουμε να τηρεί η ΕΕ: Μια στάση αλληλεγγύης και όχι μια στάση που να είναι αυστηρή όσον αφορά ανάλογες περιπτώσεις, αλλά ελαστική όταν αφορά το κυπριακό πρόβλημα. Είχαμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε και για την οικονομική κατάσταση και τα προβλήματα που προκύπτουν ή που ανακύπτουν ως αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και την εντολή του ελληνικού λαού στη νέα Κυβέρνηση. Βεβαίως, συζητήσαμε και για τα προβλήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όσον αφορά τις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας και την κατάσταση που επικρατεί. Σήμερα, βεβαίως, είναι ο διάλογος στο Μινσκ. Ελπίζουμε να υπάρξει μια ευτυχής κατάληξη, όπως επίσης και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επισκεφθεί την Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «Έχω απευθύνει πρόσκληση. Όπως ορθά έχετε, όμως, επισημάνει ο κ. Tusk μόλις έχει αναλάβει τα καθήκοντά του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται αυτή την ώρα στην Ευρώπη είναι πολλά και μεγάλα, όπως είναι βεβαίως και το Κυπριακό. Και επέμεινα στο ότι πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση που μέχρι σήμερα τηρούν. Η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο αποφασιστική, ιδιαίτερα σε χώρες μέλη και όταν πλήττονται θέματα διεθνούς δικαίου και αρχές και αξίες της ΕΕ.