11/2/15

Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών στο European Policy Center ( EPC) – Αναφορές στην Τουρκία

Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών στο European Policy Center ( EPC)
– Αναφορές στην Τουρκία

Στο πλαίσιο της ομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στο European Policy Center που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, με τίτλο “View from a front line EU Member State: Cyprus and the security and stability of the Middle East and Eastern Mediterranean”, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας ότι, ενώ θα μπορούσε ως ένα από τα μεγαλύτερα κοσμικά μουσουλμανικά κράτη της περιοχής να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στη διατήρηση της ασφαλείας και της σταθερότητας, με τις πράξεις της απεμπολεί αυτό το δικαίωμα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών υπέδειξε ότι η Τουρκία ήταν η μοναδική χώρα της περιοχής που έσπασε το εμπάργκο κατά του Ιράν, υιοθετώντας την πολιτική «χρυσός για πετρέλαιο».
Σε σχέση με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο κ. Κασουλίδης αμφισβήτησε την προσήλωση της Τουρκίας σε αυτόν τον σκοπό, σημειώνοντας ότι οι προτεραιότητές της είναι η εγκαθίδρυση ζώνης ασφάλειας στο έδαφος της Συρίας με σκοπό την κατοχή αυτού του εδάφους και τη καταστολή της αυτόνομης κουρδικής παρουσίας στην Συρία, καθώς και η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε, επίσης, πόσο «διάτρητα» είναι τα σύνορα της Τουρκίας, τόσο ως σημείο εισόδου για τους ξένους μαχητές που προέρχονται από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, όσο και για την είσοδο τους στην Συρία. Ανέφερε ακόμη ότι επέτρεψε και την ενίσχυση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, επιτρέποντας ή και οργανώνοντας την διέλευση οπλισμού από το έδαφος της με προορισμό τους τρομοκράτες. Σημείωσε παράλληλα ότι εγείρονται περαιτέρω ερωτήματα για τη σχέση της Τουρκίας με την εν λόγω οργάνωση σε σχέση με την υπόθεση απελευθέρωσης των 49 ομήρων από το τουρκικό Προξενείο στη Μοσούλη.
Για τις διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με άλλα κράτη της περιοχής, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι εναπόκειται στην Τουρκία ποιές θα είναι οι σχέσεις της με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι το επίπεδο των σχέσεων της με αυτές τις χώρες δεν έχει σχέση με την Κύπρο.
Αναφορικά με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφού ανέφερε σε συντομία τα γεγονότα, υπέδειξε ότι η Τουρκία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της, αποστέλλοντας ερευνητικό πλοίο συνοδευόμενο από πολεμικά σκάφη, για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Εξήγησε ότι η διπλωματία της κανονιοφόρου δεν άφησε άλλη επιλογή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το να αναστείλει την συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις, καθώς καμία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να πραγματοποιείται υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών.