11/2/15

Συνάντηση του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας

Συνάντηση του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας
με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνο Καμμένο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Κύπριου ομολόγου του. Τον κ. Καμμένο συνόδευαν ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι εκατέρωθεν υπηρεσιακοί παράγοντες.
Καλωσορίζοντας τον Έλληνα Υπουργό, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στους αδελφικούς δεσμούς που συνδέουν την Κύπρο και την Ελλάδα και στους κοινούς αγώνες που καλούνται διαρκώς να δώσουν τα δύο κράτη, για αντιμετώπιση των ακατάπαυστων προκλήσεων. Αναφερόμενος δε στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και ιδιαίτερα στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης κοινής στρατηγικής για αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων που σχηματίζονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ευρύτερα.
Ο κ. Καμμένος επαναβεβαίωσε τους άρρηκτους δεσμούς των δύο χωρών και αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, σημειώνοντας ταυτόχρονα την αλλαγή δεδομένων για την Τουρκία, η προκλητική στάση της οποίας βρίσκει ολοένα και λιγότερους υποστηρικτές στη διεθνή σκηνή.
Στη συνέχεια, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που δίνει η Ελλάδα κατά της λιτότητας, τονίζοντας πως, αν αυτή κερδηθεί, θα πρόκειται για νίκη που θα ωφελήσει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο και την Ευρώπη στο σύνολό της.
Οι κ.κ. Ομήρου και Καμμένος αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω συντονισμού δράσεων, μεταξύ άλλων, με την ανταλλαγή επισκέψεων και με την από κοινού συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων και των Κοινοβουλίων.