2/2/15

Χαιρετισμός του Ψηφιακού Πρωταθλητή της Κύπρου και Γενικού Διευθυντή του ΥΕΕΒΤ, Δρα Στέλιου Χειμώνα

Χαιρετισμός του Ψηφιακού Πρωταθλητή της Κύπρου και
Γενικού Διευθυντή του ΥΕΕΒΤ, Δρα Στέλιου Χειμώνα


Κατ´ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες για τη συνεχή και πολύπλευρη στήριξη που παρέχουν στο έργο μας.

Η διοργάνωση του Διαγωνισμού Καινοτομίας στον τομέα των Τεχνολογιών, των Πληροφοριών και Επικοινωνιών, που ονομάζουμε Ψηφιακό Πρωτάθλημα, ήταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που έθεσα ως Ψηφιακός Πρωταθλητής της Κύπρου.   Η ιδέα ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια. Συνεργαζόμαστε με μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων από όλους τους τομείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την Αντιπροσωπεία της ΕΕ και άλλους φορείς.  

Με τον τρόπο αυτό ε πιχειρούμε να συμβάλουμε ενεργά στη στήριξη καινοτόμων προτάσεων νέων και ικανών ανθρώπων και να δώσουμε ένα μήνυμα ότι η χώρα μας μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τόσο τους επιστήμονες που έχει, αλλά και τις καινοτόμες ιδέες τους, δημιουργώντας έτσι «φυτώρια» αυριανών επιχειρηματικών δράσεων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας και ανταγωνιστικότητας στην χώρα μας.

Δεδομένης της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο μας, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση και ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και μεθόδων που να οδηγούν στη σταθερή, συνεχή, αλλά και συνάμα μόνιμη ανέλιξη και πρόοδο του τόπου.   Οι ΤΠΕ είναι συνυφασμένες με την καινοτομία, την προστιθέμενη αξία, την αύξηση της απόδοσης και την ανάπτυξη.  

Μέσω του Ψηφιακού Πρωταθλήματος, επιβραβεύουμε την καινοτομία, ανοίγουμε το δρόμο της δημιουργίας στους νέους μας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν.  
Μετά την επιτυχή κατάθεση 55 προτάσεων, προχωρούμε σήμερα στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού – την ημέρα προπόνησης. Στις ημέρες προπόνησης παρέχουμε δωρεάν εξειδικευμένα σεμινάρια από ειδικούς στο χώρο των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) καθώς και από στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου για να βοηθήσουμε τους διαγωνιζόμενους στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας τους, στη συγκρότηση επιχειρηματικού πλάνου, στην επιτυχή παρουσίαση της πρότασής τους και στη μετέπειτα διεκδίκηση επιπρόσθετων πόρων.  

Για το σκοπό αυτό έχουν επιστρατευτεί έμπειροι ακαδημαϊκοί από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το ΤΕΠΑΚ και ειδικοί από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι αφιλοκερδώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.   Για αυτό τους ευχαριστούμε θερμά.

Στον περσινό διαγωνισμό ο νικητής της κατηγορίας Κ2 – Φοιτητική Επιχειρηματικότητα απέσπασε παγκόσμια διάκριση.   Συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό Imagine Cup 2014, που διοργανώνει η Microsoft , εξασφάλισε το Facebook Innovation Award , ένα αξιοζήλευτο επίτευγμα.

Φέτος έχουμε υπερδιπλάσιες προτάσεις και παρατηρούμε μια αύξηση συμμετοχών σε όλες τις κατηγορίες. Αυτή η αυξημένη συμμετοχή, μας χαροποιεί ιδιαίτερα.   Μας οπλίζει με δύναμη και σθένος για να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας.

Τόσο η Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού όσο και η ομάδα που ανέλαβε την οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης έχουν καταρτίσει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα και είμαι σίγουρος, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, ότι τα αποτελέσματα θα είναι άψογα.   Χαιρετίζω τον ζήλο που επέδειξαν και νοιώθω ιδιαίτερα ευτυχής να συνεργάζομαι μαζί τους. Για ακόμα μια φορά τους ευχαριστώ όλους θερμά.

Για το φετινό διαγωνισμό έχουν εξασφαλιστεί πέραν των 20 υποτροφιών (οκτώ από τις οποίες είναι πλήρεις – συνολικής αξίας πέραν των €200000), από τα Πανεπιστήμιά μας.   Οι υποτροφίες αυτές θα τεθούν ως έπαθλα για τους νικητές. Έχουν επίσης εξασφαλιστεί σημαντικές χρηματικές εισφορές για την αθλοθέτηση του διαγωνισμού που ξεπερνούν τις €35000.  

Η Οργανωτική Επιτροπή, όπως και πέρυσι, έχει επιτελέσει ένα εξαίρετο έργο και είμαι βέβαιος για την πλήρη επιτυχία του διαγωνισμού.  

Θα ήθελα, τελειώνοντας, να ευχαριστήσω τους μεγάλους χορηγούς μας ΜΤΝ και ΑΤΗΚ, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμιά μας, που όλα έχουν προσφέρει υποτροφίες και όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές μας καθώς και όλους εσάς για την εδώ παρουσία σας.

Ευχαριστώ επίσης και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου που είναι ο χορηγός επικοινωνίας του διαγωνισμού.

Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα, είμαι σίγουρος ότι θα οπλιστείτε με πρόσθετο ζήλο και δύναμη για την μεγάλη αναμέτρηση του τελικού.  

Εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους.